Deği̇şebi̇li̇rli̇k kavramının dışa kapalı konut si̇teleri̇nde i̇ncelenmesi̇: Trabzon Armada Resi̇dence örneği̇
Adaptability in gated residential complexes: The case of Trabzon Armada Residence
- Tez No: 986309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE İSLAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Kapalı konut siteleri, Flexibility, Gated community
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Değişebilirlik kavramı, mevcut mekânın yeni fonksiyonları taşıyabilmesi, sürekliliği, büyüyebilmesi ve farklı gereksinimlerin karşılanabilmesiyle açıklanmakta ve özellikle konutlarda büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma değişebilirlik kavramının konut tasarımında önemli bir tasarım kriteri olduğu, konutlarda kullanıcı özellikleri, gereksinimleri ve isteklerine bağlı olarak mekânsal değişikliklerin gerekliliği üzerine kurgulanmıştır. Bu kurgu dâhilinde Trabzon kentinde yer alan Armada Residence konut projesi üzerinden konutta değişebilirlik kavramının mekânsal düzeyde irdelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın yöntemi dört aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada literatür araştırılması yapılarak kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. İkinci aşamada çalışma alanına ait verilere yer verilmiş ve belirlenen örneklemdeki özgün konut ve değişiklik yapılan konutların tespiti yapılmıştır. Üçüncü aşamada elde edilen veriler dâhilinde özgün ve değişiklik yapılmış konut planları tablolara işlenmiş, incelenen konutlarda ne tür değişikliklerin yapıldığı, hangi alanların sıklıkla değişip/dönüştüğüne yönelik analizlere yer verilmiştir. Çalışmanın dördüncü aşamasında yapılan analizlerden yola çıkarak, değişikliklerin mekânın kullanılabilirliği açısından değerlendirilmesi yapılmış ve yeni yapılacak konutlara ilişkin değişebilir tasarım önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of changeability refers to the ability of a space to accommodate new functions, maintain continuity, expand, and respond to different requirements, and it is particularly important in residential environments. This study is based on the premise that changeability is a key design criterion in housing design and that spatial modifications are necessary depending on users' characteristics, needs, and preferences. Accordingly, the study aims to examine the concept of changeability at the spatial level through the Armada Residence housing project located in Trabzon. The methodology of the study consists of four stages. First, a literature review was conducted to establish the theoretical framework. Second, data related to the study area were presented, and original and modified dwellings within the selected sample were identified. Third, original and modified dwelling plans were analyzed to determine the types of modifications made and the spaces most frequently transformed. Finally, based on these analyses, the modifications were evaluated in terms of spatial usability, and design recommendations for future changeable housing were proposed.