Miyokardit sonrası kardiyak magnetik rezonans görüntüleme ile miyokard tutulumu saptanan hastalarda EKG ile aritmi riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of arrhythmia risk with ECG in patients with myocardial involvement detected by cardiac magnetic resonance imaging after myocarditis
- Tez No: 986304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ ASLI ATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: elektrokardiyogram, manyetik rezonans görüntüleme, miyokardit, electrocardiography, magnetic resonance imaging, myocarditis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, akut miyokardit tanısı alan hastalarda, kardiyak manyetik rezonans (MR) görüntülemede saptanan miyokard tutulumu ile EKG'deki aritmi belirteçleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Bu sayede, aritmik komplikasyon riski taşıyan hasta alt gruplarının erken dönemde tanımlanması ve klinik izlem stratejilerinin daha etkin şekilde planlanması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tek merkezli, retrospektif, tanımlayıcı türde bir gözlemsel araştırmadır ve Mart 2019 ile Mayıs 2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde akut miyokardit tanısı konmuş ve kardiyak MR çekilmiş hastaların tıbbi kayıtları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hastaların %84'ünde geç gadolinyum tutulumu (LGE), %95'inde T1 bulgusu ve %66'sında T2 bulgusu saptanmıştır. Lake Louise Kriterleri'ne (LLK) göre kesin miyokardit oranı %61'tir. Aktif enflamasyonun erken belirteci olan ST segment elevasyonu, T2 pozitifliği olan grupta (p < 0.001, OR = 4,48 %95 GA = 1,82-11,02) ve kesin miyokardit tanısı alan grupta (p = 0.004, OR = 2,91 %95 GA = 1,37-6,16) anlamlı ölçüde daha sık görülmüştür. Ejeksiyon fraksiyonu (EF), T1 bazlı değerlendirmede anormallik saptanan grupta anlamlı olarak daha düşüktü (p = 0.017). ST segment depresyonu, LGE saptanmayan (p = 0,016) ve T1 anormalliği olmayan gruplarda (p = 0,029) anlamlı olarak daha yaygın bulunmuştur. Sonuç: ST elevasyonunun T2 bulgusu olanlardaki güçlü ilişkisi, EKG'nin aktif miyokardiyal ödemi yansıtan güçlü bir erken elektriksel belirteç olduğunu göstermektedir. T1 bulgularının EF ile ters yönde ilişkili olması, bu parametrelerin erken dönem ventriküler disfonksiyonu desteklediğini göstermektedir. Öte yandan, ST depresyonu ile kardiyak MR bulguları arasındaki beklenmedik negatif korelasyon, bu bulgunun henüz kardiyak MR ile görünür hasar gelişmemiş çok erken evre miyokarditi veya miyokardit dışı geçici repolarizasyon bozukluklarını işaret edebileceği anlamına gelebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to evaluate the association between myocardial involvement detected by cardiac magnetic resonance (CMR) imaging and ECG arrhythmia markers in patients diagnosed with acute myocarditis. By this means, we aim to facilitate the early identification of patient subgroups at high risk for arrhythmic complications and to enable more effective planning of clinical follow-up strategies. Materials and Methods: The study is a single-center, retrospective, descriptive observational investigation, conducted using the medical records of patients diagnosed with acute myocarditis and who underwent cardiac MR imaging at Ankara Bilkent City Hospital Cardiology Clinic between March 2019 and May 2025. Results: Late Gadolinium Enhancement (LGE) was detected in 84% of patients, T1 abnormality in 95%, and T2 abnormality in 66%. The rate of definite myocarditis according to the Lake Louise Criteria was 61%. ST segment elevation, an early marker of active inflammation, was significantly more frequent in the T2 positive group (p < 0.001, OR = 4.48, 95% CI = 1.82-11.02) and in the group diagnosed with definite myocarditis (p = 0.004, OR = 2.91, 95% CI = 1.37-6.16). Ejection fraction (EF) was significantly lower in the group with T1-based abnormality (p = 0.017). ST segment depression was significantly more prevalent in the LGE negative (p = 0.016) and T1 abnormality negative groups (p = 0.029). Conclusion: The strong relationship of ST elevation with T2 abnormality indicates that electrocardiography (ECG) is a powerful early electrical marker reflecting active myocardial edema. The inverse relationship of T1 findings with EF supports the idea that T1 abnormalities are associated with early ventricular dysfunction. Furthermore, the unexpected negative correlation between ST depression and CMR findings may suggest a very early stage of myocarditis without visible fibrosis/edema, or non-myocarditic transient repolarization disturbances.