II. Abdülhamid dönemi Osmanlı büyükelçileri
Ottoman ambassadors at the time of Abdulhamid II
- Tez No: 986644
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YEŞİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abdülhamid II, Büyükelçi, Diplomasi, Abdülhamid II, Ambassador, Diplomacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez Osmanlı İmparatorluğu'nun, II. Abdülhamid'in iktidar yıllarındaki (1876-1909), diplomasi pratiklerini ele almaktadır. 18. yüzyıl itibarıyla ön plana çıkan ve hariciye nezaretinin temelini oluşturan Kalemiye sınıfı II. Abdülhamid döneminde de varlığını muhafaza etmekle birlikte etki ve yetki kaybına uğramıştır. Zira II. Abdülhamid uluslararası arenada adeta baş müzakereci şeklinde ön plana çıkmış, dış politikanın belirlenmesinde ve uygulanmasında rol oynayan kurum ve çalışanları geri plana itmiş ve adeta baş diplomat şeklinde hareket etmiştir. Böylece sefirlerden ziyade liderin muhatap alındığı ve“Lider Diplomasisi”şeklinde kavramsallaştırdığımız yeni ve farklı bir diplomasi pratiği gelişmiştir. Diğer taraftan Osmanlı sefirleri ise bu şartlar altında görevlerini sürdürmeye devam etmişlerdir. Bu itibarla tezimizin ana omurgasını II. Abdülhamid'in bizzat yürüttüğü lider diplomasisi ile Osmanlı sefirlerince yürütülen geleneksel diplomasi faaliyetleri oluşturmaktadır. Diğer taraftan mezkûr dönemde görev yapan Osmanlı sefirlerine dair genel bir prototip oluşturabilmesi maksadıyla sefirlerin kollektif biyografileri hazırlanmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the diplomatic practices of the Ottoman Empire during the reign of Sultan Abdülhamid II (1876–1909). Although the Kalemiye class which came to prominence in the 18th century and formed the foundation of the Ministry of Foreign Affairs continued to exist during Abdülhamid II's era, it experienced a significant loss of influence and authority. This was because Abdülhamid II himself emerged as the chief negotiator on the international stage, pushing the institutions and personnel responsible for shaping and implementing foreign policy into the background, effectively acting as the empire's primary diplomat. Consequently, a new and distinct diplomatic practice developed, one in which foreign leaders engaged directly with the Sultan rather than with Ottoman ambassadors an approach conceptualized in this study as“Leader Diplomacy.”Nevertheless, Ottoman ambassadors continued to carry out their duties under these circumstances. Therefore, the main framework of this thesis consists of the leader diplomacy personally conducted by Abdülhamid II and the traditional diplomatic activities carried out by Ottoman ambassadors. Furthermore, in order to establish a general prototype of the Ottoman ambassadors who served during this period, collective biographies of these diplomats have been compiled and analyzed.