İlkokul çağındaki yabancı uyruklu öğrencilerin beslenme bilgisi ile büyüme durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between nutritional knowledge and growth status among foreign primary school-aged children
  1. Tez No: 986841
  2. Yazar: FATMA ALTINTAŞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Kitle İndeksi, Beslenme Bilgisi, Büyümenin İzlemi, Yabancı Uyruklu Çocuklar, Antropometri, Beslenme, Beslenme incelemeleri, Büyüme, Göçmenler, Halk sağlığı, Vücut kitle indeksi, Yabancı uyruklu öğrenciler, Çocuk beslenme bozuklukları, Çocuk beslenmesi, Body Mass Index, Nutrition Knowledge, Growth Monitoring, Foreign National Children, Anthropometry, Nutrition, Nutrition surveys, Growth, Emigrants, Public health, Body mass index, Foreign domestic students, Child nutrition disorders, Child nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada göç ile birlikte Türkiye'ye yerleşen yabancı uyruklu çocukların beslenme bilgisi ile büyüme durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma kesitsel analitik tiptedir ve Antalya ili Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Döşemealtı ilçelerinde yer alan 9 ilkokulda 3. ve 4. sınıfa devam eden yabancı uyruklu çocuklarda yapılmıştır. Araştırmada veriler“Antropometrik Ölçümler”ve“Sosyodemografik Bilgiler”ile“Çocuklarda Beslenme Bilgisi Anketi”olarak iki bölümden oluşan anket yoluyla araştırmacı gözetiminde toplanmıştır. Katılımcıların antropometrik ölçümleri araştırmacı tarafından yapılmıştır, elde edilen ölçümler sonucunda beden kütle indeksi (BKİ) hesaplanmıştır. Ölçümlerin değerlendirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yaşa ve cinsiyete göre z-skorlarına dayalı büyüme standartları temel alınmıştır. Sonuçlar SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tüm istatistiklerde anlamlılık düzeyi olarak p<0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmaya 222 yabancı uyruklu çocuk katılmıştır. Katılımcıların %49,1'i kız, %50,9'u ise erkektir. Öğrencilerin yaş ortalaması 9,80±0,79 yıl olarak hesaplanmıştır. Çocukların %95,0'ı normal boydadır; %1,4'ünün aşırı zayıf, %2,3'ünün zayıf, %11,7'sinin fazla kilolu ve %9,5'inin obez olduğu belirlenmiştir. Annelerin eğitim düzeylerine bakıldığında, %38,3'ünün yüksekokul, %25,2'sinin lise mezunu olduğu görülmüştür. Benzer şekilde, babaların %37,8'i yüksekokul ve %28,4'ü lise mezunudur. Okuryazar olmayan oranı annelerde %12,6 iken, babalarda bu oran %5,9'dur. Anne ve baba eğitim düzeyi ile çocukların beden kitle indeksi (BKİ) grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,026, p=0,020). Öğrencilerin beslenme bilgi puanı ortalaması 21,55±5,05 olarak bulunmuş; ancak beslenme bilgi puanı ile BKİ grupları arasında anlamlı bir ilişki belirlenememiştir (p=0,949). Beslenme bilgisi ile anne, baba eğitim düzeyi, çocuk sayısı, ailedeki birey sayısı ve konuşulan diller açısından anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç: Yabancı uyruklu çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimini desteklemek için ebeveyn eğitim düzeyinin dikkate alınması, beslenme eğitimleri, aile katılımını içeren toplum temelli müdahaleler ve düzenli izlemelerin birlikte yürütülmesi önemlidir; ancak bu uygulamaların etkinliğini değerlendirmek için daha fazla literatüre ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the relationship between nutritional knowledge and growth status among foreign national children who have settled in Turkey through migration. Materials and Methods: This cross-sectional analytical study was conducted among foreign national children attending the 3rd and 4th grades in nine public and private primary schools located in the Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, and Döşemealtı districts of Antalya. Data were collected under the supervision of the researcher through a two-part questionnaire comprising“Anthropometric Measurements and Sociodemographic Information”and the“Nutrition Knowledge Questionnaire for Children.”Anthropometric measurements were conducted by the researcher, and body mass index (BMI) was calculated based on the obtained data. The assessments were carried out using the World Health Organization (WHO) growth standards based on age- and sex-specific z-scores. Data were analyzed using the SPSS software, with a statistical significance threshold set at p<0.05. Continuous variables were presented as mean±standard deviation, while categorical variables were reported as frequencies (n) and percentages (%). Results: A total of 222 foreign national children participated in the study. Among them, 49.1% were girls and 50.9% were boys. The mean age of the students was 9.80±0.79 years. In terms of height, 95.0% of the children were within normal limits; 1.4% were severely underweight, 2.3% underweight, 11.7% overweight, and 9.5% obese. Regarding parental education, 38.3% of mothers and 37.8% of fathers were college graduates, while 25.2% of mothers and 28.4% of fathers had completed high school. The illiteracy rate was 12.6% among mothers and 5.9% among fathers. A statistically significant relationship was found between parental education level and children's BMI categories (p=0.026 for mothers, p=0.020 for fathers). The average nutrition knowledge score of the students was 21.55±5.05. However, no significant relationship was observed between nutrition knowledge scores and BMI categories (p=0.949). Nutrition knowledge was found to differ significantly according to parental education level, number of children, family size, and languages spoken. Conclusion: Supporting the healthy growth and development of foreign children requires consideration of parental education, provision of nutrition education, family involvement in community-based interventions, and regular monitoring; however, further literature is needed to evaluate the effectiveness of these approaches.