Kan ürünleri tedarik zinciri optimizasyonu
Blood products supply chain optimization
  1. Tez No: 987021
  2. Yazar: GİZEM GÜL KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOKANGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kan Merkezi, Simülasyon, Matemetiksel Modelleme, Kan Ürünleri, Blood Center, Simulation, Mathematical Modeling, Blood Products
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma bir Üniversite Hastanesi Kan Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Kan Merkezi'ndeki her bir birim faaliyetleri detaylı olarak incelenmiş, Kan Merkezi'ndeki süreçler, simülasyon modeline aktarılıp modellenmiştir. Kan Merkezi'ndeki her birimde çalışan personel sayısına bağlı olarak personel doluluk için deney tasarımı ve haftalık Kızılay siparişlerine ait veriler kullanılarak deney miktarları oluşturulmuştur. Simülasyondan elde edilen deney setlerinden personel sayılarına bağlı personel doluluk formülleri, Kızılay sipariş miktarına bağlı olarak imha, maksimum ve minumum stok formülasyonları regresyon analizi ile elde edilmiştir. Regresyon analizi ile oluşturulan formüller, personel optimizasyonu ve haftalık Kızılay sipariş optimizasyonu matematiksel modellerine dahil edilerek minimum personel doluluk farkları altında personel sayıları ve imha, maksimum ve minimum stok kısıtları altında optimum haftalık Kızılay sipariş verme miktarları bulunmuştur. Haftalık sipariş miktarı modeli sonucu çıkan veriler tekrar simülasyona girilerek sağlama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at a University Hospital Blood Center. The activities of each unit in the Blood Center were examined in detail, and the processes in the Blood Center were transferred to the simulation model and modeled. Depending on the number of personnel working in each unit in the Blood Center, the experimental design for personnel occupancy and the data of the weekly Red Crescent orders were used to create the test quantities. From the experimental sets obtained from the simulation, the personnel occupancy formulas depending on the number of personnel, the destruction, maximum and minimum stock formulations depending on the Red Crescent order quantity were obtained by regression analysis. The formulas created by the regression analysis were included in the personnel optimization and weekly Kızılay order optimization mathematical models, and the optimum weekly Kızılay ordering quantities were found under the minimum personnel occupancy differences and the destruction, maximum and minimum stock constraints. The data obtained as a result of the weekly order quantity model were re-entered into the simulation and verified.