Ebelere yönelik perinatal yas danışmanlığı eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of perinatal bereavement counseling training for midwives
- Tez No: 986792
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Perinatal kayıp, Yas, Pregnancy, Perinatal loss, Mourning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, perinatal kayıp yaşayan ebeveynlere bakım veren ebelerin perinatal yas danışmanlığına ilişkin bilgi, yeterlik ve güven düzeylerini artırmak amacıyla geliştirilen eğitim programının yapılandırılması ve etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Üç aşamalı yürütülen çalışmanın ilk aşamasında Perinatal Yas Bakımı Yeterlik Ölçeği Türkçe uyarlaması ve geçerlik–güvenirlik çalışması yürütülmüştür. İkinci aşamada, eğitim programının kapsamı ve içerikleri Delphi tekniğiyle oluşturulmuştur. Üçüncü aşamada ise geliştirilen programın etkinliği randomize kontrollü deneysel araştırma türünde deney (n=59) ve bekleme grubundan (n=54) oluşan toplam 113 ebe ile değerlendirilmiştir. Eğitimin etkinliği, Kişisel Bilgi Formu, Perinatal Yas Bakımı Yeterlik Ölçeği (PYBYÖ) ve Perinatal Yas Bakım Güven Ölçeği (PYBGÖ) kullanılarak eğitim öncesi ve sonrası ölçümleri ile toplanmıştır. Bulgular: Deney ve bekleme grubundaki ebelerin ön test puanlarının benzer olduğu saptanmıştır. Eğitim sonrası deney grubunda PYBYÖ ve PYBGÖ toplam puanlarının anlamlı olarak arttığı, bekleme grubunda ise anlamlı bir değişim olmadığı belirlenmiştir (p<0,005). Etki büyüklükleri incelendiğinde eğitimin PYBYÖ toplam puanı ve PYBGÖ alt boyut puanlarındaki değişimlerde büyük düzeyde etkiye sahip olduğunu bulundu. Sonuç: Ebelere yönelik perinatal yas danışmanlığı eğitiminin ebelerin perinatal yas bakımındaki yeterlik ve güven düzeylerini artırmada etkili olduğu ve klinik uygulamalarda kullanılabilir nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: This study was conducted to develop and evaluate the effectiveness of a training program designed to enhance midwives' knowledge, competence, and confidence levels regarding perinatal bereavement counseling for parents experiencing perinatal loss. Method: The study was carried out in three phases. In the first phase, the Turkish adaptation and validity–reliability study of the Perinatal Bereavement Care Competence Scale was conducted. In the second phase, the scope and content of the training program were developed using the Delphi technique. In the third phase, the effectiveness of the developed program was evaluated through a randomized controlled experimental design with a total of 113 midwives assigned to the intervention (n=59) and waiting-list control group (n=54). The effectiveness of the training was assessed using the Personal Information Form, the Perinatal Bereavement Care Competence Scale (PBCCS), and the Perinatal Bereavement Care Confidence Scale (PBCCS-Confidence) through pre- and post-training measurements. Results: The pre-test scores of midwives in the intervention and control groups were found to be similar. Following the training, the intervention group showed a significant increase in PBCCS and PBCCS-Confidence total scores, while no significant change was observed in the control group (p<0.005). Effect size analyses indicated that the training had a large effect on the changes in the PBCCS total score and PBCCS-Confidence subscale scores. Conclusion: The perinatal bereavement counseling training for midwives was found to be effective in increasing midwives' competence and confidence levels in perinatal bereavement care and was determined to be applicable for clinical practice.