Esansiyel trombositoz hastalarında klinik özellikler, komplikasyonlar ve tedavi süreçleri: Tek merkezli retrospektif bir çalışma
Clinical features, complications and treatment processes in patients with essential thrombocytosis: A single-center retrospective study
  1. Tez No: 986973
  2. Yazar: ŞUURİ TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH HACİHANİFİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Internal diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: esansiyel trombositoz, tromboz, miyelofibrozis, platelet/lenfosit oranı (PLR), LDH, essental thrombocytoss, thromboss, myelofbross, platelet/lymphocyte rato (PLR), LDH
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Esansiyel trombositoz (ET), tromboz, kanama, miyelofibrozise dönüşüm ve mortalite riski taşıyan kronik bir miyeloproliferatif neoplazmdır. Bu çalışmada ET'de komplikasyonları öngörebilecek klinik ve laboratuvar parametreleri ile mortaliteyle ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasında, 1 Ocak 2009–5 Mart 2025 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde izlenen 150 ET hastasının demografik, klinik ve laboratuvar verileri değerlendirildi. Trombotik, hemorajik ve fibrotik komplikasyonlar ile mortalite durumları incelendi. Bulgular: 150 hastanın median yaşı 59 olup, %67'si kadındı. Tromboz %28,7, kanama %14,7, miyelofibrozise dönüşüm %4,7 ve mortalite %20,7 oranında izlendi. Tromboz gelişen hastalarda yaş, diyabetes mellitus ve koroner arter hastalığı sıklığı daha yüksekti. Miyelofibrozise dönüşenlerde yalnızca takiplerdeki LDH düzeyleri anlamlı derecede yüksekti. Mortal grupta tanı yaşı, hipertansiyon, tromboz ve tanı anı kanama oranları anlamlı derecede yüksekti; WBC, NLR, PLT, LDH ve B12 düzeyleri artmış, hemoglobin ve MPV daha düşüktü. Çok değişkenli analizde tanı yaşı, tromboz öyküsü ve PLR mortalite için bağımsız risk faktörleri; hemoglobin ise koruyucu değişken olarak saptandı. Ayrıca NLR >3,35, PLR >455 ve hemoglobin ≤12,5 g/dL olan hastalarda mortalite anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Çalışmamız, ET'de mortaliteyi öngörmede tanı yaşı, tromboz öyküsü, düşük hemoglobin ve yüksek PLR'nin bağımsız belirleyiciler olduğunu göstermiştir. PLR'nin kolay erişilebilir bir inflamatuvar parametre olarak mortalite üzerindeki bağımsız etkisi, literatürdeki sınırlı veri nedeniyle dikkat çekici ve özgün bir bulgudur. İzlem sırasında LDH artışının miyelofibrozise progresyon ile ilişkili olması ise LDH'nin hastalık ilerleyişini yansıtan dinamik bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. 76
Özet (Çeviri)
Introducton and Objectve: Essential thrombocytosis (ET) is a chronic myeloproliferative neoplasm with risks of thrombosis, bleeding, myelofibrosis and mortality. This study aimed to evaluate clinical and laboratory parameters of complications and mortality-related factors in ET. Materals and Methods: Ths retrospectve cohort ncluded 150 ET patents followed at Kocael Unversty Hosptal between January 1, 2009 and March 5, 2025. Demographc, clncal and laboratory data, and thrombotc, hemorrhagc and fbrotc complcatons and mortalty were evaluated. Results: The medan age was 59 years, and 67% were female. Thromboss 28.7%, bleedng 14.7%, transformaton to myelofbross 4.7% and mortalty 20.7% were observed. Age and frequences of dabetes melltus and coronary artery dsease were hgher n patents wth thromboss. Among those progressng to myelofbross, only follow-up LDH levels were ncreased. In the mortal group, dagnoss age, hypertenson, thromboss and bleedng at dagnoss were hgher; WBC, NLR, PLT, LDH and vtamn B12 levels were elevated, whle hemoglobn and MPV were lower. In multvarate analyss, dagnoss age, thromboss hstory and PLR were ndependent mortalty predctors, whereas hemoglobn was protectve. Mortalty was hgher n patents wth NLR> 3.35, PLR> 455 and hemoglobn ≤ 12.5 g/dL. Concluson: Diagnosis age, thrombosis history, low hemoglobin and high PLR were independent mortality predictors. The independent effect of PLR, an easily accessible inflammatory marker, represents a notable and novel finding. Rising LDH during follow up, being associated with myelofibrosis progression, suggests that LDH may be a dynamic biomarker of disease advancement. 78