Lityum-iyon pilleri için silisyum esaslı ince film anotların üretimi, karakterizasyonu ve makine öğrenimi kullanılarak pil performansının tahmini
Production, characterization and prediction of battery performance using machine learning of silicon-based anode thin films for lithium-ion batteries
  1. Tez No: 986410
  2. Yazar: ELİF MUSLU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Kimya, Energy, Engineering Sciences, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amorf silisyum, Elektrokimyasal piller, Şarj edilebilir piller, Amorphous silicon, Electrochemical cells, Rechargeable batteries
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, lityum-iyon piller (LIB'ler) için silisyum (Si) esaslı ince film anotların performansını iyileştirmeyi amaçlamakta ve iki ana aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, veri bilimi ve makine öğrenimi (ML) teknikleri kullanılarak deşarj kapasitesinin modellenmesi ve tahmini gerçekleştirilmiştir. Literatürden derlenen çok kaynaklı veri setindeki eksik değerler, K-en Yakın Komşu (KNN), Gaussian Süreç Regresyonu (GPR), Zincirlenmiş Denklemlerle Çoklu Atama (MICE) ve Rasgele Orman yöntemleriyle imputasyon yapılarak giderilmiş; Rasgele Orman tabanlı yaklaşım en yüksek doğrulukla seçilmiştir. Aynı model, 5–500. çevrimler arasında kapasite eğrilerini uzatarak fiziksel olarak makul kapasite kaybı eğilimleri üretmiştir. Üretim ve elektrokimyasal çalışma parametrelerinin deşarj kapasitesi ve çevrimle birlikte deşark kapasitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla modelden bağımsız Birikimli Yerel Etki (Accumulated Local Effects, ALE) analizi uygulanmış ve böylece yeni nesil Si ince film anot tasarımı için pratik“tasarım pencereleri”önerilmiştir. Deneysel aşamada, Cu akım toplayıcılar üzerine bağlayıcı ve iletken katkı kullanılmaksızın radyo frekans (RF) magnetron saçtırma yöntemiyle Si/MO/Si ince film anotlar üretilmiştir. Ara katman (MO) olarak WO₃, V₂O₅, Ta₂O₅ ve MoO₃ kullanılmış; nanometre ölçeğindeki kalınlıklar için üretim parametreleri optimize edilmiştir. Bu ara katmanlı mimariler kullanılarak, Si esaslı ince film anotlarda arayüz kararlılığının artırılması ve hacimsel genleşmeye bağlı bozunmanın azaltılması hedeflenmiş ve bu etkiler elektrokimyasal performans sonuçlarına göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to improve the performance of silicon (Si)-based thin film anodes for lithium-ion batteries (LIBs) and consists of two main stages. In the first stage, discharge capacity is modelled and predicted using data science and machine learning (ML) techniques. Missing values in a multi-source dataset compiled from the literature were imputed using k-Nearest Neighbors (KNN), Gaussian Process Regression (GPR), Multiple Imputation by Chained Equations (MICE), and Random Forest methods; the Random Forest-based approach was selected as it provided the highest accuracy. The same model was used to extend capacity curves between the 5th and 500th cycles, generating physically reasonable capacity fading trends. To investigate how fabrication and electrochemical operating parameters affect discharge capacity and its decay with cycling, a model-agnostic Accumulated Local Effects (ALE) analysis was applied, from which practical“design windows”were proposed for next-generation Si thin film anode design. In the experimental stage, Si/MO/Si thin film anodes were fabricated on Cu current collectors by radio frequency (RF) magnetron sputtering without using any binder or conductive additive. Tungsten trioxide (WO₃), vanadium pentoxide (V₂O₅), tantalum pentoxide (Ta₂O₅), and molybdenum trioxide (MoO₃) were employed as metal oxide (MO) interlayers, and deposition parameters were optimized for nanometer-scale thicknesses. Using these interlayered architectures, the enhancement of interfacial stability and the mitigation of volume expansion-induced degradation in Si-based thin film anodes were targeted and evaluated based on electrochemical performance results.