Polisitemia vera tanılı ve sekonder polisitemi ile takipli hastaların demografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi; retrospektif tek merkez deneyimi
Evaluation of demographic and clinical characteristics in patients diagnosed with polycythemia vera and secondary polycythemia: A retrospective single-center experience
  1. Tez No: 986395
  2. Yazar: ESRA YAKŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFİYE ÇİFTÇİLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Polisitemia vera, Polycythemia vera
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif tek merkez çalışmanın amacı, polisitemia vera (PV) tanısı almış ve sekonder polisitemi (SP) ile takip edilen hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini değerlendirmek; uygulanan tedavi yaklaşımlarını, gelişen komplikasyonları ve bu verilerin mortalite ile morbidite üzerine etkisini ortaya koymaktır. Yöntem: 2020-2025 yılları arasında bir üniversite hastanesinde retrospektif olarak 95 PV tanılı ve 101 sekonder polisitemi (SP) ile takipli hasta değerlendirildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, tam kan sayımı (hemoglobin, hematokrit, lökosit, trombosit), serum eritropoietin (EPO) düzeyi, splenomegali varlığı, JAK2V617F mutasyon durumu ve trombotik olay öyküsü elektronik hasta kayıtlarından elde edildi. İki grup arasındaki istatistiksel karşılaştırmalarda Student t-testi veya Mann-Whitney U testi kullanıldı; kategorik değişkenlerde ki-kare testi uygulandı. P<0,05 değeri istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 196 hasta dâhil edilmiş olup 95'i (%48,5) PV, 101'i (%51,5) SP grubundadır. Hastalarımızın PV tanılı olanlarının %66,7 kadın, %33,3 erkektir; SP tanılı olanların %41,5 kadın, %58,5 erkektir (p=0,002). PV grubunun ortalama yaşı 60,41±14,99 yıl iken SP grubunda 45,78±15,85 yıl bulundu (p<0,001). Hemoglobin düzeyleri her iki grupta benzer yüksek seviyelerdeydi (p=0,178). PV hastalarında lökosit ve trombosit sayıları anlamlı olarak yüksekti (WBC 12,69±4,79 vs 8,39±2,17 x10^3/µL; trombosit 502,78±213,31 vs 237,50±52,67 x10^3/µL; p<0,001). Eritrosit ve nötrofil sayıları da PV grubunda belirgin yüksek bulundu (p<0,001). Serum EPO düzeyi PV'de daha düşüktü (5,92±6,01 vs 10,68±6,26 mIU/mL; p<0,001). JAK2 V617F/Exon12 mutasyonu PV hastalarının %94,7'sinde pozitif, SP grubunda negatifti (p<0,001). PV'de dalak boyutu daha büyüktü (141,93±32,80 vs 121,51±11,47 mm; p<0,001). Trombotik komplikasyonlar ve özellikle arteriyel tromboz PV grubunda daha sık izlendi (p=0,019 ve p=0,022). Hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve benign prostat hiperplazisi PV'de daha yaygındı (p=0,011; p=0,049; p=0,017). İlaç kullanımında beta bloker, diüretik ve SGLT-2 inhibitörleri PV ve SP arasında anlamlı farklılık gösterdi (p=0,011; p=0,007; p=0,035). Sonuç: Bu çalışma, PV hastalarında ileri yaş, trombosit ve lökosit yüksekliği, düşük EPO düzeyi ve JAK2 V617F mutasyonunun, SP hastalarına kıyasla belirgin derecede fazla olduğunu göstermiştir. PV grubunda arteriyel tromboz ve miyelofibrozis riski ile hipertansiyon, KAH ve BPH gibi komorbiditeler daha sık izlenmiştir. Bulgular, PV ve sekonder eritrositoz ayrımında klinik, laboratuvar ve moleküler verilerin birlikte değerlendirilmesinin tanı ve risk sınıflamasında önemli olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim This retrospective single-center study aimed to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics of patients with polycythemia vera and secondary polycythemia In addition, we assessed treatment approaches, the development of complications, and the impact of these factors on patient morbidity and mortality Methods: In this study, adult patients diagnosed with PV or SP from 2020 to 2025 were analyzed. A total of 196 patients (95 PV and 101 SP) were included. demographic and clinical variables (age, sex, comorbidities, medications, smoking history, bleeding/thrombosis history, risk factors, and treatments) were recorded. laboratory evaluations included complete blood counts, serum erythropoietin, and JAK2 V617F/exon 12 mutation status. Statistical analyses were performed with chi-square tests for categorical variables and t-tests or Mann–Whitney U tests for continuous variables; p<0.05 was considered significant. Results: A total of 196 patients were included: 95 (48.5%) with polycythemia vera (PV) and 101 (51.5%) with secondary polycythemia (SP). In our cohort, 66.7% of PV patients were female and 33.3% male, while 41.5% of SP patients were female and 58.5% male (p = 0.002).PV patients were older (60.41 ± 14.99 vs 45.78 ± 15.85 years; p<0.001). Hemoglobin levels were similarly elevated (p=0.178), but PV patients had significantly higher leukocyte, neutrophil, red blood cell, and platelet counts (all p<0.001). Serum erythropoietin levels were lower in PV (5.92 ± 6.01 vs 10.68 ± 6.26 mIU/mL; p<0.001). JAK2 V617F/Exon12 mutations were present in 94.7% of PV patients and absent in SP (p<0.001). Spleen size was larger in PV (141.93 ± 32.80 vs 121.51 ± 11.47 mm; p<0.001). Thrombotic complications, particularly arterial thrombosis, were more frequent in PV (p=0.019; p=0.022). Hypertension, coronary artery disease and benign prostatic hyperplasia were also more common in PV (p=0.011; p=0.049; p=0.017). Use of beta-blockers, diuretics, and SGLT-2 inhibitors differed significantly between groups (p=0.011; p=0.007; p=0.035). Conclusion: PV patients were older, showed higher platelet and leukocyte counts, lower EPO levels, and more frequent JAK2 V617F mutation than SP; arterial thrombosis, myelofibrosis, and comorbidities (HT, CAD, BPH) were also more common, underscoring the diagnostic and prognostic value of combined clinical, laboratory, and molecular evaluation.