Büyükşehir belediyeleri stratejik planlarında afet ve kentsel dirençliliğe ilişkin bir araştırma
A research on disaster and urban resilience in the strategic plans of metropolitan municipalities
- Tez No: 986674
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyeleri, Kentsel dirençlilik, Metropolitan municipality, Urban resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Doğal afetler ile birlikte insandan kaynaklı meydana gelen afetlerin önlenmesinde, afetlerle mücadelede ve afetlerin etkisinin azaltılmasında alınacak tedbirler ve politikaların tamamı afet yönetimi olarak değerlendirilmektedir. Afet yönetiminde ve afetle mücadele politikalarının oluşturulmasında kamu-özel-sivil toplum iş birliğinin önemi yadsınamaz. Bununla birlikte merkezi yönetim ile birlikte yerel yönetimlere ve özellikle belediyelere afetle mücadele politikalarının hayata geçirilmesinde önemli görevler düşmektedir. Afetle mücadele politikaları ile ilintili bir diğer kavram kentsel dirençliliktir. Türkiye'de de dirençli kentlerin hayata geçirilmesi ve afetle mücadele politikalarının etkin olarak uygulanmasına yönelik öneriler Kalkınma Planı başta olmak üzere üst politika belgelerinde ve belediyelerin stratejik planlarında yer verilmiştir. Yerel yönetimler ile ilgili yasal düzenlemeler de büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere belediyelere önemli görevler yüklenmiştir. Bu minvalden hareketle hazırlanan çalışmanın temel sorunsalı/çıkış noktası Türkiye'de büyükşehir belediyelerin stratejik planlar üzerinden hareketle kentlerin direnç düzeylerinin irdelenmesidir. Çalışma büyükşehir belediyeleri ile sınırlandırılmıştır. Çalışma kapsamında afetle mücadele politikaları ve kentsel dirençlilik ile ilgili kavramsal bilgilere yer verilmekte, Türkiye'de afetle mücadele politikalarına yönelik yasal düzenlemeler ve kurumsal yapılanma ele alınarak, büyükşehir belediyelerinin kentsel dirençlilik ile ilgili çalışmaları ve iyi uygulama örnekleri genel hatlarıyla ele alınmaktadır. Çalışmada son olarak 30 büyükşehir belediyesinin stratejik planları kentsel dirençliliğin yedi alt boyutu üzerinden analiz edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden betimleyici analiz yöntemi ve içerik analiz yönteminden yararlanılan çalışma sonucunda elde edilen temel bulgulardan ilki Türkiye'de deprem bölgesindeki illerdeki büyükşehir belediyelerinin stratejik planlarında afet politikalarına ve kentsel dirençliliğe daha fazla yer verildiğidir. Bununla birlikte kentsel dirençliliğin alt boyutları içerisinde, fiziksel, mali ve idari dirençlilik konularına stratejik planlarda daha fazla yer verilirken toplumsal dirençlilik ve çevresel dirençlilik konularına görece daha az yer değinildiğidir.
Özet (Çeviri)
The entirety of measures and policies to be taken in preventing natural disasters, combating disasters and reducing the effects of disasters are considered as disaster management. The importance of public-private-civil society cooperation in disaster management and in the development of disaster combat policies cannot be denied. However, along with the central government, local governments and especially municipalities have important duties in implementing disaster combat policies. Another concept related to disaster combat policies is urban resilience. In Turkey, suggestions for the implementation of resilient cities and the effective implementation of disaster combat policies have been included in the Development Plan, as well as in the upper policy documents and in the strategic plans of municipalities. Legal regulations regarding local governments have also assigned important duties to municipalities, primarily metropolitan municipalities. The main problematic/starting point of the study prepared in this context is to examine the resilience levels of cities in Türkiye based on the strategic plans of metropolitan municipalities. The study is limited to metropolitan municipalities. The study includes conceptual information on disaster response policies and urban resilience, and by addressing the legal regulations and institutional structures regarding disaster response policies in Turkey, the studies of metropolitan municipalities on urban resilience and examples of good practice are generally addressed. Finally, the strategic plans of 30 metropolitan municipalities were analyzed in the study based on seven sub-dimensions of urban resilience. The first of the basic findings obtained as a result of the study, which utilized the qualitative research methods of descriptive analysis and content analysis, is that the strategic plans of metropolitan municipalities in earthquake-prone provinces in Türkiye include more disaster policies and urban resilience. However, within the sub-dimensions of urban resilience, while the issues of physical, financial and administrative resilience are given more space in strategic plans, the issues of social resilience and environmental resilience are addressed relatively less.