Hipotiroidizmi olan ve olmayan ötiroidik tip 2 diyabetik hastalarda kan şeker regülasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of glycemic regulation in euthyroid type 2 diabetic patients with and without history of hypothyroidism
  1. Tez No: 986835
  2. Yazar: ŞİRİN TOKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN DAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Tip 2, Hipotiroidizm, Levotiroksin, Diabetes mellitus, Type 2, Hypothyroidism, Levothyroxine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetes Mellitus (DM) ve hipotiroidizm metabolizmayı etkileyen iki yaygın endokrin hastalıktır. Tiroid hormonlarının glukoz ve lipid metabolizması üzerindeki etkisi nedeniyle hipotiroidizmin tip 2 DM'de glisemik kontrolü olumsuz yönde etkileyebileceği bildirilmektedir. Çalışmada, hipotiroidizmi olup levotiroksin tedavisiyle ötiroid olan tip 2 DM'li bireyler ile hipotiroidizmi olmayan ötiroid tip 2 DM'li bireyler arasında kan şekeri regülasyonu ve kolesterol düzeyi farkının değerlendirilmesi, levotiroksin tedavisinin glisemik kontrol üzerine olası etkisi araştırılmıştır. Gerekçe ve Yöntem: Retrospektif ve kesitsel tipte olan araştırmamıza, 17/07/2017 ve 13/12/2023 tarihleri arasında Ataşehir Fetih Özçiftçi Aile Sağlığı Merkezi 34.03.116 No'lu Aile Hekimliği Birimi'ne başvuran ve çalışma kriterlerini karşılayan toplam 210 tip 2 DM hastası dahil edilmiştir. Hastalar, hipotiroidizmi olup levotiroksin tedavisiyle ötiroid olan ve hipotiroidizmi olmayan ötiroidik tip 2 DM'li bireyler olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Dosya kayıtlarından yaş, cinsiyet, TSH, açlık kan şekeri (AKŞ), HbA1c, TK, LDL, HDL, trigliserid düzeyleri, kronik hastalık öyküsü ve statin, fibrat, antihipertansif ilaç kullanımı bilgileri elde edilmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 21.0 ve MS-Excel 2007 programları ile yapılmış ve p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 210 tip 2 DM'li bireyin yaş ortalaması 61,02±10,57 yıl ve bireylerin %66,2'si (n=139) kadındır. Katılımcıların 171'i levotiroksin kullanmamakta, 39'u levotiroksin kullanmaktaydı. Levotiroksin kullanım durumuna göre iki grubun yaş ortalaması benzer olup, cinsiyet dağılımında anlamlı farklılık görülmüştür ve levotiroksin kullanan grubun %89,7'si (n=35) kadındır. Levotiroksin kullanan grupta açlık glukozu ve HbA1c daha düşük (p<0,001), TSH ise daha yüksek görülmüştür (p=0,001). HDL, TK, LDL, TG değerleri ile eşlik eden statin, fibrat ve antihipertansif ilaç kullanımı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Statin kullanmayan fakat levotiroksin kullanan bireylerde, diğer gruba göre açlık glukozu ve HbA1c değerleri istatiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük iken (p<0,05), statin kullananlarda bu anlamlı ilişki kaybolmuştur. Tek değişkenli genelleştirilmiş lineer model analizinde levotiroksin kullanımı, HbA1c'yi istatistiksel olarak anlamlı şekilde negatif yordamaktadır. Yaş, cinsiyet, TSH, lipidler, antihipertansif ilaç kullanımı ve statin kullanımı durumlarının bağımsız değişken alınarak oluşturulan modelde, levotiroksin kullanımının HbA1c'yi istatistiksel olarak anlamlı şekilde negatif yönde etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Hipotiroidizmi olan ve levotiroksin replasmanı ile ötiroid hale getirilen tip 2 DM hastalarında, hipotiroidizmi olmayanlara göre açlık glukozu ve HbA1c düzeylerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür. Levotiroksin kullanımı, kan şekeri regülasyonunu olumlu etkilemektedir. Diyabetli hastalarda tiroid fonksiyonlarının düzenli değerlendirilmesi ve levotiroksin doz optimizasyonu, glisemik kontrol açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetes mellitus (DM) and hypothyroidism are two common endocrine disorders that affect metabolic processes. Due to the influence of thyroid hormones on glucose and lipid metabolism, hypothyroidism has been reported to adversely impact glycemic control in type 2 DM. In this study, differences in blood glucose regulation and cholesterol levels between individuals with type 2 DM who had hypothyroidism but were rendered euthyroid with levothyroxine therapy, and euthyroid individuals with type 2 DM without a history of hypothyroidism were evaluated, and the potential effect of levothyroxine treatment on glycemic control was investigated. Materials and Methods: A total of 210 patients with type 2 DM who presented to the Ataşehir Fetih Özçiftçi Family Health Center, Family Medicine Unit No. 34.03.116, between 17 July 2017 and 13 December 2023 and met the study criteria were included in this retrospective and cross-sectional study. The patients were divided into two groups: individuals with type 2 DM who had hypothyroidism but were rendered euthyroid with levothyroxine therapy, and euthyroid individuals with type 2 DM without hypothyroidism. From medical records, data on age, sex, TSH, fasting plasma glucose (FPG), HbA1c, total cholesterol (TC), LDL, HDL, triglyceride levels, history of chronic diseases, and use of statins, fibrates, and antihypertensive medications were obtained. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 21.0 and MS Excel 2007, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the 210 individuals with type 2 DM included in the study was 61.02 ± 10.57 years, and 66.2% (n=139) of the participants were women. Among the participants, 171 were not using levothyroxine, whereas 39 were using levothyroxine. The two groups were similar in terms of mean age; however, a significant difference was observed in sex distribution, with 89.7% (n=35) of those using levothyroxine being women. In the levothyroxine-using group, fasting plasma glucose and HbA1c levels were lower (p<0.001), whereas TSH levels were higher (p=0.001). No statistically significant differences were found between the groups regarding HDL, TC, LDL, triglycerides, or concomitant use of statins, fibrates, and antihypertensive medications. Among individuals who were not using statins but were using levothyroxine, fasting glucose and HbA1c levels were significantly lower compared with the other group (p<0.05); however, this significant association disappeared among statin users. In the univariate generalized linear model analysis, levothyroxine use significantly and negatively predicted HbA1c. In the multivariate model—including age, sex, TSH, lipid parameters, antihypertensive medication use, and statin use as independent variables—levothyroxine use was found to have a statistically significant negative effect on HbA1c. Conclusion: In patients with type 2 DM who had hypothyroidism and were rendered euthyroid with levothyroxine replacement, fasting glucose and HbA1c levels were found to be significantly lower compared with those without hypothyroidism. The use of levothyroxine has a favorable effect on blood glucose regulation. Regular assessment of thyroid function and optimization of levothyroxine dosage are important for achieving adequate glycemic control in diabetic patients.