Boy kısalığı ile takipli hastaların kardiyak aritmi riskinin kardiyo-elektrofizyolojik balans indeksi ile hesaplanması
Calculation of cardiac arrhythmia risk via index of cardio-electrophysiological balance in patients followed for short stature
  1. Tez No: 986418
  2. Yazar: MERT PAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATOŞ ALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme hormonu eksikliği, elektrokardiyografi, ventriküler aritmi, Kardiyo-Elektrofizyolojik Balans İndeksi, kardiyak dalga boyu, Growth hormone deficiency, electrocardiography, ventricular arrhythmia, Index of cardio-electrophysiological balance, cardiac wavelength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Büyüme hormonu (GH) kalbin gelişimi, yapısının korunması ve fonksiyonları üzerinde önemli etkilere sahiptir. Büyüme hormonu eksikliği (GHD) olan çocuklarda kardiyak yapının etkilendiği, sistolik-diyastolik fonksiyonların bozulduğu ve ventriküler aritmi riskini gösteren Tp-e, Tp-e/QTc gibi parametrelerin bozulduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, ventriküler depolarizasyon ve repolarizasyon arasındaki dengeyi ifade eden ve ölümcül ventriküler aritmileri (Torsades de Pointes, VT, VF) öngörmede kullanılan yeni bir non-invaziv belirteç olan Kardiyo-Elektrofizyolojik Balans İndeksi'nin (ICEB), GHD tanılı çocuklarda aritmi riskini saptamadaki yerini belirlemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 1 hasta ve 1 kontrol grubu olarak belirlendi. Hasta grubuna Ocak 2017- Temmuz 2025 tarihleri arasında boy kısalığı şikâyeti ile Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Çocuk Endokrinoloji polikliniğine başvuran yapılan tetkikler sonunda büyüme hormonu eksikliği tanısı alan hastalar dahil edildi. Retrospektif olarak tarandıktan sonra belirlenen kriterlere uyan 108 olgu hasta grubu olarak belirlendi. Aynı zaman aralığında Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Çocuk Kardiyoloji polikliniğine non-spesifik nedenlerle başvuran dahil edilme kriterlerine uyan yaşa ve cinsiyete göre 1-1 eşleştirilmiş 108 olgu kontrol grubu olarak belirlendi. Dahil edilen tüm olguların demografik bilgileri ve rutinde çekilmiş olan EKG sonuçları hastane bilgi sisteminden ve hasta dosyalarından tarandı. EKG'de Dakikada kalp tepe atımı, PR aralığı, QRS aralığı, QT aralığı, QTc, QT dispersiyonu, Tp-e, Pmax, Pmin, P dispersiyonu, Tp-e/QTc oranı ICEB ICEBc hesaplandı. İstatistiksel veri analizi için SPSS 22.0 programı kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya katılan hastaların minimum yaşı 9 maksimum yaşı 14 olup ortalama yaş 11,36 ± 1,51 olarak bulundu. Çalışmaya katılan toplam 216 hastanın 124'ü erkek (%57,4) 92'si kız (%42,6) olarak saptandı. Hasta grubu ve kontrol karşılaştırıldığında kalp tepe atımı, QT dispersiyonu, Tp-e süresi, Tp-e/QTc oranı, ICEBc parametrelerinde anlamlı farklılıklar saptandı. EKG parametreleri hem hasta hem kontrol grubunda çocuk hastalar için belirlenen normal aralıklar ile karşılaştırıldığında QTc, QTd, Pmax (sınırda), Tp-e/QTc, ICEBc (sınırda) anlamlı farklılıklar saptandı. SONUÇ: Büyüme hormonu eksikliği olan hastalarda ventriküler elektrofizyolojiyi gösteren parametreler (QTc, Tp-e, Tp-e/QTc) bozulmuştur. Bu parametrelerdeki değişiklikler GHD'nin aritmojenik potansiyelini göstermektedir. Depolarizasyon ve repolarizasyon arasındaki dengeyi gösteren yeni bir non-invaziv belirteç olan Kardiyo-elektrofizyolojik Balans indeksi ventriküler aritmi riskini göstermede rutinde kullanılan parametrelerden daha hassas bir parametre olarak kullanılabilir. Bu çalışma GHD hastalarda ICEB ve ICEBc parametrelerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Growth hormone (GH) has significant effects on the development, preservation of structure, and functions of the heart. It is known that in children with growth hormone deficiency (GHD), cardiac structure is affected, systolic-diastolic functions are impaired, and parameters indicating ventricular arrhythmia risk, such as Tp-e and Tp-e/QTc, are deteriorated. This study aims to determine the role of the Index of Cardio-Electrophysiological Balance (ICEB), a novel non-invasive marker that expresses the balance between ventricular depolarization and repolarization, in predicting fatal ventricular arrhythmias (Torsades de Pointes, VT, VF) and detecting arrhythmia risk in children diagnosed with GHD. MATERIALS AND METHODS: Our study was established with a patient group and a control group. Patients who applied to the Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital Pediatric Endocrinology outpatient clinic with the complaint of short stature between January 2017 and July 2025 and were diagnosed with growth hormone deficiency were included in the patient group. After retrospective screening, 108 cases meeting the determined criteria were designated as the patient group. 108 cases who applied to the Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital Pediatric Cardiology outpatient clinic for non-specific reasons in the same time interval, met the inclusion criteria, and were 1:1 matched by age and sex, were designated as the control group. Demographic information and routinely recorded ECG results of all included cases were analyzed retrospectively from the hospital information system and patient files. Heart rate, PR interval, QRS interval, QT interval, QTc, QT dispersion, Tp-e, Pmax, Pmin, P dispersion, Tp-e/QTc ratio, ICEB, and ICEBc were calculated from the ECG. The SPSS 22.0 program was used for statistical analysis. RESULTS: The minimum age of patients participating in the study was 9 and the maximum age was 14, with a mean age of 11,36 ± 1,51. Of the total 216 patients participating in the study, 124 were male (57.4%) and 92 were female (42.6%). When the patient group and control group were compared, statistically significant differences were detected in heart rate, QT dispersion, Tp-e duration, Tp-e/QTc ratio, and ICEBc parameters. When ECG parameters were compared with normal ranges determined for pediatric patients in both the patient and control groups, statistically significant differences were detected in QTc, QTd, Pmax (borderline), Tp-e/QTc, and ICEBc (borderline). CONCLUSION: Parameters indicating ventricular electrophysiology (QTc, Tp-e, Tp-e/QTc) are impaired in patients with growth hormone deficiency. Changes in these parameters show the arrhythmogenic potential of GHD. The Index of Cardio-Electrophysiological Balance, a new non-invasive marker showing the balance between depolarization and repolarization, can be used as a more sensitive parameter than routinely used parameters in demonstrating ventricular arrhythmia risk. This study emphasizes the importance of ICEB and ICEBc parameters in GHD patients.