Portal ve mezenter ven trombozunun gelişiminde risk faktörleri
Risk factors for the development of portal and mesenteric vein thrombosis
  1. Tez No: 986422
  2. Yazar: YELDA VELİOĞLU KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Portal ven trombozu, mezenterik ven trombozu, risk faktörleri, antikoagülasyon, retrospektif çalışma, Portal ven, Portal vein thrombosis, mesenteric vein thrombosis, risk factors, anticoagulation, retrospective study, Portal vein
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç Portal ven trombozu (PVT) ve mezenterik ven trombozu (MVT) klinik olarak akut intestinal iskemiden kronik portal hipertansiyona kadar değişen şekillerde kendini gösteren morbiditesi yüksek olan vasküler bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı PVT ve MVT tanısı konulan hastaların özelliklerini ortaya koymaktı. Materyal ve metod Hastanemizde 01.01.2014 ile 31.12.2024 tarihleri arasında PVT ve/veya MVT tanısı alan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların ilk tanıları sırasındaki demografik özellikleri, eşlik eden diğer hastalıklar, klinik özellikleri, laboratuvar bulguları, radyolojik ve endoskopik bulgular kaydedildi. Bulgular Bu süre içinde yaş ortalaması 57,2 ± 18 yıl olan, 47 (%63,5) erkek ve 27 (%36,5) kadın olmak üzere toplam 74 hastaya PVT ve/veya MVT tanısı konuldu. Taranan 74 hastanın portal venin sağ, sol veya ana dallarından herhangi birinde tromboz varlığının 'portal ven trombozu' olarak kabul edilmesi durumunda; 35 hastada yalnızca portal vende, 37 hastada hem portal hem mezenter vende, 2 hastada ise izole mezenter vende tromboz saptanmıştır. Hastalarımızda en sık görülen semptom karın ağrısı olup, vakaların 61 (%82,4)'inde vardı. Tromboz gelişiminde 15 (%20)'inde kanser, 9 (%12) 'unda siroz, 2 (%3)'sinde myeloproliferatif hastalık, 4 (%5)'ünde faktör V Leiden mutasyonu, 1 (%1)'inde protrombin gen mutasyonu ve 2 (%3)'sinde gebelik neden olurken geriye kalan 31 (%41) vaka idiopatik olarak kabul edildi. Myeloproliferatif hastalığı olanlarda diğer sebeplere bağlı gelişenlerden farklı olarak aynı anda daha yaygın tromboz mevcuttu. Portal hipertansif gastropati varlığının portal ven sol dalında (p<0,01) ve ana portal vende (p=0,03) daha sık tromboz gelişimi ile; karaciğer hilusunda kollateral varlığının portal ven sağ dalında (p=0,03) ve splenik vende (p=0,02) trombozla ilişkili olduğu ; karaciğer dışı kitlenin olmaması portal ven sağ dalı trombozu ile (p=0,02) ve safra kesesi taşı olmamasının superior mezenterik ven trombozu ile (p<0,01) ilişkili olduğu saptandı. Siroz ve asit varlığı ile dalak uzun ekseni, portal ven çapı ve splenik ven çapı ile tromboz lokalizasyonu arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç Vakalarımızın çoğunda tromboz gelişiminde maligniteler ve siroz sorumluyken, idiopatik grup önemli bir yer tutmaktaydı. Myloproliferatif hastalıklar, Faktör V Leiden mutasyon ve protrombin gen mutasyonu gibi trombofili durumları beklenenden daha az görüldüğü saptandı. Aynı anda portal ve mezenterik venlerde tromboz gelişmesi myeloproliferatif hastalıkları düşündürmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Portal vein thrombosis (PVT) and mesenteric vein thrombosis (MVT) are vascular diseases with high morbidity, which clinically present in various forms ranging from acute intestinal ischemia to chronic portal hypertension. The aim of our study was to reveal the characteristics of patients diagnosed with PVT and MVT. Materials and Methods: The records of patients diagnosed with PVT and/or MVT in our hospital between 01.01.2014 and 31.12.2024 were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, accompanying diseases, clinical features, laboratory findings, radiological and endoscopic findings at the time of the initial diagnosis were recorded. Results: During the study period, a total of 74 patients with a mean age of 57.2 ± 18 years, including 47 (63.5%) males and 27 (36.5%) females, were diagnosed with PVT and/or MVT. If the presence of thrombosis in any of the right, left, or main branches of the portal vein in the 74 patients examined is considered as“portal vein thrombosis,”thrombosis was detected in the portal vein alone in 35 patients, in both the portal and mesenteric veins in 37 patients, and in the mesenteric vein alone in 2 patients. The most common symptom in our patients was abdominal pain, which was present in 61 (82.4%) of the cases. The cause of thrombosis was cancer in 15 patients (20%), cirrhosis in 9 (12%), myeloproliferative disease in 2 (3%), Factor V Leiden mutation in 4 (5%), prothrombin gene mutation in 1 (1%), and pregnancy in 2 (3%), while the remaining 31 patients (41%) were considered idiopathic. In patients with myeloproliferative disease, unlike those in whom thrombosis developed due to other causes, more extensive thrombosis was present at the same time. It was determined that the presence of portal hypertensive gastropathy was associated with more frequent thrombosis in the left branch of the portal vein (p<0.01) and the main portal vein (p=0.03); the presence of collaterals in the liver hilum was associated with thrombosis in the right branch of the portal vein (p=0.03) and the splenic vein (p=0.02); the absence of an extrahepatic mass was associated with right branch portal vein thrombosis (p=0.02); and the absence of gallstones was associated with superior mesenteric vein thrombosis (p<0.01). No significant relationship was found between the presence of cirrhosis and ascites and the spleen long axis, portal vein diameter, and splenic vein diameter with the localization of thrombosis. Conclusion: In the majority of our cases, malignancies and cirrhosis were responsible for the development of thrombosis, while the idiopathic group had an important place. Thrombophilic conditions such as myeloproliferative diseases, Factor V Leiden mutation, and prothrombin gene mutation were found to be less common than expected. The development of thrombosis in the portal and mesenteric veins at the same time should suggest myeloproliferative diseases.