Hızlı üst çene genişletmesi ve yüz maskesine farklı şiddette yukarı-arka yönlü çenelik uygulamasının alt çeneye etkilerinin sonlu elemanlar stres analiziyle değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of upward-backward chincup forces of varying magnitudes combined wġth rapid maxillary expansion and face mask therapy on the mandible by finite element stress analysis
- Tez No: 986411
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN NECİP İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf III maloklüzyon, Yüz maskesi, Çenelik, Sonlu elamanlar analizi, Rotasyon, Mandibula, Ortodonti, Class III malocclusion, Facemask, Chin-cup, Finite element analysis, Rotation, Mandible, Orthodontics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Sınıf III anomalilerin teşhisi ve tedavisi kompleks ortodontik problemlerden biridir. İskeletsel Sınıf III maloklüzyonun tanı ve tedavi planlaması, hastanın yaşı, büyüme gelişim dönemine ve maloklüzyonun nereden kaynaklandığına bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerini içermektedir. Bu çalışmada, üç boyutlu juvenil kafa modelinde; akrilik cap splint hyrax olarak tanımlanan ve üst arka bölge dişlerinin çiğneme yüzeylerini kaplayan aygıtla hızlı üst çene genişletmesi ve yüz maskesine uygulanmış hastaya mandibulanın posterior rotasyonunu engellemek için eklenen ve kondil hizasından geçen çenelik tedavisinde farklı kuvvet miktarlarının alt çeneye etkisinin oluşturduğu stres ve gerilim noktalarının sonlu elemanlar stres analiziyle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan kemik modeli Visible Human Project (The National Library of Medicine, FACT SHEETS Office of Communications and Public Liaison National Library of Medicine, Maryland, USA) verisi kullanılarak elde edilmiştir. Transversal yönde uygulanan ekspansiyon kuvvetine ek olarak, yüz maskesi ve çenelik kuvvetlerinin kombine veya izole etkileri altında mandibula ve temporomandibular eklem (TME) bölgelerindeki maksimum von Mises, maksimum asal gerilme, minimum asal gerilme değerleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Toplam yedi senaryodan oluşan çalışmamızda, ilk dört senaryoda juvenil üç boyutlu kraniyofasiyal modeline uygulanacak yüz maskesi, çift taraflı toplam 800 gr (tek taraflı 400 gr) kuvvet ile, oklüzal düzleme 20° açı yapılacak şekilde uygulanmıştır. Buna ek olarak çenelik (chin-cup) tüm senaryolarda kondil hizasından geçirilmiştir. Beşinci senaryoda ise yüz maskesi kuvveti olmadan yalnızca çeneliğin uyguladığı farklı kuvvet düzeyleri ayrı alt senaryolar halinde simüle edilmiştir. Mandibulada incelenen anatomik noktalarda, stresin başlıca kondiler bölge, sigmoid proses ve retromolar bölgede oluştuğu; bu bölgeleri takiben çene ucu ve mandibular korpus bölgesinde de stres dağılımında artış olduğu gözlemlenmiştir. Yüz maskesiyle kombine çenelik apareyi uygulanan senaryolarda (Senaryo 1, 2 ve 3), çenelik tarafından uygulanan kuvvetin artışıyla birlikte mandibulada incelenen anatomik noktalarda ölçülen maksimum asal gerilme değerlerinde belirgin bir artış kaydedilmiştir. Sadece yüz maskesi uygulanan Senaryo 4'te, mandibulada incelenen anatomik noktalarda maksimum asal gerilme değerlerinin oldukça düşük olduğu sıfır veya negatif değerlere yaklaştığı tespit edilmiştir. Bu durum, yüz maskesinin mandibula üzerindeki çekme etkisinin sınırlı olduğunu göstermektedir. Sadece çenelik uygulanan senaryolarda (Senaryo 5-1, 5-2 ve 5-3) çenelik kuvvetinin artışına bağlı olarak mandibula genelinde yüksek değerlerde basma gerilmeleri ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular, mandibulada farklı senaryolara bağlı olarak değişen stres dağılımlarının, özellikle çenelik apareyinin eklenmesiyle birlikte kondil boynu anterioru ve ramus posteriorunda belirgin şekilde arttığını göstermiştir. Buna karşılık, alveoler soketler ve koronoid bölgelerdeki stres düzeyleri daha sınırlı kalmıştır. Bu durum, çenelik kuvvetinin uygulama yönünün stres dağılımını kondil ekseni çevresine yönlendirdiğini ve mandibulanın posterior rotasyon eğilimini sınırlandırıcı bir moment oluşturduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The diagnosis and treatment of Class III anomalies represent one of the most complex challenges in orthodontics. The diagnosis and treatment planning of skeletal Class III malocclusion vary depending on the patient's age, growth stage, and the underlying etiology of the malocclusion. In this study, the aim was to evaluate the stress and strain distributions on the mandible generated by different magnitudes of chin-cup (chincup) forces applied in combination with a facemask and rapid maxillary expansion using a three-dimensional juvenile craniofacial model. The expansion device consisted of an acrylic cap-splint Hyrax that covered the occlusal surfaces of the posterior maxillary teeth. The finite element stress analysis method was employed to assess the biomechanical effects. The bone model was reconstructed from the Visible Human Project dataset (The National Library of Medicine, FACT SHEETS Office of Communications and Public Liaison, National Library of Medicine, Maryland, USA). In addition to the transverse expansion force, the combined and isolated effects of facemask and chin-cup forces on the mandible and temporomandibular joint (TMJ) regions were evaluated using maximum von Mises, maximum principal stress, and minimum principal stress values. The study consisted of seven scenarios. In the first four, a total protraction force of 800 gr (400 gr per side) was applied at an angle of 20° to the occlusal plane on the juvenile craniofacial model. The chin-cup was positioned through the condylar level in all scenarios. In the fifth scenario, only the chin-cup forces of different magnitudes were simulated without any facemask loading. Stress concentrations were primarily observed in the condylar region, sigmoid notch, and retromolar area, followed by increased stress levels in the mental and mandibular corpus regions. In scenarios combining facemask and chin-cup therapy (Scenarios 1, 2, and 3), an increase in the chin-cup force magnitude resulted in a marked rise in maximum principal stress values across the mandible. In contrast, in the facemask-only scenario (Scenario 4), maximum principal stress values were considerably lower and approached zero or even negative levels, indicating the limited tensile effect of facemask force on the mandible. In the chin-cup-only scenarios (Scenarios 5-1, 5-2, and 5-3), higher compressive stresses were observed throughout the mandible as the applied force increased. The findings revealed that variations in stress distribution across the mandible were strongly influenced by the addition of the chin-cup appliance, particularly causing pronounced stress concentrations in the anterior condylar neck and posterior ramus regions, while relatively lower stresses were observed in the alveolar sockets and coronoid process. These results suggest that the direction of the chin-cup force alters the stress transmission pathway within the mandible, concentrating the stresses around the condylar axis and generating a moment that restricts the posterior rotational tendency of the mandible.