Küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında MTAP kaybı ile tümör mikroçevresinin ve başta CD8 pozitif lenfositler olmak üzere tümör ilişkili inflamatuar hücrelerin klinikopatolojik özellikler ve prognozla ilişkilerinin değerlendirilmesi
Clinicopathological and prognostic significance of MTAP loss and the tumor microenvironment -with particular emphasis on CD8-positive lymphocytes and tumor-associated inflammatory cells—in non-small cell lung carcinomas
- Tez No: 986423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BOZKURTLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Karsinoma-küçük hücreli olmayan-akciğer, Carcinoma-non small cell-lung
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akciğer kanseri içinde küçük hücreli dışı akciğer karsinomu en sık görülen tiptir. PD-1/PD-L1 tedavilerine sınırlı yanıt, tümör mikroçevresi ve PD-L1'in önemini artırmıştır. CD8/CD20 infiltrasyonu iyi prognozla ilişkiliyken MTAP kaybı immün baskılanmış mikroçevre ve PRMT5 bağımlılığıyla ilişkilidir. Bu çalışma MTAP kaybını, immün infiltrasyonu, PD-L1 düzeylerini ve prognostik etkilerini araştırmayı amaçlar. Yöntem: 2012–2024 yılları arasında rezeksiyon yapılan 657 KHDAK olgusu retrospektif olarak incelendi ve tüm örnekler DSÖ 2021'e göre yeniden değerlendirildi. MTAP, CD8 ve CD20 TMA üzerinden; PD-L1 ise tam kesitlerde TPS ile incelendi. Klinikopatolojik veriler immünhistokimyasal sonuçlarla karşılaştırıldı ve sağkalım Kaplan–Meier ile çok değişkenli Cox analiziyle değerlendirildi. Bulgular: MTAP kaybı %13,7 olup daha büyük tümör çapı ve ileri evrelerle ilişkili, fakat sağkalımı etkilememiştir. Merkezi ve periferik CD8/CD20 skorları birçok histopatolojik parametreyle koreledir; özellikle periferik CD8 ve CD20, SHK alt tipinde ve büyük tümörlerde yüksektir. Merkezi ve periferik lenfoid agregatlar, özellikle SHK'da periferik LA, daha iyi sağkalımla ilişkilidir. PD-L1 ekspresyonu tümör çapı, evre, yüksek dereceli patern ve güçlü CD8/CD20 infiltrasyonuyla birlikte artmış; çok değişkenli analizde PD-L1 ≥%1 bağımsız olarak iyi sağkalım göstermiştir. Yaş, lenfatik/Vİ ve ileri evre ise çok değişkenli Cox regresyon analizinde kötü prognostiktir. Sonuç: KHDAK'ın immün mikroçevresi kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. MTAP kaybı ileri evre ve büyük tümörlerle ilişkili bulunmuş olsa da sağkalım üzerinde bağımsız bir etkisi saptanmamıştır. Merkezi CD20 pozitifliği ve merkezi lenfoid agregatlar belirgin şekilde daha iyi sağkalımla ilişkili olup intratümoral B-hücre varlığının koruyucu rolünü desteklemektedir. Periferik CD8 ve CD20 infiltrasyonları ise agresif patolojik özelliklerle paralellik gösterse de prognostik değer taşımamıştır. PD-L1 ekspresyonunun yoğun immün infiltrasyonla birlikte artması, bu belirtecin çoğunlukla adaptif immün yanıtı yansıttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Non-small cell lung carcinoma (NSCLC) represents the most common subtype of lung cancer. Limited responses to PD-1/PD-L1–targeted therapies have highlighted the importance of the tumor microenvironment (TME) and PD-L1 expression. While CD8/CD20 infiltration is associated with favorable prognosis, MTAP loss correlates with an immunosuppressed TME and PRMT5 dependency. This study aims to investigate MTAP loss, immune infiltration patterns, PD-L1 expression, and their prognostic impact in NSCLC. Objevtives: A total of 657 NSCLC resection specimens from 2012–2024 were retrospectively reviewed and reclassified according to WHO 2021 criteria. MTAP, CD8, and CD20 were evaluated on TMA sections, whereas PD-L1 was assessed on full-section slides using the TPS method. Clinicopathological variables were compared with immunohistochemical findings, and survival was analyzed using Kaplan–Meier curves and multivariate Cox regression. Results: MTAP loss was observed in 13.7% of cases and was associated with larger tumor size and advanced stage but not with survival. Central and peripheral CD8/CD20 scores correlated with multiple histopathological features; peripheral CD8 and CD20 were particularly higher in SCC and large tumors. Both central and peripheral lymphoid aggregates—especially peripheral LA in SCC—were associated with superior survival. PD-L1 expression increased with tumor size, stage, high-grade patterns, and strong CD8/CD20 infiltration; PD-L1 ≥1% was independently associated with better survival. Age, lymphatic/vascular invasion, and advanced stage were poor prognostic factors in multivariate analysis. Conclusions: This study provides a comprehensive evaluation of the NSCLC immune microenvironment. Although MTAP loss correlated with advanced disease, it did not independently affect survival. Central CD20 positivity and central lymphoid aggregates were strongly associated with favorable prognosis, reflecting the protective role of intratumoral B cells. Peripheral CD8 and CD20 infiltration paralleled aggressive tumor features but lacked prognostic significance. PD-L1 expression increased alongside robust immune infiltration, indicating an adaptive immune resistance pattern rather than an inherently poor prognostic marker.