Genç futbolcularda paylaşılan liderliğin sporcuların takım bağlılığına etkisi: Konya örneği
The effect of shared leadership on team commitment among young football players: The Konya example
- Tez No: 986675
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TAŞGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Liderlik, Paylaşılan Liderlik, Takım Bağlılığı, Football, Leadership, Shared Leadership, Team Commitment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile İç Anadolu bölgesindeki U-15 ve U-19 futbolcularının paylaşılan liderliğin takım bağlılığı üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada gençlerde paylaşılan liderlik ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanması amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi; Konya ilinde aktif olarak futbol oynayan, yaş ortalamaları 15,62 olan 301 erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Verilerin elde edilmesinde tarafımızca oluşturulan kişisel bilgi formu, sporcu bağlılık ölçeği ve genç sporcularda paylaşılan liderlik ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analiz işleminde SPSS paket programı ve uzantısı AMOS paket programları kullanılmıştır. Katılımcılardan toplanan anket formları önce bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Veri analiz işlemlerine başlamadan önce aykırı uç değer ve kayıp veri analizi kontrolleri gerçekleştirilmiştir. Verilerde herhangi bir aykırı uç değer ve kayıp veriye rastlanmamıştır. Verilerin dağılım durumunu kontrol etmek basıklık çarpılık değerleri kontrol edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterdiğinin tespit edilmesiyle bilimsel analizler için varsayılan temel testler gerçekleştirilmiştir. Daha sonra ise AMOS programı ile yapısal model testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde paylaşılan liderlik ölçeğinin Türk kültürüne uygun olduğu (Geçerlik, Güvenirlik) ve paylaşılan liderliğin takım bağlılığını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, paylaşılan liderlik yalnızca bireysel performansı değil, takım kültürünü ve bağlılık duygusunu da güçlendiren bir yönetim modelidir. Bu liderlik biçimi, sporcuların birbirlerine güven duymasını, takım hedeflerine ortak bir motivasyonla yönelmesini ve sürdürülebilir başarı elde etmesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of shared leadership on team commitment among U-15 and U-19 football players in the Central Anatolia region. In addition, the study aims to adapt the Shared Leadership Scale for Young Athletes to Turkish culture. The study sample consists of 301 participants actively playing football in Konya Province, with a mean age of 15.627 years. Data were collected using a personal information form developed by the researchers, the Sport Commitment Scale, and the Shared Leadership Scale for Young Athletes. The data were analyzed using the SPSS software package and its extension, AMOS. The questionnaire forms collected from the participants were first transferred to a digital environment. Prior to the data analysis process, outlier and missing data analyses were conducted, and no outliers or missing data were detected. The skewness and kurtosis values were examined to check the distribution of the data. Upon confirming that the data were normally distributed, the fundamental tests assumed for scientific analyses were conducted. Subsequently, structural model tests were performed using the AMOS program. The findings revealed that the Shared Leadership Scale is valid and reliable for the Turkish culture and that shared leadership positively influences team commitment. In conclusion, shared leadership is a management model that not only enhances individual performance but also strengthens team culture and the sense of commitment. This form of leadership fosters mutual trust among athletes, encourages collective motivation toward team goals, and supports the achievement of sustainable success.