SARS-COV-2 (COVİD-19) enfeksiyonu geçiren Aydın Ddnan Menderes üniversitesi sağlık çalışanlarında yaşam kalitesinin ve bunun COVID süresi ve hospıtalizasyon ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and its relationship with COVID duration and hospitalization in Aydin Adnan Menderes university health workers infected with SARS-COV-2 (COVID-19)
  1. Tez No: 750649
  2. Yazar: OĞUZHAN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL BEKTAŞ UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, SF-36, Sağlık Çalışanları, Quality of life, SF-36, Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, COVID-19 enfeksiyonunun oluşturduğu, pandemi sürecinde en ön saflarda mücadele eden sağlık personelinin, yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya koymanın yanı sıra, yaşam kalitesinin post-COVID geçen süre, hastalığın ciddiyeti, hospitalizasyon ve kullanılan tedaviler ile ilişkisini saptayıp, pandeminin sağlık personeli üzerindeki diğer etkilerini gözler önüne sermeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Mart 2020 tarihinden itibaren en az bir kere COVID PCR pozitifliği saptanan ve çalışmamıza katılmayı kabul eden 18 yaş üzerinde olan gönüllü sağlık personeli dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri, mevcut ko-morbid hastalıkları, alışkanlıkları, COVID enfeksiyonu sırasındaki klinik semptomları, hastaneye yatış verileri ve tedavide kullanılan ilaçları kayıt altına alındı. Katılımcılara yaşam kalitesi değerlendirmesi için SF-36 (short form-kısa form) yaşam kalitesi anketi uygulandı. Katılımcıların SF-36 parametreleri genel Türk toplumu erkek ve kadın sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Bulgular: COVID enfeksiyonu geçiren sağlık çalışanlarının yaşam kalitesi skorları Türk toplumu normal değerlerinden düşük bulundu. Kadın sağlık çalışanları ve Erkek sağlık çalışanlarının yaşam kalitesi Türk toplumu kadın ve erkek normal değerlerinde anlamlı düzeyde düşük bulundu. Kadınların FF, A, GS, V ve Sİ düzeyleri erkelerden anlamlı düzeyde düşük bulundu. Kronik hastalığı olanlarda, yatış gerekenlerde ve uzun yatış yapılanlarda; FF ve GS skorları daha düşük bulundu. Meslek grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Evli olanların bekarlara göre daha iyi bir mental sağlık gösterdiği sonucuna ulaşıldı. Sonuç: Çalışmamızda COVID enfeksiyonu geçiren sağlık çalışanlarında yaşam kalitesinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Pandeminin getirdiği ağır çalışma koşullarına maruz kalan sağlık çalışanlarının yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik adımlar atılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: In our study, in addition to revealing the effects on the quality of life of the healthcare professionals who are at the forefront of the pandemic process caused by the COVID-19 infection, we also determined the relationship between the quality of life and the duration of post-COVID, the severity of the disease, hospitalization and the treatments used. We aimed to reveal the other effects of the pandemic on health professionals. Materials and Methods: Volunteer healthcare professionals over the age of 18 who were found to be COVID PCR positivity at least once since March 2020 and who agreed to participate in our study, working at Aydın Adnan Menderes University Medical Faculty Training and Research Hospital, were included in our study. Demographic data of the participants, current co-morbid diseases, habits, clinical symptoms during COVID infection, hospitalization data and drugs used in treatment were recorded. SF-36 (short form) quality of life questionnaire was applied to the participants to evaluate the quality of life. Participants SF-36 parameters general Turkish society male and woman compared with the results. Results: The quality of life scores of healthcare professionals who had COVID infection were found to be lower than the normal values of the Turkish population. The quality of life of female health professionals and male health professionals was found to be significantly lower in Turkish society female and male normal values. physical functioning, pain, general health, energy/fatigue and social functioning levels of women were found to be significantly lower than men. Those with chronic disease, those who need hospitalization and those who are hospitalized for a long time; physical functioning and general health scores were lower. There was no significant difference between occupational groups. It was concluded that married people showed better mental health than singles. Conclusion: In our study, it was concluded that the quality of life of healthcare professionals who had COVID infection was low. Steps should be taken to improve the quality of life of healthcare professionals who are exposed to the harsh working conditions brought by the pandemic.