Periapikal radyolüsensi olan nekrotik olgun dişlerde pulpa transplantasyonu
Pulp transplantation in mature teeth with necrotic pulp and periapical radiolucency
- Tez No: 986393
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BALKANLIOĞLU, DOÇ. DR. ALİYE KAMALAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kanal Tedavisi, Konsantre Büyüme Faktörü, PulpaTransplantasyonu, Concentrate Growth Factor, Pulp Transplantation, Root CanalTreatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, periapikal lezyonlu matür dişlerde dental pulpa transplantasyonu ile dişin canlılığını yeniden kazandırmayı hedefleyen yeni bir endodontik tedavi yöntemi geliştirmektir. Ayrıca, bu yöntemde CGF'nin etkisi ile pulpa transplantasyonunun periapikal iyileşme ve diş canlılığı üzerindeki etkisi, geleneksel kanal tedavisiyle karşılaştırılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Toplam 21 hasta üç gruba ayrılmıştır. Grup 1'e yalnızca pulpa transplantasyonu, Grup 2'ye transplantasyonuyla beraber hastanın venöz kanından elde edilen CGF, Grup 3'e ise geleneksel kanal tedavisi uygulanmıştır. Grup 1 ve 2'deki pulpa, hastaların çekim endikasyonu konmuş çürüksüz üçüncü molar dişlerinden elde edilmiştir. Tüm dişler tedavi öncesi elektrikli pulpa testi ve tomografi ile değerlendirilmiş, 3., 6. ve 12. aylarda kontroller gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Grup 1'de 5 dişte canlılık yeniden sağlanmıştır. Grup 2'de 3 dişte canlılık elde edilmiş, 4 diş devital kalmıştır. Her iki grupta da 12 ay boyunca komplikasyonsuz, tama yakın periapikal iyileşme gözlenmiştir. Grup 3'te ise canlılık sağlanamamış, iyileşme daha yavaş ilerlemiştir. SONUÇ: Bu çalışma, şimdiye kadar en fazla pulpa nakli yapılan araştırmadır. Pulpa transplantasyonu, klinik olarak etkili ve uygulanabilir bir yöntemdir. Ancak CGF'nin ek bir fayda sağlamadığı görülmüş, bu konunun aydınlatılması için ileri histolojik çalışmalara ihtiyaç duyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to develop a novel endodontic treatment approach to restore vitality in mature teeth with periapical lesions through dental pulp transplantation. Additionally, the study aimed to evaluate the effect of concentrated growth factors (CGF) and compare the outcomes of pulp transplantation on periapical healing and pulp vitality with those of conventional root canal treatment. Materials and Methods: This study included 21 patients, divided into three groups of seven. Group 1 received only dental pulp transplantation. In Group 2, pulp transplantation was combined with CGF derived from the patient's autologous venous blood. Group 3 was treated with conventional root canal therapy. The pulp tissues used in Groups 1 and 2 were harvested from caries-free third molars indicated for extraction. All teeth were evaluated preoperatively using electric pulp testing and cone-beam computed tomography (CBCT). Follow-up assessments were performed at 3, 6, and 12 months using electric pulp tests, periapical radiographs, and CBCT imaging. Results: In Group 1, five of seven teeth regained vitality and demonstrated revascularization. In Group 2, vitality was restored in three teeth, while four remained non-vital. In both transplantation groups, near-complete periapical healing was observed over 12 months without any signs of endodontic or periodontal complications. In Group 3, although healing occurred, it was slower, and no vitality was observed in any of the treated teeth. Conclusion: This study represents the largest reported case series of dental pulp transplantation, with 14 transplants performed. The favorable clinical outcomes suggest that this procedure is a simple and effective alternative for maintaining pulp vitality in mature teeth. However, CGF did not appear to enhance the success of pulp transplantation. Further histological studies are needed to better understand the effects of CGF on dental pulp stem cells (DPSCs).