Sağlıkta dönüşüm programı bağlamında kadın ruh sağlığına bakışlar: Alanyazın ve biyopolitikada postpartum depresyon (PPD)
Perspectives on women's mental health in the context of health transformation program: Postpartum depression(PPD) in literature and biopolitics
  1. Tez No: 986454
  2. Yazar: ELİF ÇOLPANAY TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Ruh Sağlığı, Postpartum Depresyon, Doğum Sonu Depresyon, Sağlıkta Dönüşüm Programı, Betimsel Analiz, Maternal Mental Health, Postpartum Depression, Health Transformation Program, Descriptive Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Doğum, kadınları fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak etkileyen bir olgudur. Doğumun kadının psikoloji ve ruh sağlığına etkisi birkaç farklı şekilde kendini gösterebilmektedir. Bunlardan sen sık karşılaşılanı postpartum depresyondur. Sağlıkta Dönüşüm Programı, Türkiye'de 2003 yılından beri uygulanan bir grup sağlık politikasının bütünleşik halidir. Bu program dahilinde ana-çocuk sağlığına ayrı bir önem verilmekte olduğu, annelerin eğitimi, sağlığı ve buna bağlı olarak sağlık çalışanlarının eğitiminin yaygınlaştırılmasının önem arz etmekte olduğu vurgulanmaktadır. Bu tezin amacı betimsel analiz yöntemi ile Ulusal Tez Merkezi'ndeki tezler ve seçilen hakemli dergilerdeki makaleleri inceleyerek kadının doğum sonrasında ruh sağlığı açısından akademide postpartum depresyon üzerine yapılan çalışmaları incelemektir. Çalışma 2002-2023 yılları arasında tamamlanmış olan akademik çalışmalara odaklanmıştır. Zira 2003 yılında duyurulan ve 2007 yılında hayata geçirilen“Sağlıkta Dönüşüm Projesi”bağlamında önemli yer tutan anne ve çocuk sağlığı başlığı üzerinden inceleme yapılmıştır. 2003 yılından beri anne sağlığı ve anne ruh sağlığı üzerine T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler olmasına rağmen akademik çalışmaların postpartum depresyona yoğunlaşması son on sene içerisinde olmuş, istikrar kazanması ise 2010'ların sonunu bulmuştur. Bilimsel araştırmaların çoğu tanımsal ve kesitseldir, postpartum depresyonun risk etmenlerine ve postpartum depresyonla bağlantılı olabilecek etmenlere odaklanmıştır; postpartum depresyona yönelik tedavi ve yaklaşım çalışması çok azdır. Akademi ve sağlık eğitiminde postpartum depresyonla ilgili daha detaylı ve sistematik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Childbirth is a phenomenon that affects women physically, psychologically and emotionally. The effects of childbirth on women's psychological and mental health can manifest themselves in several different ways. The most common of these is postpartum depression. The Health Transformation Program is an integrated form of a health policies implemented in Türkiye since 2003. Within this program, it is emphasized that special importance is given to the mother and child's health, that the education and health of mothers and the expansion of the training of health workers are important. The aim of this thesis is to examine the studies conducted in academia on postpartum depression in terms of women's mental health after childbirth by examining the theses in the National Thesis Center and articles in selected refereed journals using the descriptive analysis method. The study focuses on academic studies completed between 2002-2023. Because examination was conducted on the topic of maternal and child health, which has an important place in the context of the“Health Transformation Project”, which was announced in 2003 and implemented in 2007. Although there have been regulations on maternal health and maternal mental health by the Turkish Ministry of Health since 2003, academic studies have focused on postpartum depression in the last decade, and it has been consistent since the late 2010s. Most scientific studies are descriptive and cross- sectional, focusing on risk factors for postpartum depression and factors that may be related to postpartum depression; there are very few studies on treatment and approaches to postpartum depression. More detailed and systematic studies on postpartum depression are needed in academia and health education.