Apikal periodontitisli hastalarda kök kanal tedavisinde uygulanan kanal patlarının postoperatif agrı ve radyografik iyileşme üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of root canal sealers on postoperative pain and radiographic healing in patients with apical periodontitis
- Tez No: 986394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİYE KAMALAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BALKANLIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Periapikal iyileşme, Postoperatif ağrı, AH Plus, MTA Fillapex, Sealapex, Root canal treatment, Periapical healing, Postoperative pain, AH Plus, MTA Fillapex, Sealapex
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, periapikal lezyona sahip dişlerde kök kanal tedavisinin ardından kullanılan AH Plus, MTA Fillapex ve Sealapex esaslı kök kanal dolgu patlarının periapikal iyileşme ve postoperatif ağrı üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya kronik periapikal lezyonu bulunan ve kök kanal tedavisi endikasyonu konan toplam 72 hasta ile 72 tek köklü diş dahil edilmiştir. Olgular rastgele üç gruba ayrılmış; kontrol grubunda AH Plus patı, diğer iki grupta ise sırasıyla MTA Fillapex pat ve Sealapex pat uygulanmıştır. Periapikal iyileşme, tedavi öncesi (0. ay) ve tedaviden 6 ay sonra Periapikal İndeks (PAI) kullanılarak radyografik açıdan değerlendirilmiş ve elde edilen bulgular CBCT görüntüleri ile desteklenmiştir. Postoperatif ağrı ise tedavi bitiminde, 24. saat ve 72. saatte Sözel Ağrı Değerlendirme Ölçeği (VRS) aracılığıyla kaydedilmiştir. Elde edilen veriler, Kruskal-Wallis H, Wilcoxon ve Friedman testleri ile istatistiksel olarak analiz edilmiş; p<0,05 değeri anlamlılık sınırı olarak kabul edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, gruplar arasında hem başlangıç hem de 6. ay PAI değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Bununla birlikte, her üç grupta da başlangıç ölçümlerine kıyasla 6. ayda PAI skorlarında anlamlı azalma saptanmıştır (p<0,001). Postoperatif ağrı değerlendirmesinde de gruplar arasında işlem sonrası, 24. saat ve 72. saat VRS skorları açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte, gruplar kendi içinde incelendiğinde zamanla ağrı skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gözlenmiştir (p<0,05). Bu sonuçlar, AH Plus, MTA Fillapex ve Sealapex temelli kök kanal dolgu patlarının periapikal iyileşmeyi destekleme ve postoperatif ağrıyı azaltma açısından benzer etkiye sahip olduğunu, gruplar arasında belirgin bir üstünlük bulunmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of root canal sealers based on AH Plus, MTA Fillapex, and Sealapex on periapical healing and postoperative pain in teeth with periapical lesions following root canal treatment. A total of 72 patients with chronic periapical lesions and an indication for root canal therapy, involving 72 single-rooted teeth, were included in the study. The cases were randomly divided into three groups; the control group received AH Plus sealer, while MTA Fillapex and Sealapex sealers were applied in the other two groups, respectively. Periapical healing was assessed radiographically at baseline (0 month) and at 6 months post-treatment using the Periapical Index (PAI), and the findings were further supported with CBCT imaging. Postoperative pain was recorded at the end of the treatment, as well as at 24 hours and 72 hours, using the Verbal Rating Scale (VRS). Statistical analyses were performed with the Kruskal Wallis H, Wilcoxon, and Friedman tests, and a significance level of p<0.05 was adopted. The results revealed no statistically significant differences among the groups in either baseline or 6-month PAI values (p>0.05). However, all three groups demonstrated a significant reduction in PAI scores at 6 months compared to baseline measurements (p<0.001). Similarly, postoperative pain assessment showed no significant differences in VRS scores among the groups at the immediate, 24-hour, and 72-hour evaluations (p>0.05). Nevertheless, within-group analysis indicated a statistically significant decrease in pain scores over time (p<0.05). These findings suggest that AH Plus, MTA Fillapex, and Sealapex-based root canal sealers exhibit comparable efficacy in promoting periapical healing and controlling postoperative pain, with no evident superiority among the groups.