Osmanlı İmparatorluğunda matbaanın kullanılması ve toplumsal dönüşümler
Use of the printing press and social transformations in the Ottoman Empire
- Tez No: 986678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik determinizm, Türk matbaası, Yeni medya, Technological determinism, Turkish printing house, New media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
Özet
Mevcut çalışmada, teknolojik determinizm kavramı temel alınarak Osmanlı İmparatorluğu'nun matbaayı kullanmasının toplumsal dönüşüm süreçlerini nasıl etkilediği değerlendirilmektedir. Çalışmada, matbaanın Osmanlı toplumunun sosyokültürel yapısını ne kadar dönüştürebildiğini ve bu dönüşümün Batı'da olduğu kadar hızlı gerçekleşmemesinin nedenlerini açıklamayı amaçlamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun matbaayı geç benimsemesinin ardındaki kültürel, ekonomik, siyasi ve teolojik nedenlerin incelenmesi, teknolojik determinizm kuramının evrensel nitelik taşıyıp taşımadığını belirlemek açısından da önemlidir. Teknolojinin toplum üzerinde önemli bir etkisi olduğu fikrini savunan teknolojik determinizm kuramına dayanarak Batı'daki dönüşümün gelişme olarak nitelendirilmesi mümkündür. Ancak bu durum, Osmanlı için geçerli olmamıştır. Doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmanın en temel bulgularından biri, teknolojinin toplumsal etki gerçekleştirme kapasitesinin, her coğrafyada aynı olmamasıdır ki Osmanlı açısından matbaa; bilginin yayılması açısından değil, iktidarın ideolojisi açısından bir gereklilik olarak kabullenilmiştir. Dolayısıyla teknolojinin, özellikle kitle iletişim araçlarının temeli olarak nitelendirilebilecek olan matbaanın farklı yerlerde, farklı sebeplerle, farklı etkiler gerçekleştirdiği; Osmanlı örneğinde net olarak görülmektedir. Teknolojik determinizm açısından matbaanın da diğer teknolojik ürünler gibi yalnızca meta değeriyle açıklanması mümkün değildir. Matbaa, bu bakış açısına göre sözlü kültürden yazılı kültüre geçişi temsil eden, bilginin kalıcı olmasını sağlayan, toplumsal ilişkileri radikal biçimde dönüştüren en önemli araçlardan biri, belki de kitle iletişimi bağlamında ilkidir. Nitekim, çalışmanın en temel sonucu göstermektedir ki Osmanlı'nın matbaa ile etkileşimi, Batı'dan bütünüyle farklı etkilendiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the concept of technological determinism, an assessment is made of how the Ottoman Empire's use of the printing press affected the processes of social transformation. The study aims to explain the extent to which the printing press transformed the sociocultural structure of Ottoman society and the reasons why this transformation did not occur as rapidly as it did in the West. Examining the cultural, economic, political, and theological reasons behind the Ottoman Empire's late adoption of the printing press is also important in determining whether the theory of technological determinism is universal. Based on the theory of technological determinism, which argues that technology has a significant impact on society, it is possible to characterise the transformation in the West as progress. However, this was not the case for the Ottomans. One of the most fundamental findings of the study, conducted using document analysis, is that technology's capacity to exert social influence is not the same in every region. For the Ottomans, the printing press was accepted not as a necessity for the dissemination of knowledge, but as a necessity for the ideology of power. Therefore, it is clearly seen in the Ottoman example that technology, particularly the printing press, which can be described as the basis of mass communication tools, had different effects in different places for different reasons. From the perspective of technological determinism, the printing press, like other technological products, cannot be explained solely by its commodity value. From this perspective, the printing press represents the transition from oral to written culture, is one of the most important tools enabling the preservation of knowledge, radically transforming social relations, and is perhaps the first in the context of mass communication. As a matter of fact, the most fundamental result of the study shows that the Ottoman interaction with the printing press was different from the West.