Dişeti çekilmelerinin tedavisinde koronale pozisyone flep tekniği ile beraber hyaluronik asit bazlı jel kullanımının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the use of hyaluronic acid based gel combined with the coronally advanced flap technique in the treatment of gingival recession
  1. Tez No: 986840
  2. Yazar: FADİME ÜLVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÖNGÖZ DEDE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hyaluronik asit, dişeti çekilmesi, koronele pozisyone flep, yara iyileşmesi, bölünmüş ağız tasarım, Hyaluronic acid, gingival recession, coronally advanced flap, wound healing, split mouth design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hyaluronik asitin (HA), yara iyileşmesi ve periodontal rejenerasyonu desteklemesi nedeniyle son dönemde periodontal tedavilerde lokal kemoterapötik ajan olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Tip I dişeti çekilmesi olan bireylerde koronele pozisyone flep (KPF) tekniğine ilave HA kullanımının hastaların cerrahi sonrası postoperatif dönemde konforuna ve 6 aylık takipte klinik parametreler ve hasta memnuniyet analizi üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu bölünmüş ağız çalışmasına, üst çene çift taraflı Tip I dişeti çekilmesi teşhisi konulan 25-65 yaş aralığında olan 20 hasta (9 erkek, 11 kadın) dahil edildi. 20 hastanın sağ ve sol defekt bölgeleri rastgele iki ayrı gruba ayrıldı. Bu gruplardan kontrol grubuna KPF (n=20), test grubu ise KPF+HA (n=20) uygulandı. Tüm bireylerin tedavi öncesi (TÖ) plak indeksi (PI), gingival indeksi (Gİ), sondalama cep derinliği (SCD), klinik ataçman seviyesi (KAS), vertikal çekilme derinliği (VÇD), horizontal çekilme derinliği (HÇD), dişeti kalınlığı (DK), yapışık dişeti genişliği (YDG) ve keratinize dişeti genişliği (KDG) ölçümleri kaydedildi. Ayrıca hastalara, hasta bazlı konfor (HKS), estetik (HES) ve hassasiyet (HHS) skorlarını içeren memnuniyet analizi uygulandı. Operasyon sırasında defekt alanlarına test grubuna KPF'ye ilave %0.8'lik HA jel, kontrol grubuna ise KPF'ye ilave serum fizyolojik uygulandı. Postoperatif 9 günlük dönemde hastaların ağrı, kanama, ödem skorları ve alınan ağrı kesici miktarı kaydedildi. Klinik parametre ölçümleri ve hasta memnuniyet analizleri cerrahi tedaviden 6 ay sonra tekrarlandı. Bulgular: Grup içi karşılaştırmalar değerlendirildiğinde, her iki grupta TÖ'ye kıyasla tedavi sonrası 6. ayda SCD, KAS, VÇD, HÇD, DK, YDG ve KDG dahil klinik parametrelerde ve hasta memnuniyet analizinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler tespit edildi (P<0.05). Grup içi değerlendirmelerde ise TÖ ve cerrahi sonrası 6.ay PI değerlerinde her iki grupta da anlamlı farklılık olmadığı, GI değerlerinde test grubunda anlamlı farklılık yokken (P>0.05), kontrol grubunda anlamlı artış olduğu görüldü (P<0.05). Gruplar arası karşılaştırmada ise sadece 6. ay HKS değerlerinde kontrol grubuna kıyasla test grubunda anlamlı düzeyde daha fazla artış olduğu belirlenirken (P<0.01), diğer klinik parametreler ve hasta memnuniyet analiz sonuçlarında anlamlı farklılık tespit edilmedi(P>0.01). Sonuçlar: Çalışmamız literatürde ilk defa KPF'ye ilave HA uygulamasının cerrahi sonrası 6.ayda hasta konfor skorlarını artırdığını göstermiştir. Çalışmamız sonuçlarına göre KPF'ye ilave HA uygulanması ile gingival inflamasyon varlığını azaltabileceği ve ayrıca postoperatif dönemde hasta konfor skorlarını iyileştirebileceği ancak periodontal cerrahi sonrası doku iyileşmesi üzerine ilave bir etkisinin olmadığı ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hyaluronic acid (HA) has been suggested as a local chemotherapeutic agent in periodontal treatments due to its role in wound healing and periodontal regeneration. The aim of this study is to evaluate the effect of HA use in addition to the coronally advanced flap (CAF) technique in type1 gingival recession; postoperative morbidity and clinical parameters and patients satisfaction analysis at baseline and 6 months. Materials and Methods: This split-mouth study included 20 patients (9 males, 11 females) aged 25-65 years with bilateral Type I gingival recession in the maxilla. The right and left defect areas of the 20 patients were randomly divided into two separate groups. The control group received CAF (n=20), and the test group received CAF+HA (n=20). Pre-treatment plaque index (PI), gingival index (GI), probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL), vertical recession depth(VRD), horizontal recession width (HRW), gingival thickness (GT), attached gingiva (AG), and keratinized gingival width (KGW) were recorded. Additionally, a satisfaction analysis including patient-based comfort (PBC), aesthetic (PBA), and sensitivity (PBS) scores was conducted. During the operation, a 0.8% HA gel was applied to the defect areas in the test group in addition to CAF, while saline was applied to the control group in addition to CAF. Pain, bleeding, and edema scores and the amount of pain killer were recorded during the 9-day postoperative period. Clinical parameter measurements and patient satisfaction analyses were repeated 6 months after surgical treatment. Results: When intragroup comparisons were evaluated, statistically significant improvements were found in clinical parameters including PPD, CAL, VRD, HRW, GT, AG and KGW and in patient satisfaction analysis at 6 months compared to baseline in both groups (P<0.05). In the intragroup evaluation, there was no significant difference in baseline and 6th month postoperative PI values in both groups, when examined in terms of GI values, there was no significant difference in the test group (P>0.05), while a significant increase was observed in the control group (P>0.05). In the comparison intergroups, it was determined that there was a significantly greater increase in the only PBC values in the test group compared to the control group post-op 6th month (P<0.01), while no significant difference was detected in other clinical parameters and patient satisfaction analysis results (P>0.01). Conclusion: Our study, for the first time in the literature, has shown that the application of HA in addition to CAF increases patient comfort scores at 6 months post-op. According to the results of our study, it can be suggested that the application of HA additionally to CAF may reduce the presence of gingival inflammation and also improve patient comfort scores in the postoperative period, but it does not have an additional effect on tissue healing after periodontal surgery.