Yerel halkın coğrafi işaretli ürünlere yönelik tutumlarının belirlenmesi: Osmaniye ili örneği
Determining the attitudes of the local population toward geographical indication products: The case of Osmaniye province
- Tez No: 986791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi işaret, Yerel halk, Gastronomi, Turizm, Osmaniye ili, Geographical indication, Local people, Gastronomy, Tourism, Osmaniye province
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmaniye ilinde yaşayan yerel halkın coğrafi işaretli ürünlere ilişkin bilgi düzeylerini ve bu ürünlere yönelik tutumlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada yerel halkın Cİ kavramına dair farkındalık düzeyi ile ürünlerin tanınırlığı, kullanımı ve benimsenme durumu ile demografik değişkenlerin tutum ve farkındalık üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın özgün yanı, Cİ ürünlerin yerel halk tarafından ne ölçüde bilindiğini ve bu ürünlere yönelik tutumların nasıl şekillendiğini ortaya koyarak, yerel yönetimler, turizm sektörü paydaşları, üretici birlikleri ve eğitim kurumları için yol gösterici nitelikte olmasıdır. Araştırmada nicel yöntem kullanılmış olup, veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın evrenini, TÜİK verilerine göre Osmaniye'de yaşayan 561.061 kişi oluştururken, örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen 540 katılımcı oluşturmaktadır. Bulgular, katılımcıların Cİ ürünlere yönelik genel eğilimlerinin olumlu olduğunu ancak bu eğilimin toplumsal gruplar arasında homojen dağılmadığını göstermektedir. Cinsiyet, eğitim düzeyi, ikamet süresi ve restoran tüketim alışkanlıklarının tutum ve farkındalık üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığı belirlenmiştir. Özellikle kadınlar ve yüksek eğitim düzeyine sahip bireyler daha yüksek farkındalık ve satın alma niyeti sergilemektedir. Bu sonuçlar, coğrafi işaretli ürünlerin sadece ekonomik birer araç olarak değil, aynı zamanda toplumsal kabul, kültürel aidiyet ve yerel kimlik unsurlarıyla da ilişkilendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu doğrultuda, tanıtım faaliyetlerinin özellikle erkekler, düşük eğitim düzeyine sahip bireyler ve düşük algı puanlı gruplara odaklanması, yerel medya ve sosyal medya araçlarının etkin kullanılması, restoranlarda menü etiketlemeleri ve bilgilendirici materyallerin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the level of knowledge and attitudes of the local population living in Osmaniye province regarding geographically indicated products. The research examines the local population's level of awareness of the GI concept, the recognition, use, and acceptance of these products, and the effects of demographic variables on attitudes and awareness. The original aspect of the study is that it reveals the extent to which GI products are known by the local population and how attitudes towards these products are shaped, thus providing guidance for local administrations, tourism sector stakeholders, producer associations, and educational institutions. Quantitative methods were used in the study, and the survey technique was used as the data collection tool. The population of the study consisted of 561,061 people living in Osmaniye according to TÜİK data, while the sample consisted of 540 participants determined by convenience sampling. The findings show that participants' general attitudes towards CI products are positive, but that this attitude is not evenly distributed among social groups. It was determined that gender, education level, length of residence, and restaurant consumption habits create significant differences in attitudes and awareness. Women and individuals with higher education levels, in particular, demonstrate higher awareness and purchase intent. These results show that geographically indicated products should be associated not only as economic tools but also with elements of social acceptance, cultural belonging, and local identity. In this regard, it is recommended that promotional activities focus particularly on men, individuals with low levels of education, and groups with low awareness scores, that local media and social media tools be used effectively, and that menu labeling and informative materials be disseminated in restaurants.