Edirne il merkezindeki evlilik raporu için başvuran bireylerin cinsel sağlıkla ilgili bilgi düzeyleri
Sexual health knowledge of individuals applying for premarital health reports in Edirne city center
- Tez No: 986315
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Aile Planlaması, Family Medicine, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Aile planlaması, Bilgi, Cinsel eğitim, Cinsellik, Family practice, Family planning, Knowledge, Sexual education, Sexuality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, Edirne il merkezindeki evlilik raporu almak için başvuran bireylerin cinsel sağlık bilgi düzeyinin belirlenmesi ve bu konu hakkındaki farkındalıklarının arttırılmasıdır. Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini, Edirne il merkezinde bulunan 59 aile hekimliği birimine başvuran 380 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler, sosyodemografik özellikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bulaş yolları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunma davranışları ile 40 maddeden oluşan Cinsel Sağlık Bilgi Testi'ni kapsayan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmamızda yer alan katılımcıların yaş ortalaması 28.9±4,089 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların %57,63'ü kadın, %42,37'si erkektir. Katılımcıların %74,5'i evlendikten sonra aile planlaması kullanmayı düşündüklerini belirtmiştir. En çok tercihe edilen yöntem kondom olup, seçim nedeni kolay kullanım olarak ifade edilmiştir. Cinsel sağlık bilgi testi puan ortalaması genel olarak orta düzeyde bulunmuş, kadınların puanı erkeklerden anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Yapılan regresyon analiziyle öğrenim düzeyi (p<0,040), sağlık çalışanı olma (p<0,016), yerleşim yeri (p<0,007) ve aile planlaması düşüncesi (p<0,047) toplam puan üzerinde artırıcı etki göstermiştir (R2=0,026). Bilgiyi okuldan veya sağlık personelinden alanların puanı daha yüksektir. Katılımcıların çoğu evlilik öncesi cinsel sağlık eğitimi almak istediğini ve sağlık personelini en güvenilir kaynak olarak gördüğünü belirtmiştir. Sonuç olarak toplumda cinsel sağlık farkındalığını artırmak içim aile hekimleri ve sağlık personelinin aktif rol alması gereklidir. Aile hekimliği birimlerinde verilecek düzenli eğitimler, bireylerin sağlıklı kararlar almasına katkı sağlayarak hem bireysel hem de toplumsal sağlık için önemli kazanımlar sunacaktır
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the level of sexual health knowledge of individuals applying for premarital health reports in Edırne city center and to raise awareness on this issue. This descriptive and cross-sectional study was conducted with 380 participants who applied to 59 family medicine units in Edirne. Data were collected through a questionnaire including sociodemographic characteristics, sexually transmitted diseases and transmission routes, prevention behaviors, and the 40-item Sexual Health Knowledge Test. The mean age of the participants was 28.9±4.08 years, of whom 57.6% were female and 42.4% male. A total of 74.5% reported planning to use family planning methods after marriage, with condoms being the most preferred method due to ease of use. The average SHKT score was found to be at a moderate level, with women scoring significantly higher than men. Regression analysis revealed that higher education level (p<0,040), being a healthcare professional (p<0,016), place of residence (p<0,007), and the intention to use family planning (p<0,047) had a positive effect on Sexual Health Knowledge test scores. Participants who obtained information from school or healthcare professionals scored higher. Most participants stated that they would like to receive sexual health education before marriage and considered healthcare professionals as the most reliable source of information. In conclusion, increasing sexual health awareness in society requires the active involvement of family physicians and other healthcare professionals. Regular and comprehensive sexual health education provided within family medicine units may contribute to individuals' ability to make informed decisions and provide significant benefits for both individual and public health.