Uluslararası sıcaklık ölçeğinde düşük sıcaklıklar için yeni referans sabit noktaların tasarımı, karakterizasyonu ve üretimi
Design, characterization and manufacture of new reference fixed points for low temperatures on international temperature scale
- Tez No: 986775
- Danışmanlar: PROF. DR. LİDYA SUSAM, DR. MURAT KALEMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklık, Sıcaklık ölçme, Temperature, Temperature measurement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
Özet
Uluslararası Sıcaklık Ölçeği (ITS)'nin içerdiği Cıva Üçlü Noktasının yerini alabilecek yeni sabit noktalar üzerinde çalışmalar son yılların popüler ve önemli konusu olmuştur. Daha öncesinde ikincil seviye referans noktaları olarak kabul edilen Karbondioksit Üçlü Noktası (TP-CO2) ve Sülfürhekza Florür Üçlü Noktası (TP-SF6) yeni sabit nokta adayları bu doktora çalışmasının konusu olarak çalışılmıştır. Deneyler, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Sıcaklık Laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. TP-CO2'nin sıcaklığı 216,5905 K'de ± 0,0003 K aralığında ve TP-SF6'nın sıcaklığı 223,5532 K ± 0,001 aralığında belirlenmiştir. Üretilen 6NP, SF6/03 ve 2H2 hücreleri önerilen değerlerle son derece yakın olurken genişletilmiş belirsizlikleri sırasıyla 0,34 mK, 0,96 mK ve 0,41 mK olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Research on new fixed points that could replace the Mercury Triple Point included in the International Temperature Scale (ITS) has been a popular and important topic in recent years. The Carbon Dioxide Triple Point (TP-CO2) and Sulfur Hexafluoride Triple Point (TP-SF6), previously accepted as secondary-level reference points, have been studied as new fixed point candidates in this doctoral research. Experiments were conducted at the Temperature Laboratory of TÜBİTAK National Metrology Institute. The temperature of TP-CO2 was determined as 216.5905 K ± 0.0003 K and TP-SF6 as 223.5532 K ± 0.001 K. The produced 6NP, SF6/03, and 2H2 cells showed very close agreement with the proposed values. Their expanded uncertainties were 0.34 mK, 0.96 mK, and 0.41 mK, respectively.