Romatoid artritte D vitamininin negatif akut faz reaktanı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of vitamin D as a negative acute phase reactant in rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 986790
  2. Yazar: PINAR ÖZUFACIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR PIRILDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Vitamin D, İnflamatuar parametreler, Rheumatoid Arthritis, Vitamin D, Inflammatory parameters
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: RA, simetrik poliartrit ile izlenen, birçok doku ve organ tutulumunun olduğu kronik seyirli, inflamatuar, otoimmun bir hastalıktır. D vitamininin kemik remodelasyonu sağlamanın yanısıra, immun regulatuar birçok özelliği bulunmaktadır. Vitamin D'nin akut inflamatuar durumlarda düzeylerinin düştüğünü gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda 25(OH)D'nin negatif akut faz reaktanı olarak değerlendirilebileceğini, inflamasyon varlığında düzeyinin azalabileceğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014- Aralık 2023 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalı Polikliniği'ne başvuran 90 romatoid artrit tanılı hasta retrospektif olarak incelendi. <18 yaş olanlar, CRP ve ESH yüksekliğine neden olabilecek ek hastalığı olanlar, gebe olanlar, son 3 ayda D vitamini replasmanı başlanmış olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Aktif hastalık dönemi başvurusundaki ve yeni tedavi/tedavi değişikliği ile 3-6 ay sonrasındaki 25(OH)D, CRP, ESH, DAS-28, hemogram parametreleri, kreatinin, albumin, AST ve ALT değerleri karışılaştırıldı. Ayrıca 25(OH)D değişimi ile diğer tüm parametlerin değişimi arasındaki korelasyon incelendi. Bulgular: Çalışmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalı Polikliniği'ne Ocak 2014- Aralık 2023 tarihleri arasında başvuran RA tanılı 79 kadın (%87.8), 11 erkek (%12.2) toplam 90 hasta dahil edildi. Bu hastaların yaşı 38 ile 71 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 55.24 ± 10.15 olarak görüldü. İlk başvurudan, 3-6 ay sonrası ikinci kontrole kadar, DAS-28 (p=0.001), ESH (p=0.001), CRP (p=0.001), lökosit (p=0.002), nötrofil (p=0.001) ve trombosit (p=0.002) değerlerinde istatiksel olarak anlamlı azalma, 25(OH)D (p=0.001) ve albumin (p=0.005) değerlerinde istatiksel olarak anlamlı artış saptandı. 25(OH)D vitamini değişimi ile diğer parametrelerin değişimi arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Plazma 25(OH)D konsantrasyonları, inflamatuar bir hasardan sonra azalabilir. Bu nedenle, akut inflamatuar durumlarda vitamin D düzeylerinin güvenilir bir ölçüsü olmayabilir. İnflamasyon varlığında, otoimmun romatizmal hastalıklarda vitamin D takviyesinin uygun şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rheumatoid Arthritis (RA) is a chronic, inflammatory, autoimmune disease characterized by symmetric polyarthritis, involving various tissues and organs. Besides its role in bone remodeling, vitamin D possesses numerous immunoregulatory properties. There are studies indicating a decrease in vitamin D levels during acute inflammatory conditions. Our study aimed to investigate whether 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) could be considered a negative acute phase reactant, with levels decreasing in the presence of inflammation. Materials and Methods: From January 2014 to December 2023, 90 patients diagnosed with rheumatoid arthritis who presented to the Manisa Celal Bayar University Medical Faculty, Department of Internal Medicine Rheumatology Clinic, were retrospectively examined. Patients under 18, those with additional diseases causing elevation in CRP and ESR, pregnant women, and those who had started vitamin D supplementation in the last three months were excluded from the study. Parameters compared included 25(OH)D, CRP, ESR, DAS-28, hemogram parameters, creatinine, albumin, AST, and ALT values at the time of initial presentation during active disease and 3-6 months after new treatment or treatment modification. The correlation between changes in 25(OH)D and other parameters was also investigated. Findings: The study included 79 female (87.8%) and 11 male (12.2%) patients diagnosed with RA, totaling 90 patients, presenting to the clinic between January 2014 and December 2023. The age of these patients ranged from 38 to 71, with an average age of 55.24 ± 10.15. From the initial visit to the second check-up 3-6 months later, statistically significant decreases were observed in DAS-28 (p=0.001), ESR (p=0.001), CRP (p=0.001), leukocytes (p=0.002), neutrophils (p=0.001), and platelets (p=0.002), while significant increases were noted in 25(OH)D (p=0.001) and albumin (p=0.005). No statistically significant correlation was found between the change in 25(OH)D and the changes in other parameters. Conclusion: Plasma 25(OH)D concentrations may decrease following inflammatory damage. Therefore, vitamin D levels may not be a reliable measure in acute inflammatory conditions. The appropriate assessment of vitamin D supplementation is necessary in autoimmune rheumatic diseases in the presence of inflammation.