Perakende sektöründe ekonomik beklentilerin analizi: Türkiye örneği
Economic expectation analysis in the retail sector: The case of Turkiye
- Tez No: 986430
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM EKREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik beklenti, Ekonomik diplomasi, Ekonomik sorunlar, Economic expectation, Economic diplomacy, Economic problems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticari Diplomasi Bilim Dalı
Özet
Perakende sektörü, GSYH içindeki payı, istihdam gücü ve üretici–tüketici arasındaki stratejik rolüyle ekonomik istikrarın korunmasında belirleyici konumdadır. Ayrıca dış ekonomik ilişkilerle bütünleşme kapasitesi, sektöre ekonomik diplomasi açısından da stratejik bir boyut kazandırmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye'de yerel perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kısa vadeli ekonomik beklentilerini, dijitalleşme düzeylerini, sürdürülebilirlik uygulamalarını, karşılaştıkları yapısal sorunları ve dönüşüm eğilimlerini çok boyutlu biçimde analiz etmektir. Çalışma, nitel-nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma bir araştırma tasarımına dayanmaktadır. Perakende Sektörü Beklenti Endeksi; talep, ciro, sipariş, faaliyet kârı, nakit, yatırım, istihdam, özkaynak, stok, girdi maliyeti ve vergi göstergeleri üzerinden hesaplanmıştır. Bulgular, sektörün pozitif göstergelerinde sınırlı bir iyimserliğe, maliyet ve vergi yükü göstergelerinde ise temkinli bir beklenti yapısına sahip olduğunu göstermektedir. İşletme faaliyetlerini kısıtlayan başlıca unsurlar mevzuat eksiklikleri, insan kaynağı yetersizliği, finansman sorunları ve rekabet baskısıdır. Sürdürülebilirlik uygulamalarında özellikle büyük işletmelerde artan bir öncelik gözlenirken, müşterilerin sürdürülebilir ürün ve hizmetlere ilgisi işletmeleri yeni stratejiler geliştirmeye yönlendirmektedir. Yeni teknolojilerin sektöre iki yıllık etkisi değerlendirildiğinde dijitalleşmenin rekabet gücü ve verimlilik açısından belirleyici olacağı öngörülmektedir. Dijitalleşme düzeyi KOBİ'lerde sınırlı, büyük firmalarda ise daha gelişmiştir. Planlanan dijital yatırımların veri yönetimi, çevrimiçi satış ve müşteri etkileşimine odaklandığı tespit edilmiştir. Sektörün karşı karşıya olduğu temel sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sistematik olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The retail sector plays a decisive role in maintaining economic stability through its share in GDP, employment capacity, and its strategic position between producers and consumers. In addition, its ability to integrate with international markets gives it a strategic dimension in terms of economic diplomacy. Within this framework, the aim of the study is to conduct a multidimensional analysis of the short-term economic expectations, digitalization levels, sustainability practices, structural challenges, and transformation trends of local retail businesses in Türkiye. The research is based on a mixed-methods design, combining both qualitative and quantitative approaches. The Retail Sector Expectation Index was calculated using indicators such as demand, turnover, orders, operating profit, cash flow, investment, employment, equity, inventory, input costs, and taxes. The findings reveal a cautious optimism in positive indicators, while expectations related to costs and taxes remain conservative. The main factors restricting business operations are regulatory shortcomings, insufficient human resources, financial constraints, and competitive pressures. Sustainability practices are increasingly prioritized, particularly among large enterprises, as growing consumer interest in sustainable products and services encourages firms to develop new strategies. Assessing the expected impact of new technologies over the next two years, digitalization is projected to be a key driver of competitiveness and efficiency. While digitalization remains limited among SMEs, it is more advanced in large firms. Planned digital investments primarily focus on data management, online sales, and customer engagement. The study also systematically outlines the sector's fundamental challenges and presents policy-oriented solution proposals.