Tıp hekimlerinin Sjögren Sendromlu hastaların oral bulguları ve tedavileri hakkındaki bilgi düzeyleri
Knowledge levels of medical doctors on oral findings and treatments of Sjogren's Syndrome patients
- Tez No: 986974
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ERTAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sjögren Sendromu, Oral bulgu, Multidisipliner yaklaşım, Hekim farkındalığı, Sjögren's Syndrome, Oral findings, Multidisciplinary approach, Physician awareness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, tıp hekimlerinin Sjögren Sendromu (SS) ile ilgili oral bulgular ve tedavi yaklaşımları hakkındaki bilgi düzeylerini ve bu hastaları diş hekimine yönlendirme sıklıklarını değerlendirerek multidisipliner çalışmanın gerekliliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Kesitsel bir çalışma olarak tasarlanan bu araştırma, Türkiye'deki tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastanelerinde Aile Hekimliği, Göz Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar ve İç Hastalıkları anabilim dallarında uzmanlık eğitimi alan hekimlerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, çevrim içi anket yöntemiyle veriler toplanmış ve IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Anket, hekimlerin sosyo-demografik özelliklerini, SS'nin oral bulgularıyla ilgili bilgi düzeylerini ve hastaları yönlendirme sıklıklarını değerlendiren sorulardan oluşmaktadır. Bulgular: Toplamda 315 anket çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan hekimlerin büyük çoğunluğu Sjögren Sendromunda ağız kuruluğu, oral enfeksiyonlar ve diş çürüğü gibi temel oral bulguların farkında olduklarını ifade etmiştir. Bununla birlikte, spesifik oral komplikasyonlar ve yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin sınırlı olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcıların yalnızca %29,8'i Sjögren Sendromlu hastalarını diş hekimine yönlendirdiğini belirtmiştir. Ayrıca, %99,7 oranında katılımcı, bu hastaların rutin olarak diş hekimine yönlendirilmesi gerektiğini savunmuştur. Multidisipliner bir yaklaşımın önemi üzerinde genel bir fikir birliği sağlanmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, Sjögren Sendromu yönetiminde multidisipliner yaklaşımın önemini ve hekimlerin bilgi düzeylerinin artırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Tıp ve diş hekimleri arasında koordinasyonun güçlendirilmesi, hastaların tanı ve tedavi süreçlerinde önemli bir iyileşme sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the knowledge levels of medical doctors regarding oral findings and treatment approaches related to Sjögren's Syndrome (SS) and their frequency of referring these patients to dentists, highlighting the necessity of a multidisciplinary approach. Material and Method: Designed as a cross-sectional study, this research was conducted with medical residents from medical faculties and training and research hospitals in Turkey. Data were collected with online survey and analyzed with IBM SPSS V23. The questionnaire included questions assessing the participants' socio-demographic characteristics, knowledge of oral findings in SS, and their frequency of referring patients to dentists. Resılts: A total of 315 surveys were included in the study. The majority of participants reported being aware of fundamental oral findings in Sjögren's Syndrome, such as dry mouth, oral infections, and dental caries. However, their knowledge of specific oral complications and management strategies was found to be limited. Only 29.8% of the participants stated that they regularly referred SS patients to dentist . Additionally, 99.7% of respondents agreed on the necessity of routine dental referrals for these patients. A general consensus on the importance of a multidisciplinary approach was observed. Conclusion: The findings underline the importance of a multidisciplinary approach in the management of Sjögren's Syndrome and the need to improve medical doctors' knowledge in this area. Strengthening coordination between medical and dental professionals can significantly enhance the diagnostic and therapeutic processes for patients.