İpf hastalarında beslenme durumunun kontrolü (CONUT) skorunun , prognostik beslenme ve geriatrik beslenme riski indeksinin prognoza ve mortaliteye etkisi
  1. Tez No: 1009775
  2. Yazar: MELTEM BİÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA MAHLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Idyopatik pulmoner fibrozis, CONUT, PNI, GNRI, mortalite, Idiopathic pulmonary fibrosis, CONUT, PNI, GNRI, mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET AMAÇ: İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF), hızlı ilerleme ve kötü prognoz ile karakterize kronik bir akciğer hastalığıdır ve şu anda antifibrotik tedavilerin dışında en etkili tedavi seçeneği akciğer naklidir. Son kanıtlar, IPF hastalarında yetersiz beslenmenin yaygınlığının yaklaşık %26 olduğunu ve bu popülasyonda hastaneye yatış ve ölüm oranlarında artışla ilişkili olduğunu belirtmektedir. Beslenme durumu, IPF'de bir dizi değişkene bağlı olarak olumsuz etkilenebilir. Örnekler arasında solunum kaslarına daha fazla yük binmesi, inflamatuar aracıların salınımı, hipoksemi varlığı ve hareketsizlik yer almaktadır. Bu nedenle, Klinik Beslenme ve Metabolizma (ESPEN) kılavuzlarında önerildiği gibi beslenme müdahalelerinin uygulanması, IPF'li hastaların genel yönetiminin önemli bir bileşeni olabilir. Son beş yılda, IPF'li bireylerin beslenme durumunu inceleyen az sayıda çalışma yapılmıştır ve beslenme durumunun değerlendirilmesinin IPF hastalarının yönetiminde kritik bir faktör olup olmadığı belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada beslenme indekslerinden hem CONUT hem de PNI ve GNRI skorunu kullanarak IPF Hastalarında mortalite, prognoz ile bu skorların ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. YÖNTEM: Ocak 2018 ile Ocak 2025 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde IPF tanısı konulan 101 IPF hastası çalışmaya dahil edildi. IPF hastalarının beslenme durumunu tanımlamak için geriatrik beslenme riski indeksi (GNRI), kontrol beslenme durumu (CONUT) skoru ve prognostik beslenme indeksi (PNI) olmak üzere üç farklı puanlama sistemi kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya toplam 101 IPF hastası dahil edilmiştir. Takip süresi sonunda hastaların 79'u (%78.2) hayatta iken 22'si (%21.8) exitus olmuştur. Yaşayan hastaların %69.6'sı normal CONUT grubundayken exitus grubunda bu oran yalnızca %18.2'dir. Buna karşın hafif malnütrisyon grubunda exitus oranı %68.2'ye yükselmektedir (p<0.001). Düşük GNRI grubundaki hastaların büyük çoğunluğu exitus olmuştur (%80.0). Yüksek GNRI grubunda ise hayatta kalma oranı %85.7'dir (p<0.001). Exitus grubunda CONUT skoru çarpıcı biçimde istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (medyan 3.0 vs 1.0, p<0.001). PNI Skoru ve GNRI skoru ise Exitus grubunda yaşayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (sırasıyla 42.1 vs 53.1, p<0.001; 92.8 vs 102.7, p<0.001 ). Exitus olan hastalarda yatış sayısına baktığımızda hastane yatış sayısı anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (medyan 1.0 vs 0.0, p<0.001). PNI skoru, tüm karıştırıcılar kontrol edildikten sonra mortalite için bağımsız bir koruyucu faktör olarak saptanmıştır (HR=0.822, %95 GA: 0.753–0.897, p<0.001). GNRI skoru da mortalite için bağımsız bir koruyucu faktör olarak bulunmuştur (HR=0.897, %95 GA: 0.845–0.952, p<0.001). CONUT skoru, mortalite için bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmıştır (HR=1.687, %95 GA: 1.306–2.180, p<0.001). Düşük PNI skoruna sahip (≤38) hastaların medyan sağkalım süresi 28 ay iken, yüksek PNI skoruna sahip hastaların ise 33 ay olup istatistiksel olarak anlamlı idi (p:0. 000). GNRI düzeyi ≥ 98 olan grupta ortalama sağkalımın GNRI düzeyi düşük olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. CONUT skoruna göre bakıldığında; normal skor grubunda ortalama sağkalım 40.9 ± 31.6 ay iken hafif ve orta ağır grupta ise sırası ile 35.7 ± 30.4 ve 37.1 ± 30.0 ay olarak bulundu. CONUT skoru normal olanların sağkalım süresinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandığı gösterilmiştir ( p: 0,000) SONUÇ: CONUT, GNRI ve PNI skorlarının tümü IPF'de mortalite ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur. Bu skorların mortalite üzerine etkili bulunması, inflamasyon–malnütrisyon–metabolizma ekseninin IPF prognozunda merkezi rol oynayabileceğini desteklemektedir. GNRI ve PNI ise protein rezervi ve immün kapasitenin önemini ortaya koymaktadır. Özellikle, daha ciddi beslenme yetersizliği daha düşük hayatta kalma oranıyla ilişkilidir; bu da IPF'nin kapsamlı yönetiminin bir parçası olarak erken beslenme taraması ve müdahalesinin gerekliliğini pekiştirerek hasta sonuçlarını potansiyel olarak iyileştirebileceğini göstermektedir. Beslenme durumunun potansiyel etkisi göz önüne alındığında, bireyselleştirilmiş beslenme müdahalelerinin antifibrotik tedavilerle birlikte entegre edilmesi daha kapsamlı bir yönetim yaklaşımı sağlayabilir. Gelecekte yapılacak prospektif ve çok merkezli çalışmalar, bu indekslerin kombine kullanımının klinik karar algoritmalarındaki yerini ve potansiyel katkısını daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) is a chronic lung disease characterized by rapid progression and poor prognosis, and currently, apart from antifibrotic therapies, the most effective treatment option is lung transplantation. Recent evidence indicates that the prevalence of malnutrition in patients with IPF is approximately 26%, and that it is associated with increased rates of hospitalization and mortality in this population. Nutritional status in IPF may be adversely affected by several factors. These include increased workload on the respiratory muscles, the release of inflammatory mediators, the presence of hypoxemia, and physical inactivity. Therefore, the implementation of nutritional interventions, as recommended in the guidelines of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), may represent an important component of the overall management of patients with IPF. Methods: A total of 101 patients diagnosed with idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) at Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between January 2018 and January 2025 were retrospectively included in the study. Three different scoring systems were used to evaluate the nutritional status of patients with IPF: the Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI), the Controlling Nutritional Status (CONUT) score, and the Prognostic Nutritional Index (PNI). Results: A total of 101 patients with IPF were included in the study. At the end of the follow-up period, 79 patients (78.2%) were alive, while 22 patients (21.8%) had died. Among the surviving patients, 69.6% were in the normal CONUT group, whereas this rate was only 18.2% in the deceased group. In contrast, the mortality rate increased to 68.2% in the mild malnutrition group (p < 0.001). The majority of patients in the low GNRI group died (80.0%), whereas the survival rate in the high GNRI group was 85.7% (p < 0.001). The CONUT score was found to be significantly higher in the deceased group compared with the surviving group (median 3.0 vs. 1.0, p < 0.001). In contrast, the PNI and GNRI scores were significantly lower in the deceased group than in the surviving group (42.1 vs. 53.1, p < 0.001; and 92.8 vs. 102.7, p < 0.001, respectively). When hospitalizations were examined, the number of hospital admissions was significantly higher in patients who died (median 1.0 vs. 0.0, p < 0.001). After adjusting for all confounding factors, the PNI score was identified as an independent protective factor for mortality (HR = 0.822, 95% CI: 0.753–0.897, p < 0.001). Similarly, the GNRI score was also found to be an independent protective factor for mortality (HR = 0.897, 95% CI: 0.845–0.952, p < 0.001). In contrast, the CONUT score was identified as an independent risk factor for mortality (HR = 1.687, 95% CI: 1.306–2.180, p < 0.001). The median survival time of patients with a low PNI score (≤ 38) was 28 months, whereas it was 33 months in patients with a high PNI score, and this difference was statistically significant (p = 0.000). The mean survival was significantly higher in the group with GNRI ≥ 98 compared with the group with low GNRI levels. According to the CONUT score classification, the mean survival time was 40.9 ± 31.6 months in the normal score group, while it was 35.7 ± 30.4 months and 37.1 ± 30.0 months in the mild and moderate-to-severe groups, respectively. Patients with a normal CONUT score had a significantly longer survival time (p = 0.000). Conclusion: All three scores—CONUT, GNRI, and PNI—were found to be independently associated with mortality in IPF. The finding that these scores have an impact on mortality supports the idea that the inflammation-malnutrition-metabolism axis may play a central role in the prognosis of IPF. GNRI and PNI, on the other hand, reveal the importance of protein reserves and immune capacity. In particular, more severe nutritional deficiency is associated with lower survival rates; this finding reinforces the necessity of early nutritional screening and intervention as part of the comprehensive management of IPF and suggests that it may potentially improve patient outcomes. Considering the potential impact of nutritional status, integrating individualized nutritional interventions together with antifibrotic therapies may provide a more comprehensive management approach. Future prospective and multicenter studies will more clearly reveal the place and potential contribution of the combined use of these indices in clinical decision-making algorithms.