AL amiloidoz hastalarında tanıdaki kemik iliği klonal plazma hücre oranının tedavi yanıtları üzerine etkisi
  1. Tez No: 986300
  2. Yazar: KÜBRA ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDANE CENGİZ SEVAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: AL amiloidoz, Kemik iliği plazma hücre infiltrasyonu, Tümör yükü, Erken ölüm, Sağkalım, AL amyloidosis, Bone marrow plasma cell infiltration, Tumor burden, Early mortality, Survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Sistemik amiloid hafif zincir (AL) amiloidozu, klonal plazma hücrelerinin amiloidojenik hafif zincir üretimi sonucu yanlış katlanmış proteinlerin dokularda birikmesiyle karakterize, nadir fakat hızla ilerleyebilen bir hastalıktır. Hastalığın prognozu büyük ölçüde kardiyak tutulumun derecesi ve hematolojik tümör yüküyle ilişkilidir. Bununla birlikte kemik iliği plazma hücresi (KİPH) infiltrasyonunun tümör yükünün bağımsız bir göstergesi olarak prognostik değer taşıyıp taşımadığı halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı AL amiloidoz hastalarında, tanı anındaki KİPH infiltrasyon oranının ve histokimyasal özelliklerin; klinik tablo, tedavi sonuçları, sağkalım oranları üzerindeki etkisini belirlemeyi ve prognostik önemini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmada, Ocak 2010 ve Aralık 2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalında AL amiloidoz tanısı ile izlenen 128 hastanın verileri geriye dönük olarak değerlendirildi, 12'si dışlandı ve toplam 116 hasta analizlere dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, tanı anındaki KİPH infiltrasyonu, kongo kırmızısı pozitifliği, tutulan ve tutulmayan serum serbest hafif zincir farkı (dFLC) düzeyi, evrelendirmesi, genetik durumu, organ tutulum özellikleri, uygulanan tedaviler, hematolojik ve organ yanıtları incelendi. Hastalar tanı anındaki KİPH infiltrasyon yüzdesine göre ortanca değer baz alınarak iki eşit gruba ayrıldı: KİPH ≤ %10 (n = 58) ve KİPH > %10 (n = 58 ). Hastaların uygulanan tedavilere verdikleri hematolojik ve organ yanıtları analiz kapsamında değerlendirildi. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemiyle, bağımsız prognostik faktörler ise Cox regresyon analizi ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların tanı anındaki ortalama yaşı 59,5 yıl olup, %55,2'si erkek cinsiyettedir. KİPH > %10 olan grupta, tümör yükü göstergesi olan dFLC düzeyleri (p = 0,0004) ve ileri evre hastalık oranı (p = 0,039) diğer gruba göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. İki grup arasında ilk iyi hematolojik yanıt açısından istatistiksel bir fark gözlenmezken (p = 0,396), KİPH > %10 olan grupta erken ölüm eğilimi daha belirgindi. Genel sağkalım analizinde KİPH ≤ %10 grubunda ortanca sağkalım 56 ay iken, KİPH > %10 grubunda bu süre belirgin bir azalmayla 16 ay olarak bulundu; ancak istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. Buna karşın, hem genel sağkalım hem de hastalıksız sağkalım için yapılan çok değişkenli Cox regresyon analizinde KİPH infiltrasyonunun > %10 olması; yaş, kardiyak evresi, organ tutulum sayısı ve tedavi durumu gibi temel klinik değişkenlerden bağımsız olarak ölüm ve progresyon riskini anlamlı düzeyde artıran bağımsız bir prognostik belirleyici olarak saptanmıştır (p = 0,03 ve p = 0,013). Sonuç: Çalışmamızda KİPH infiltrasyonunun %10'un üzerinde olması yüksek tümör yükü, miyelom benzeri agresif bir biyolojik fenotipi, kötü tedavi yanıtı, artmış erken mortalite riski ile ilişkilendirilmiştir. KİPH oranı, AL amiloidozda sadece bir tanısal parametre değil, aynı zamanda sağkalımı öngörmede bağımsız ve güçlü bir prognostik belirteçtir.
Özet (Çeviri)
Aim: Systemic AL amyloidosis is a rare but rapidly progressive disease characterized by the deposition of misfolded proteins in tissues due to the production of amyloidogenic light chains by clonal plasma cells. Disease prognosis is strongly associated with the degree of cardiac involvement and the hematologic tumor burden. However, whether bone marrow plasma cell (BMPC) infiltration serves as an independent prognostic indicator of tumor burden remains controversial. In patients with AL amyloidosis, this study aims to determine the impact of BMPC infiltration rate and histochemical features at diagnosis on clinical presentation, treatment outcomes, and survival rates, and to investigate their prognostic significance. Methods: Data of 128 patients followed with a diagnosis of AL amyloidosis at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Hematology between January 2010 and December 2024 were retrospectively evaluated; 12 were excluded, and a total of 116 patients were included in the analysis. Patients' demographics, BMPC infiltration at diagnosis, Congo red positivity, difference between involved and uninvolved free light chains (dFLC) levels, staging, cytogenetic profile, organ involvement, treatment modalities, and hematological and organ responses were evaluated. Patients were divided into two equal groups according to the median BMPC infiltration rate at diagnosis: BMPC ≤ 10% (n = 58) and BMPC > 10% (n = 58). Hematologic and organ responses to administered treatments were also evaluated within the scope of the analysis. Survival analyses were performed using the Kaplan–Meier method, and independent prognostic factors were assessed using Cox regression analysis. Results: The mean age of the cohort at diagnosis was 59.5 years, and 55.2% were male. In the BMPC >10% group, dFLC levels (an indicator of tumor burden) (p = 0.0004) and the rate of advanced-stage disease (p = 0.039) were found to be significantly higher compared to the other group. While no statistical difference was observed between the two groups in terms of initial good hematological response (p = 0.396), a trend toward early mortality was more prominent in the BMPC >10% group. In the overall survival analysis, the median survival was 56 months in the BMPC ≤10% group, whereas it significantly dropped to 16.9 months in the BMPC >10% group; however, this did not reach statistical significance. In contrast, multivariate Cox regression analyses for both overall survival and progression-free survival demonstrated that BMPC infiltration >10% was an independent prognostic determinant that significantly increased the risk of death and disease progression, even after adjustment for key clinical variables including age, cardiac stage, number of involved organs, and treatment status (p = 0.03 and p = 0.013). Conclusion: In our study, BMPC infiltration greater than 10% was associated with higher tumor burden, a myeloma-like aggressive biological phenotype, poorer treatment response, and increased early mortality. BMPC infiltration represents not only a diagnostic parameter but also a strong and independent prognostic marker in predicting survival in AL amyloidosis.