ERACS programı kapsamında erektör spina plan bloğu ve yüzeyel parasternal interkostal plan bloğunun eklenmesiyle oluşturulan kombinasyonunun postoperatif analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the postoperative analgesic effectiveness of erector spinae plane block versus its combination with superficial parasternal intercostal plane block within the ERACS program
- Tez No: 986308
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM YILDIRIM GÜÇLÜ, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜVEN, DOÇ. DR. AHMET ONAT BERMEDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif ağrı, Sinir blokajı, Nerve block
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Median sternotomi sonrası gelişen akut postoperatif ağrı, kardiyak cerrahi hastalarında hemodinamik stabiliteyi bozarak iyileşmeyi geciktiren ve deliryum gibi nörokognitif komplikasyonlara zemin hazırlayan önemli bir sorundur. ERACS (Enhanced recovery after cardiac surgery - Kalp cerrahisi sonrası hızlandırılmış iyileşme) protokolleri kapsamında opioid tüketimini azaltan rejyonal analjezi teknikleri giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Amaç: Sternotomi uygulanan elektif kardiyak cerrahi hastalarında, yalnızca bilateral erektör spina plan bloğu (ESP) ile ESP'ye eklenen bilateral yüzeyel parasternal interkostal plan bloğunun (ESP+SPIP) postoperatif ağrı kontrolü ve deliryum insidansı üzerine etkilerini karşılaştırmak. Yöntem: Tek merkezli, prospektif, randomize, çift kör bu çalışmaya ERACS protokolü altında sternotomi ile opere edilen, 18–80 yaş arası, ASA (American Society of Anesthesiologists) sınıflaması III olan 42 hasta dahil edildi. Hastalar bilgisayar destekli randomizasyon ile iki gruba ayrıldı: Grup E'deki hastalara bilateral ESP bloğu ve Grup EP'deki hastalara bilateral ESP bloğuna ek olarak bilateral S-PIP bloğu uygulandı. Tüm bloklar ultrason eşliğinde, %0,25'lik bupivakain çözeltisi kullanılarak preemptif olarak uygulandı. Tüm hastalara standart genel anestezi ve multimodal analjezi protokolleri uygulandı. İstirahat ve hareketle VAS (Visual analogue scale - Görsel analog skala) skorları ekstübasyon sonrası 0., 1., 6., 12., 24., 48. ve 72. saatlerde; Nu-DESC (Nursing delirium screening scale - Hemşirelik deliryum tarama ölçeği) ve RASS (Richmond agitation-sedation scale -Richmond ajitasyon-sedasyon skalası) skorları ise 0., 12., 24., 48. ve 72. saatlerde kaydedildi. Bulgular: Gruplar demografik özellikler ve cerrahi özellikler açısından homojen dağılmıştır. Kombine blok uygulanan Grup EP'de 48. ve 72. saatlerde istirahat VAS skorları ile 6., 48. ve 72. saatlerde hareketle VAS skorları Grup E'ye göre anlamlı derecede daha düşük bulundu. Ek analjezik gereksinimi ekstübasyon sırasında Grup E'de daha yüksek olup, tüm takip süresince ek analjezik gereksinimi olmayan hastaların oranı Grup EP'de daha fazla olduğu gözlenmiştir. Ortalama ekstübasyon süresi benzer olmakla birlikte, ekstübasyonu 6 saatten kısa olan hastaların çoğunluğu Grup EP'de yer almaktaydı. Hiçbir hastada postoperatif deliryum saptanmadı; yalnızca bir hastada ekstübasyon sonrası geçici metalik tat ve dilde uyuşma gözlendi ve olası lokal anestezik toksisitesi olarak değerlendirildi. Sonuç: ESP bloğuna S-PIP bloğunun eklenmesi, sternotomi sonrası dönemde daha uzun süreli ve daha etkili analjezi sağlayarak VAS skorlarını düşürmekte ve ek analjezik gereksinimini azaltma eğilimi gösterebilmektedir. Bu kombinasyon, ERACS programı kapsamında opioid tüketimini azaltan, güvenli ve uygulanabilir bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Bulguların doğrulanması için daha geniş örneklemli, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute postoperative pain following median sternotomy is a significant clinical problem that may compromise hemodynamic stability, delay recovery, and predispose patients to neurocognitive complications such as delirium. Within the Enhanced Recovery After Cardiac Surgery (ERACS) protocols, regional anesthesia techniques that reduce opioid consumption have gained increasing importance. Objective: The objective of this study was to compare the effects of bilateral erector spinae plane (ESP) block alone versus the combination of bilateral ESP block with bilateral superficial parasternal intercostal plane block (ESP + S-PIP) on postoperative pain control and the incidence of delirium in patients undergoing elective cardiac surgery via sternotomy. Methods: This single-center, prospective, randomized, double-blind study included 42 patients aged 18–80 years, classified as American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status III, and scheduled for cardiac surgery under an ERACS protocol. Patients were randomized into two groups using computer-assisted randomization. Group E received bilateral ESP block, while Group EP received bilateral ESP block combined with bilateral S-PIP block. All blocks were performed preemptively under ultrasound guidance using 0.25% bupivacaine solution. Standard general anesthesia and multimodal analgesia protocols were applied to all patients. Visual Analogue Scale (VAS) scores at rest and during movement were recorded at 0, 1, 6, 12, 24, 48, and 72 hours after extubation. Delirium and sedation levels were assessed using the Nursing Delirium Screening Scale (Nu-DESC) and the Richmond Agitation–Sedation Scale (RASS) at 0, 12, 24, 48, and 72 hours. Results: The groups were comparable in terms of demographic and surgical characteristics. In Group EP, resting VAS scores at 48 and 72 hours and movement VAS scores at 6, 48, and 72 hours were significantly lower than in Group E. Additional analgesic requirement was higher at the time of extubation in Group E, whereas the proportion of patients who required no supplemental analgesia during follow-up was greater in Group EP. Although mean extubation time was similar between groups, most patients extubated within 6 hours were in Group EP. No postoperative delirium was observed in either group. One patient reported transient metallic taste and tongue numbness after extubation, which was considered possible local anesthetic systemic toxicity. Conclusion: The addition of S-PIP block to ESP block may provide longer-lasting and more effective analgesia in the post-sternotomy period, reflected by lower VAS scores and reduced supplemental analgesic requirements. This combined technique appears to be a safe and feasible option for reducing opioid use within ERACS programs. Larger multi-center studies with broader sample sizes are needed to confirm these findings.