Mersin Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı'na başvuran rituksimab tedavisi alan hastaların; sosyodemografik verileri, tedavi kalımları ve ilaç güvenirliliğinin araştırılması
A retrospective evaluation of disease distribution,sociodemographic characteristics, treatment survival, and drug safety in patients receiving rituximab therapy
  1. Tez No: 986303
  2. Yazar: BATUHAN ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TÜRSEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Otoimmün büllöz hastalık, Rituksimab, Rituksimab endikasyonları, Yan etki, Adverse effects, Autoimmune bullous diseases, Efficacy, Rituximab, Rituximab indications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Rituksimab'ın (RTX) dermatolojide etkinliği ve güvenirliliği, hastaların tedavide kalımları ve uyumu, kullanım endikasyonları, hangi şartlarda ve durumlarda kullanılması gerektiği gibi dermatologlar için bir deneyim aktarımı olması amaçlandı. Çalışma klinik tabanlı, analitik, retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli olarak planlanmıştır. Çalışmamızda 1 Ocak 2015 ile – 1 Kasım 2025 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniğimizde RTX tedavisi alan hastaların hastalık dağılımı, sosyodemografik veriler, tedavi kalımları ve ilaç güvenirliliğinin araştırılması retrospektif olarak değerlendirildi. Hastane sistemimizde dermatoloji bölümünde onaylanan RTX raporlu olan 18-75 yaş arası 111 hastanın demografik ve muayene bilgileri, hastane bilgisayar kayıtlarından elde edilmiştir. Gerekli verilere ulaşılamayan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların cinsiyet, yaş, tanıları, komorbiditeleri, hastalık süresi, RTX alana kadar geçen süre, RTX alana kadar kullandığı tedaviler, RTX sonrası adjuvan tedavi ihtiyacı, toplan alınan RTX dozu, bu dozların arasında süreler ve toplam kaç doz aldıkları, hastalarda hangi yan etkilerin görüldüğü ve bu yan etkiler kaçındı dozda görüldüğü ve son olarak RTX alan hastaların kaçının tedavileri takibi devam ettiği retrospektif olarak elde edildi. Çalışmaya dahil edilen 111 hastanın 38'inin (%34,2) erkek, 73'ünün (%65,8) ise kadın olarak saptanmış olup ortalama tanı yaşı 46,96dır. Hastaların 86'sı (%77,5) otoimmün büllöz hastalık grubunda (OBH), 25'i (%22,5) ise bağ doku hastalığı (BDH) grubunda yer almaktadır. Hastaların 45'inde (%40,5) en az bir komorbidite mevcuttur. Bu 45 hastanın 21'i (%18,90) hipertansiyon tanılıdır ve komorbiditeler içerisinde 1. sıradadır. Hastalara tanı konduktan RTX ilk dozu alana kadar geçen süre en sık 12 ay olup, 25 hastada (%22,5) tedaviye tanıdan bir yıl sonra başlanmıştır, bunu 24 ay (%18,0) takip etmektedir. Hasta başı ortalama RTX dozu 3,45 dozdur. En sık uygulanan RTX doz sayısı 2 doz olup, 39 hasta (%35,1) kullanmıştır. İkinci ve üçüncü dozlar arasındaki sürenin ortalaması 10,44 ay olarak hesaplanmıştır. Üçüncü ve dördüncü dozlar arasındaki ortalama süre 12,71 ay olarak hesaplanmıştır. Dördüncü ve beşinci dozlar arasındaki ortalama süre 10,89 ay olarak hesaplanmıştır. Beşinci ve altıncı dozlar arasındaki ortalama süre 12,3 ay olarak hesaplanmıştır. Toplam değerlendirilen 111 hastanın 86'sı OBH grubuna ait olup, OBH grubun RTX tedavisi öncesi aldığı tedaviler değerlendirilmiştir. Hastaların %91,8'i (%n=79) glukokortikoid (GKS) tedavisi kullanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 86 OBH grubundaki hastaların %48,8'i (n=42) RTX monoterapisi sonrası remisyon elde ederken, %51,2'si (n=44) remisyona ulaşamamıştır. En sık kullanılan adjuvan tedavi GKS monoterapisi olup %30,5 (n=11) oranındadır. Yan etkiler arasında infüzyon reaksiyonu, çalışmamızda %7,2 oranında tespit edilmiştir. Yan etki nedeniyle 8 hastanın tamamen RTX kullanımını bıraktığı belirlenmiş. RTX dermatoloji kliniğinde tüm endikasyonlar için güvenli bir seçenektir. Çalışmamızda OBH grubundaki hastaların yaklaşık yarısının sadece RTX monoterapisiyle remisyona girmesi önemlidir. Çalışmamızda BDH grubunda ise sadece destekleyici tedavi noktasında olması gerektiği ve organ tutulumuna göre tedavinin verilmesi gerektiği görüşündeyiz. Kliniğimizdeki RTX'in toplam doz ortalaması ise 3,45 olarak hesaplanmış; RTX'in etkinliğini değerlendirmek için hastaların 6. ay dozunu almasının gerekliliğini doğrulamaktadır. Ayrıca, RTX infüzyon sırasında vital bulguları stabil olan hastalarda yan etki gelişmesi durumunda tedavinin kesilmemesi kanısındayız. Bu yaklaşımlar, tedavi sürecinin güvenilirliğini ve etkinliğini artırmak adına klinik uygulamalarda dikkate alınması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
This study aimed to provide dermatologists with practical insights into the use of rituximab (rituximab), including its efficacy and safety in dermatology, patient treatment persistence and adherence, therapeutic indications, and the specific conditions and circumstances under which it should be administered. The study was designed as a clinic-based, analytical, retrospective, observational, and single-center investigation. Between January 1, 2015, and November 1, 2025, patients who received Rituximab (rituximab) therapy in the Department of Dermatology, Faculty of Medicine, Mersin University, were retrospectively evaluated in terms of disease distribution, sociodemographic characteristics, treatment persistence, and drug safety. Demographic and clinical data of 111 patients aged between 18 and 75 years, who had an approved rituximab prescription in the dermatology department and were registered in the hospital system, were retrieved from electronic medical records. Patients whose essential data could not be accessed were excluded from the study.The following parameters were retrospectively collected: patients' sex, age, diagnoses, comorbidities, disease duration, time elapsed until initiation of rituximab, treatments used before rituximab, need for adjuvant therapy after rituximab cumulative dose, intervals between administered doses, total number of doses received, adverse effects observed, the specific doses at which adverse effects occurred, and finally, the number of patients who remained under treatment follow-up with rituximab. Among the 111 patients included in the study, 38 (34.2%) were male and 73 (65.8%) were female, with a mean age at diagnosis of 46.96 years. Of these, 86 patients (77.5%) were categorized in the autoimmune bullous disease (AIBD) group, while 25 (22.5%) were classified under connective tissue diseases (CTD). A total of 45 patients (40.5%) had at least one comorbidity. Among these, hypertension was the most common, present in 21 patients (18.9%). The most frequent time interval between diagnosis and initiation of the first rituximab dose was 12 months, with 25 patients (22.5%) starting treatment one year after diagnosis, followed by 24 months (18.0%). The mean number of rituximab doses per patient was 3.45. The most frequently administered regimen was two doses, observed in 39 patients (35.1%). The mean interval between the second and third doses was 10.44 months, between the third and fourth doses 12.71 months, between the fourth and fifth doses 10.89 months, and between the fifth and sixth doses 12.3 months. Of the 111 patients, 86 were in the AIBD group, and their prior treatments before rituximab were evaluated. Among these, 91.8% (n=79) had received glucocorticoid (GC) therapy. Following rituximab monotherapy, remission was achieved in 42 patients (48.8%), while 44 patients (51.2%) did not achieve remission. The most commonly used adjuvant therapy was GC monotherapy, accounting for 30.5% (n=11). Infusion reactions were observed in 7.2% of patients. Due to adverse events, 8 patients discontinued rituximab therapy permanently. Rituximab is a safe therapeutic option for all dermatological indications. Notably, in our study, approximately half of the patients in the AIBD group achieved remission with rituximab monotherapy alone. In contrast, for patients in the CTD group, we suggest that rituximab should primarily serve as supportive therapy and that treatment decisions should be tailored according to the extent of organ involvement. In our cohort, the mean total rituximab dose was calculated as 3.45, supporting the necessity of administering at least the sixth-month dose to adequately evaluate treatment efficacy. Furthermore, we believe that in patients with stable vital signs during rituximab infusion, therapy should not be discontinued solely due to the occurrence of adverse events. We consider that these approaches should be taken into account in clinical practice to enhance both the safety and effectiveness of rituximab therapy.