Türkiye'de doğal taş sektörü ihracatını etkileyen makroekonomik faktörler
Macroeconomic factors affecting natural stone export in Turkey
- Tez No: 986571
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal taş sektörü, makroekonomik faktörler, Türkiye, Macroeconomic factors, natural stone sector, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye dünyanın en önemli doğal taş üreticilerinden biridir. Doğal taş üretiminde hammadde imkanlarının çokluğu nedeniyle dünya piyasasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Doğal taş ihracatı Türkiye için önemli ihracat kalemlerinden biridir. Bu çalışmada 2003-2022 yılları arası aylık veriler kullanılarak Türkiye için doğal taş ihracatı üzerindeki makroekonomik faktörlerin ampirik olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda doğal taş ihracatı üzerinde etkili olan en önemli faktörün brent petrol olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında, doğal taş ihracatı üzerinde dolar kuru, enflasyon (TÜFE) ve ticari faiz oranının etkili olduğu belirlenirken, işsizlik oranının doğal taş ihracatı üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Türkiye is one of the world's most important natural stone producers. It has a very important place in the world market due to the many raw material opportunities in natural stone production. Natural stone exports is one of the most important export item for Türkiye. In this study, macroeconomic factors on natural stone exports were examined empirically by using monthly data between 2003-2022. As a result of the study, it was determined that the most important factor affecting natural stone exports is the brent petrol. In addition, within the scope of the study, it was determined that dollar rate, inflation and commercial interest rate were effective on natural stone exports, while unemployment rate did not have any effect on natural stone exports.