Kronik böbrek hastalığı ile takipli hastaların değerlendirilmesi ve hastalık komplikasyonlarının belirlenmesi
Evaluation of patients with chronic renal disease and identification of disease complications
  1. Tez No: 738938
  2. Yazar: NİLAY KAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Son dönem böbrek yetmezliği, Komplikasyonlar, Chronic kidney disease, End-stage renal disease, Complications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Çalışmamızda, kronik böbrek hastalığının farkındalığını arttırmak, erken tanı koymak, ilerlemenin önlenebilir ve geri döndürülebilir nedenlerini belirlemek ve prognozu tahmin edebilmek için; KBH ile takipli hastaların demografik olarak tanımlanması, risk faktörlerinin belirlenmesi, hastalık komplikasyonlarının değerlendirilmesi ve kronik böbrek hastaları ile son dönem böbrek yetmezliği hastaları arasındaki farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2010-2020 yılları arasında SBÜ. Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Nefroloji Kliniğine, kronik böbrek hastalığı ve son dönem böbrek yetmezliği tanıları ile başvuran yaşları 2 ila 18 arasında değişen 250 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların demografik verileri ve son başvurudaki laboratuvar değerleri ile ekokardiyografi raporları geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastalarımız kronik böbrek hastalığı evresi 1-4 olanlar prediyaliz, evre 5 olup renal replasman tedavisi alan hastalar ise diyaliz grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastalığın anemi, büyüme gelişme geriliği, hipertansiyon, dislipidemi, kemik metabolizması bozukluğu, metabolik asidoz ve kardiyovasküler hastalık ile ilişkili komplikasyonları tüm olgularda değerlendirilmiş ve prediyaliz ve diyaliz grupları bu komplikasyonlar açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Olgularımızda kronik böbrek yetmezliğinin en sık nedeninin konjenital böbrek ve üriner sistem anomalisi olduğu görüldü. Hastalık komplikasyonlarından; anemi, boy kısalığı, malnütrisyon, kemik-mineral metabolizması bozukluğu, dislipidemi, hipertansiyon ve sol ventrikül hipertrofisinin diyaliz grubunda anlamlı olarak daha sık görüldüğü ve diyaliz olgularının daha sık hastaneye yattığı saptandı. Metabolik asidoz sıklığı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. Diyaliz grubu olguların en sık yatış nedeni enfeksiyonlar iken, prediyaliz olguların tanı ve tetkik yapılması amacıyla hastaneye yattığı dikkat çekti. Hastaların %24'ünün izlemleri sırasında son dönem böbrek yetmezliğine ilerlediği, renal replasman tedavisi alan 91 hastadan 25'inin ise nakil merkezine sevk edildiği belirlendi. Sonuç: Kronik böbrek hastalığı ve son dönem böbrek yetmezliği ile takip edilen çocuk hastalarda, hastalığın altında yatan nedene ve tedavisinin zor olmasına bağlı olarak birçok komplikasyon gelişmektedir. Hastalık ilerledikçe bu komplikasyonların yönetimi zorlaşmaktadır. Bu sebeple hastaların yakın takip edilmesi, her hastanın kişiye özel ve multisistemik olarak değerlendirilmesi ve mümkün olan en yakın sürede böbrek nakli yapılması çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To raise awareness of chronic kidney disease, make an early diagnosis, identify preventable and reversible causes of progression, and predict prognosis, the goal of our study was to define demographically the patients with CKD who were followed up, determine risk factors, evaluate disease complications, and determine the differences between chronic kidney disease and end-stage renal disease patients. Methodology: Our study included 250 patients aged two to eighteen years old who went to the SBU Dr. Sami Ulus Training and Research Hospital's Nephrology Clinic with a diagnosis of chronic kidney disease or end-stage renal disease between 2010 and 2020. These patients' demographic information, laboratory values at the time of their last admission, and echocardiography reports were all reviewed retrospectively. The patients were divided into two groups. Chronic kidney disease' stage 1-4 patients formed the predialysis group, stage 5 patients formed the dialysis group. These two groups were compared in terms of anemia, growth retardation, hypertension, dyslipidemia, bone metabolism disorder, metabolic acidosis, and cardiovascular disease-related complications of the disease. Results: The most common cause of chronic renal failure in our cases was congenital kidney and urinary system anomaly. Anemia, short stature, malnutrition, bone-mineral metabolism disorder, dyslipidemia, and hypertension, all of which are disease complications, were significantly more common in the dialysis group, and dialysis patients were hospitalized more frequently. There was no significant difference between the groups in terms of metabolic acidosis frequency. It was noted that the most common reason for hospitalization in dialysis group cases was infections, while predialysis cases were hospitalized for diagnosis and examination. It is determined that 24% of the patients had progressed to end-stage renal disease during their follow-up, and 25 of 91 patients who received renal replacement therapy were transferred to the transplantation center. Conclusion: Depending on the underlying cause of the disease and the difficulty of its treatment, many complications develop in pediatric patients with chronic kidney disease and end-stage renal disease. The management of these complications becomes more difficult as the disease progresses. As a result, it is critical to follow up the patients closely, evaluate them individually and multisystemically, and perform kidney transplantation as soon as possible.