Bir üniversite hastanesinde pandemi ile mücadele eden araştırma görevlilerinde travma sonrası stres bozukluğu
Post traumatic stress disorder among research assistants struggling against the pandemic in a university hospital
  1. Tez No: 986774
  2. Yazar: MUHAMMED ALPARSLAN ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Araştırma Görevlileri, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Covid-19 Pandemic, Research Assistants, Post Traumatic Stress Disorder
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Covid-19 pandemisiyle mücadele eden araştırma görevlilerinin travma sonrası stres bozukluğu açısından taranması, bu belirtilerin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel-tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın evrenini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan araştırma görevlileri oluşturmaktadır. Veriler Aralık 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Bu dönemde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışmakta olan 675 araştırma görevlisinin tamamına ulaşılması hedeflenmiş fakat çalışmaya katılmayı kabul eden 387 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışmada katılımcılara önce bilgilendirilmiş gönüllü onam formu imzalatılmıştır. Veri toplama araçları sosyodemografik veri anketi ve travma sonrası stres bozukluğu kontrol listesidir. Anket ve ölçek katılımcılara yüz yüze görüşme ile uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 387 araştırma görevlisinin ortalama yaşı 29,6'dır. Araştırma görevlilerinin %52,5'i kadın, %47,5'i erkektir. Katılımcıların TSSB kontrol listesi ortalama puanı 20,28'dir. 31 olarak kabul edilen kesme değer ve üzerinde skoru olan katılımcı sayısı 49, oranı ise %12,66'dır. Katılımcıların %70'i dahili bilimlerde asistanlık yapmakta ve %85,3'ü mesleğini sevdiğini söylemektedir. Pandemi birimlerinde çalıştığını belirtenlerin oranı %83,7, Covid-19 geçirdiğini belirtenlerin oranı %84,5, Covid-19 aşısı olduğunu belirtenlerin oranı ise %98,2'dir. Kadınlar, mesleki tecrübesi az olanlar, mesleğini sevmeyenler, bölümünden memnun olmayanlar, alkol kullananlar, yoğun bakımda çalışanlar, 3 ve daha az dozda aşı olanlar ve pandemiyi bir stres kaynağı olarak görenler daha yüksek TSSB skorlarına sahiptir. Sonuç: Çalışmamız araştırma görevlilerinin pandemi sürecinde ruhsal açıdan ne kadar yıprandığını gözler önüne sermiştir. Bu nedenle araştırma görevlilerinin ruh sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için önlemler alınmalıdır. Araştırma görevlileri psikiyatrik destek ve tedaviye kolayca ulaşabilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to screen the research assistants struggling against the Covid-19 pandemic in Erciyes University Faculty of Medicine for post-traumatic stress disorder and to examine the relationship between these symptoms with sociodemographic variables. Materials and Methods: The population of this cross-sectional, descriptive study consists of research assistants working at Erciyes University Faculty of Medicine. Datas were collected between December 2021 and May 2022. During this period, it was aimed to reach all 675 research assistants who working at Erciyes University Faculty of Medicine, but 387 participants who agreed to participate in the study were included in the study. The participants signed an informed consent form firstly. Data collection tools are sociodemographic data questionnaire and posttraumatic stress disorder checklist for DSM-5 (PCL-5). The questionnaire and scale were applied to the participants by face-to-face interviews. Results: The mean age of 387 research assistants is 29.6 years old. 52.5% of the research assistants are female and 47.5% of them are male. PCL-5 average score of the participants is 20.28. The number of participants who have 31 cutoff point and above this are 49, and the rate is 12.66%. 70% of the participants work in internal diseases departments and 85.3% of them like their profession. 83.7% of them have worked in pandemic units, 84.5% of them had Covid-19 infection and 98.2% of them have vaccinated against the Covid-19. Women, novices, participants who don't like their profession, who aren't satisfied with their department, who use alcohol, who work in intensive care unit, who had 3 or fewer doses of vaccine and who think that the pandemic is a stressor have higher PCL-5 scores. Conclusion: Our study has revealed how the research assistants were worn out psychologically during the pandemic. Therefore, precautions should be taken for the protection and improvement of research assistants' mental health. Research assistants should be able to get psychiatric support and treatment easily.