Üniversite hastanesinde geriatrik hasta grubunda son bir yıl içerisinde acil servise başvuru, hastanede yatış nedenlerinin ve sürelerinin, klinik tanılarının, komorbit hastalıklar, yaş grubu, cinsiyet özelliklerinin aile hekimliği bakış açısı ile değerlendirilmesi
Evaluating emergency department admissions, hospitalization reasons and duration, clinical diagnoses, comorbidities, age groups and gender charecteristics of geriatric patients in a university hospital over the past year from the perspective of family medicine
  1. Tez No: 986971
  2. Yazar: ELİF GÜLNAZ ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp servisleri, Geriatri, Hastaneye yatırma, Yaşlılar, Emergency medical services, Geriatrics, Hospitalization, Elderly
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda son bir yılda hastanemiz acil servisine başvuran geriatrik hasta grubunun demografik ve klinik özelliklerini, başvuru nedenlerini, komorbit hastalıkları, hastanede kalış sürelerini, bunların mortalite ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Elde edilen verilerin, yalnızca acil servis hizmetlerinin iyileştirilmesinde değil birinci basamak ve diğer poliklinik süreçlerinde yaşlı bireylere sunulan sağlık hizmetlerinin niteliğinin arttırılmasına, başvuru nedenlerinin daha gerçekçi biçimde ortaya konulmasına ve bu doğrultuda ileri düzey geriatrik başvuru merkezlerinin planlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan bu çalışmada 2023 yılı boyunca hastanemiz erişkin acil servisine başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik verileri, başvuru tanıları, mevcut kronik hastalıkları, hastanede yatırılma nedenleri ve hastanede kalış süreleri hastanemiz veri kayıt sisteminde bilgileri ve epikrizleri eksiksiz olan 617 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 617 geriatrik hastanın 299'u kadın (%48,5), 318'i erkekti (%51,5). Hastaların yaş dağılımına göre %53,6'sı genç yaşlı grubunda yer almaktaydı. Acil servise başvuru nedenleri incelendiğinde en sık kardiyovasküler sistem hastalıkları (%17,4), respiratuar sistem hastalıkları (%16,3) ve nörolojik sistem hastalıklarının (%15,8) olduğu saptandı. Komorbit hastalıklar arasında en yaygın olanı hipertansiyon (%79,4) olarak bulunmuştur. Acil servisimize başvuran hastaların %68,1' i ayaktan tedavi edilmiş, %31,9'u hastaneye yatırılmıştır. Ayrıca hastaların %5,3'ü acil serviste eksitus olarak kaydedilmiştir. Sonuç: Geriatrik hastaların acil servislere ve hastanelere başvuru oranları her geçen gün artmaktadır. Komorbit hastalıkların varlığı, hospitalizasyon ve mortalite oranlarının dikkate değer düzeyde olması bu yaş grubuna yönelik sağlık hizmetlerinin multidisipliner yaklaşımla ele alınması gerektiğini göstermektedir. Geriatrik popülasyona yönelik yapılacak prospektif çalışmalar, hizmet kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the demographic and clinical characteristics of geriatric patients presenting to our hospital's emergency department within the past year. Specifically, chief complaints, comorbidities, hospitalization indications, length of hospital stay, and their relationship with mortality were examined. The findings are expected to contribute to improving healthcare services for older adults not only in emergency care but also in primary care and outpatient settings, and to support planning for advanced geriatric referral centers. Methods: This descriptive and cross-sectional study retrospectively analyzed the records of patients aged 65 years and older who presented to the adult emergency department during 2023. A total of 617 patients with complete demographic data, admission diagnoses, comorbidities, hospitalization reasons, and length of stay documented in medical records and discharge summaries were included. Results: Among the 617 geriatric patients, 299 (48.5%) were female and 318 (51.5%) were male. Based on age classification, 53.6% belonged to the young-old group. The most frequent causes of emergency presentation were cardiovascular (17.4%), respiratory (16.3%), and neurological conditions (15.8%). Hypertension was the most common comorbidity (79.4%). While 68.1% of patients were managed on an outpatient basis, 31.9% required hospitalization, and 5.3% were recorded as deceased in the emergency department. Conclusion: The increasing rate of emergency and hospital admissions among geriatric patients underscores the need for comprehensive and multidisciplinary healthcare approaches. High comorbidity, hospitalization, and mortality rates highlight the importance of strengthening geriatric-focused services. Prospective studies addressing this population are essential to further enhance care quality.