48-60 aylık çocuklara yönelik bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitiminin erken öğrenme ve erken okuryazarlık becerileri üzerine etkisi
The effect of integrated social skills training for 48–60-month-old children on early learning and early literacy skills
  1. Tez No: 986298
  2. Yazar: FULYA AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi çocuklar, Preschool children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitime devam eden 48-60 aylık çocuklara yönelik bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitiminin, erken öğrenme ve erken okuryazarlık becerileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemleri kapsamında ön test–son test eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desen model kullanılarak yapılandırılmıştır. Çalışma grubu, 2025–2026 eğitim-öğretim yılı Güz döneminde Sivas il merkezindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı iki resmi bağımsız anaokulunda öğrenim gören, tipik gelişim gösteren (22'si deney ve 19'u kontrol grubu) toplam 41 çocuktan oluşmuştur. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Erken Öğrenme Becerileri Değerlendirme Ölçeği (EÖBDÖ) ve Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA) kullanılmıştır. Deney grubuna dört hafta boyunca haftada üç gün olmak üzere toplam 12 oturum Bütünleştirilmiş Sosyal Beceri Eğitimi Programı (BSBEP) uygulanmıştır. Kontrol grubu ise MEB'in (2024) Erken Çocukluk Eğitim Programı doğrultusunda herhangi bir deneysel müdahale olmaksızın okul öncesi öğretmeni tarafından yürütülen mevcut eğitim sürecine devam etmiştir. Verilerin analizi, IBM SPSS Statistics 25.0 istatistik paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiş; verilerin parametrik test varsayımlarını sağlaması nedeniyle analizlerde parametrik testlerden yararlanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının uygulama öncesi düzeylerini karşılaştırmak amacıyla erken öğrenme ve erken okuryazarlık becerilerine ilişkin ön test puanları bağımsız örneklemler t-testi ile analiz edilmiştir. Ön test puanları arasında gruplar arasında anlamlı farklılık bulunan erken okuryazarlık becerilerinde (EOBDA), eğitim programının etkisini daha doğru biçimde belirlemek amacıyla ön test puanları kovaryans olarak modele alınmış ve gruplar arası karşılaştırmalar Kovaryans Analizi (ANCOVA) ile gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<.05 olarak kabul edilmiş; t-testleri için etki büyüklükleri eta kare (η²), ANCOVA için ise kısmi eta kare (ηp²) değerleri hesaplanarak ortaya konmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular, bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitiminin deney grubundaki çocukların erken öğrenme ve erken okuryazarlık becerileri üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Deney grubunun erken öğrenme ve erken okuryazarlık becerilerine ilişkin ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı artışlar saptanmıştır. Kontrol grubunda ise erken öğrenme becerilerinde sınırlı bir artış görülürken, erken okuryazarlık becerilerinde anlamlı bir değişim tespit edilmemiştir. Erken okuryazarlık becerilerinde gruplar arasında başlangıçta ortaya çıkan farklar kontrol edildiğinde, kovaryans analizi sonuçları bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitiminin deney grubu lehine güçlü ve anlamlı bir etki oluşturduğunu ortaya koymuştur. Alt boyutlar düzeyinde incelendiğinde de düşünme becerilerinde deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, bütünleştirilmiş sosyal beceri eğitiminin okul öncesi dönemde çocukların özellikle erken okuryazarlık ve üst düzey bilişsel becerilerinin desteklenmesinde etkili bir yaklaşım olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, bu tür programların okul öncesi eğitim programlarına sistematik biçimde entegre edilmesi, daha uzun süreli uygulamalarla ve farklı örneklemlerle sınanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of integrated social skills training on the early learning and early literacy skills of children aged 48–60 months attending preschool. The research was designed within the quantitative research paradigm using a quasi-experimental pretest–posttest nonequivalent control group design. The study group consisted of 41 typically developing children (22 in the experimental group and 19 in the control group) enrolled in two public independent kindergartens affiliated with the Turkish Ministry of National Education in the city center of Sivas during the fall semester of the 2025–2026 academic year. Data were collected using a Personal Information Form developed by the researcher, the Early Learning Skills Assessment Scale (ELSAS), and the Early Literacy Skills Assessment Tool (ELSAT). The experimental group received the Integrated Social Skills Training Program (ISSTP) for a total of 12 sessions over four weeks (three days per week). The control group continued the regular preschool education process conducted by the classroom teacher in line with the Ministry of National Education Early Childhood Education Program (2024), without any experimental intervention. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 25.0; since the data met the assumptions of parametric tests, parametric procedures were employed. Independent-samples t-tests were conducted to compare the pretest scores of the experimental and control groups on early learning and early literacy skills. For early literacy skills (ELSAT), where a significant baseline difference was observed between groups, pretest scores were included in the model as a covariate and between-group comparisons were performed using Analysis of Covariance (ANCOVA) to estimate the program effect more accurately. The significance level was set at p < .05. Effect sizes were calculated using eta squared (η²) for t-tests and partial eta squared (ηp²) for ANCOVA. The findings indicated that integrated social skills training produced significant effects on the early learning and early literacy skills of children in the experimental group. Statistically significant increases were found between the pretest and posttest scores of the experimental group for both early learning and early literacy skills. In the control group, a limited increase was observed in early learning skills, whereas no significant change was detected in early literacy skills. After controlling for initial group differences in early literacy skills, ANCOVA results demonstrated a strong and significant effect in favor of the experimental group. At the sub-dimension level, a statistically significant difference was also identified in thinking skills in favor of the experimental group. Overall, the results suggest that integrated social skills training is an effective approach for supporting preschool children's early literacy and higher-order cognitive skills. Accordingly, it is recommended that such programs be systematically integrated into preschool curricula and tested through longer-term implementations and diverse samples.