Osman Nizami Paşa'nın elçilikleri
Embassies of Osman Nizami Pasha
- Tez No: 705241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Elçi, Diplomat, Askeri Vali, Berlin, Washington, Roma, Ambassador, Diplomat, Military Governor, Berlin, Washington, Rome
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
1856-1939 yılları arasında yaşayan Osman Nizami Paşa, Sultan Abdülhamid döneminden başlayarak özellikle Osmanlı Devleti'nin yıkılmaya başlayıp İttihat ve Terakki'nin etkisini hissettirdiği ve Milli Mücadele'nin devam ettiği bir dönemde askerî özelliklerinden ziyade diplomatik yönüyle ön plana çıkmış bir devlet adamıdır. O süreçte imparatorluğun her yerinde birtakım çatırdamalar, isyanlar, savaşlar, ayrılıkçı hareketler ve milliyetçiliğe bağlı olarak gelişen bağımsızlık mücadeleleri devleti oldukça müşkül duruma düşürmüş, gelişen hadiselerin üstesinden sadece top ve tüfekle gelinemeyeceği anlaşılınca da izlenilen denge politikası gereği diplomasi kavramı zorunlu hale gelmiştir. Osman Nizami Paşa; İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca gibi hariciyede en çok gerekli olan dillere hâkimdi. Hem yabancı dillere olan aşinalığını hem de bilgi birikimi ve kabiliyetini devlete hizmet etme yolunda kullanmıştır. Elçilik, ataşemiliterlik, askeri valilik gibi çeşitli görevler yapmıştır. 1881'de Harp Akademisi'ni bitirmesinin akabinde eski Berlin elçisi olan Ali Nizami Paşa ile Erkân-ı Harbiye binbaşısı olarak Berlin'e bir görev için gitmiştir. 1889'da Roma ataşemiliterliğine tayin edilmiş ve sonrasında da Girit jandarmasında tensikatın sağlanması için padişah iradesiyle görevlendirilmiş olan bir komisyonun üyelerinden biri olmuştur. Osman Nizami Paşa, 1902 yılında Mustafa Kemal ile tanışmış, onun şahsi fikirlerinden etkilenerek ilerigörüşlülükle ondaki cevheri fark ettiğini dile getirmiştir. 1904'te Vilâyât-ı Selase'de jandarmada düzenin sağlanması için görev almış ve 1908 yılında harbiye nezaretine vekil olarak tayin edilmiştir. 1908 yılının Eylül ayında Berlin Büyükelçiliği'ne tayin edilmiş olup bu görevde beş yıl kadar kalarak Osmanlı hariciyesinde kilit rol oynamıştır. Hatta gösterdiği siyasi ve askeri başarılardan dolayı da hem bağlı olduğu devlet tarafından hem de düvel-i ecnebiyeden bazı onur madalyaları ve nişanlar almıştır. Osman Nizami Paşa, 1912 seçimleri sonrası kurulan Sait Halim Paşa Hükümeti'nde 1913 yılında yapılan atamayla nafia nazırlığı yapmıştır. 1917 senesine kadar bu görevde kalan Osman Nizami Paşa, nafia nazırı olarak görevine devam ederken Ziya Paşa'nın elçilik görevine son verilmesiyle yerine 1915'te Washington büyükelçisi olarak atanmıştır. 1916'da -Birinci Dünya Savaşı devam ederken- yasama ve yürütmeyi bünyesinde topladığı Romanya Askeri Valiliği'ne atanarak bölgenin idaresinde hem sivil hem de askerî görevler icra etmiştir. Milli Mücadele yıllarında da barış antlaşmalarının imzalanması aşamasında, çeşitli komisyonlarda görev almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni yeni kurulmaya başlandığı evrede de İstihzârât-ı Sulhiyye Komisyonu'nundaki ve Milli Blok üyeliğindeki çalışmaları da Osman Nizami Paşa'nın Roma Temsilciliği'ne giden süreçte gerçekleştirdiği birtakım vazifelerdir. 2 sene kadar mevzu bahis görevde kalan Osman Nizami Paşa, Cumhuriyet döneminde görev almayarak emeklilik hayatı yaşamıştır. Osman Nizami Paşa'nın“Piyade'nin İdman Talimnamesi”adlı bir eseri mevcuttur ve“İtalya Ordusu”adında bir albüm meydana getirmiştir. Hükümetlerin ve kişilerin niyetlerini, planlarını iyi anlayıp ona göre hareket ettiğini gösteren birtakım diplomatik yazışmaları ile devletine verdiği malumatları da bize bıraktığı en önemli eserler olarak sayarsak yanılmış olmayız. Diplomatik sahada aktif olarak yer alması ile bize devletin bu çöküş sürecinde gerçekleşen olayların doğurduğu sonuçları en hafif bir şekilde atlatıp devletler ve olaylar arası zinciri iyi kurarak akıl ve mantık süzgecinden geçirdikten sonra birtakım girişimlerde bulunduğunu görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Osman Nizami Pasha, who lived between the years of 1856-1939, is a statesman who came to the forefront with his diplomatic rather than military features, especially in a period when the Ottoman Empire started to collapse and the effect of the Union and Progress was felt and the National Struggle was continuing, starting from the reign of Sultan Abdulhamid. In that process, some crackdowns, rebellions, wars, separatist movements and the independence struggles that developed due to nationalism all over the empire made the state very difficult, and when it was understood that the developing events could not be overcome only with cannons and rifles, the concept of diplomacy became necessary due to the balance policy followed. Osman Nizami Pasha; He was fluent in languages that were most necessary in foreign affairs, such as English, French, Italian, and German. He used both his familiarity with foreign languages and his knowledge and ability to serve the state. He held various positions such as embassy, attaché, military governor. After graduating from the Military Academy in 1881, he went to Berlin for a mission with Ali Nizami Pasha, who was the former ambassador to Berlin, as the Major of the Military Staff. In 1889, he was appointed as attaché militarist of the Roman Embassy, and later on, he became one of the members of a commission that was assigned by the will of the sultan to ensure tension in the Cretan gendarmerie. Osman Nizami Pasha met Mustafa Kemal in 1902, and was influenced by his personal ideas and stated that he noticed the gem in him with foresight. In 1904, he was assigned to maintain order in the gendarmerie in Vilâyât-ı Selase and in 1908 he was appointed as a deputy to the Ministry of War. He was appointed to the Berlin Embassy in September 1908 and remained in this position for five years, playing a key role in Ottoman foreign affairs. In fact, due to his political and military achievements, he received some medals of honor and medals both from the state to which he was affiliated and from the foreigners. Osman Nizami Pasha was the Minister of Public Works with the appointment made in 1913 in the Sait Halim Pasha Government, which was established after the 1912 elections. Osman Nizami Pasha, who remained in this position until 1917, was appointed as the Washington Ambassador in 1915, when Ziya Pasha was terminated from his embassy while continuing his duty as the public works minister. In 1916 -while the First World War was going on- he was appointed to the Romanian Military Governorship, in which he gathered the legislative and executive powers, and performed both civil and military duties in the administration of the region. During the years of the National Struggle, he took part in various commissions during the signing of peace treaties. In the period when the Republic of Turkey was just beginning to be established, his work in the Istikzârât-ı Sulhiyye Commission and as a member of the National Block are also some of the duties that Osman Nizami Pasha performed in the process leading up to the Rome Representative. Osman Nizami Pasha, who remained in the position in question for 2 years, did not take office in the Republican period and lived a retirement life. Osman Nizami Pasha has a work called“Piyade's Training Instruction”and he created an album called“Italian Army”. We would not be mistaken if we count some of the diplomatic correspondence and the information he gave to the state as the most important works he left us, showing that governments and individuals understood their intentions and plans well and acted accordingly. With its active involvement in the diplomatic field, we see that the state has taken some initiatives after passing through the filter of reason and logic by overcoming the consequences of the events that took place in this collapse process, by establishing a good chain between states and events.