Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ilkokul matematik dersi öğretim programındaki geometri öğrenimi ile ilgili bölümlerin kuramsal çerçevelerle incelenmesi
Analysis of the sections related to geometry learning in the Turkish Century Education Model primary school mathematics curriculum within theoretical frameworks
  1. Tez No: 986453
  2. Yazar: GÖKHAN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN OLKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Van Hiele Modeli, Van Hiele Model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de, 2024 yılında, köklü bir öğretim programı değişikliği ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları, okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıflar seviyesinde uygulamaya konulmuştur. Bu çalışma, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Matematik Öğretim Programında yer alan geometri ve ölçme alanlarına ait öğeleri, Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyleri teorisi ve Doğal Geometri çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, insanın doğuştan gelen geometri donanımları (Doğal Geometri) ve bu aygıtların geliştirilmesinin temelini oluşturan Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyleri detaylandırılmıştır. Ayrıca, National Council of Teachers of Mathematics (NCTM) tarafından yayınlanan standartların geometri ve ölçme alanlarındakiler sunularak üçüncü bir bakış açısı sağlanmıştır. Türkiye ve Kanada'nın PISA matematik okuryazarlığı verilerinin sunulması ile“Kavramsal Çerçeve”tamamlanmıştır. Çalışmanın mevzubahis amacı doğrultusunda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Matematik Öğretim Programındaki geometri ve ölçme alanlarına ait temalar, kuramsal çerçeveler ışığında ayrı ayrı değerlendirilerek ve her bir temadaki öğrenme çıktıları Ontario programlarındaki benzer beklentilerle karşılaştırılarak“Bulgular”kısmı oluşturulmuştur. Elde edilen bulguların tartışılması ile: • Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli okul öncesi program çıktıları ile ilkokul programının temel kabulleri arasında uyumsuzluklar olduğu, • İlkokul matematik öğretim programının giriş bölümündeki iddialar ile öğrenme çıktıları kısmen uyumlu olduğu, • Programın geometri ve ölçme alanındaki bileşenlerinin, modern teorik çerçevelerden ziyade sadece“Somuttan Soyuta”ilkesi etrafında oluşturulduğu, • Türkiye ve Ontario programları arasındaki farklılıklar olduğu, sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışma, uygulama ve gelecek araştırmalara yönelik öneriler ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, in 2024, with a radical curriculum reform, the Türkiye Century Educational Model curricula were implemented at the preschool, 1st, 5th, and 9th grade levels. This study aims to evaluate the components of Türkiye Century Educational Model Primary School Mathematics Curriculum in the learning fields of geometry and measurement within the frameworks of the Van Hiele Geometric Thinking Levels Model and the Natural Geometry. In the study the innate geometric endowments of humans (Natural Geometry) and the Van Hiele Geometric Thinking Levels which form the basis for the development of these endowments are elaborated. Furthermore, a third perspective is provided by presenting the geometry and measurement standarts published by the National Council of Teachers of Mathematics (NCTM). The“Conceptual Framework”is completed with the presentation of data regarding the PISA mathematical literacy performance of Türkiye and Canada. In pursuit of the study's stated aim, the geometry and measurement themes of the Turkish Century Education Model Primary School Mathematics Curriculum were individually assessed in the context of the theoretical frameworks. Subsequently, the learning outcomes within each theme were comparatively analyzed against analogous expectations in the Ontario curriculum, thereby forming the substance of the“Findings”section. The discussion of the findings yielded the following conclusions: • There are inconsistencies between the outcomes of the Turkish Century Education Model pre-school curriculum and the fundamental assumptions of the primary school curriculum. • The claims made in the introductory section of the primary school mathematics curriculum are partially consistent with the learning outcomes. • The learning outcomes and the instructional settings of the new curriculum was stated to be organised solely according to“From Concrete to Abstract”principle rather than the modern theoretical frameworks and the standards. • There are differences between the Turkish and Ontario curricula. The study concludes with recommendations for practice and future research.