Sağlıklı genç erişkinlerde artan hızda mekik yürüme testi performansını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting increasing speed shuttle walk test performance in healthy young adults
  1. Tez No: 987060
  2. Yazar: BEYZA KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL DÜRÜSTKAN ELBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Artan Hızda Mekik Yürüme, Kardiyorespiratuvar Uygunluk, Kas Kuvveti, Solunum Kas Kuvveti, Fiziksel Aktivite, Öğrenme Etkisi, Incremental Shuttle Walking, Cardiorespiratory Fitness, Muscle Strength, Respiratory Muscle Strength, Physical Activity, Learning Effect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Karaca, B. (2025). Sağlıklı Genç Erişkinlerde Artan Hızda Mekik Yürüme Testi Performansını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. İstinye Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu çalışma, sağlıklı genç erişkin bireylerde artan hızda mekik yürüme performansını etkileyen fizyolojik, antropometrik ve yaşam tarzı faktörlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 75 gönüllü birey çalışmaya alınmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri, vücut kompozisyonu, alt ekstremite kas kuvveti (quadriceps), el kavrama kuvveti, solunum kas kuvveti [maksimum inspiratuar (MIP) ve ekspiratuar basınç (MEP)], postüral durumu, esneklik düzeyi ve fiziksel aktivite seviyesi değerlendirilmiştir. Kardiyorespiratuvar performans, uygulama öncesi-sonrası vital bulgular (nabız, SpO₂, kan basıncı) ile izlenmiştir. Tüm ölçümler, standart saha protokolüne uygun şekilde fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre, yürütülen mesafe ile quadriceps kas kuvveti, el kavrama kuvveti, esneklik ve MIP arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0.05). Çoklu regresyon analizine göre performansı en iyi yordayan değişkenler quadriceps kas kuvveti, MIP ve otur-uzan esnekliğidir (p<0.01). Ayrıca uygulamanın iki kez yapılması, öğrenme etkisini ortaya koymuş; ikinci uygulamada yürütülen mesafenin anlamlı şekilde arttığı gözlenmiştir (p<0.001). Bu üç değişkene dayalı tahmin denklemine göre: AHMYT (m) = 49.2 + (1.52 × Quadriceps Kas Kuvveti) + (1.12 × MIP) + (1.45 × Otur-Uzan)
Özet (Çeviri)
Performance in Healthy Young Adults. Istinye University, Institute of Graduate School of Education, Department of Physiotherapy and Rehabilitation. Master's Thesis, Istanbul. This study aimed to examine the physiological, anthropometric, and lifestyle-related factors affecting incremental shuttle walking performance in healthy young adults. A total of 75 voluntary participants who met the inclusion criteria were recruited. Participants were evaluated in terms of demographic characteristics, body composition, lower extremity muscle strength (quadriceps), handgrip strength, respiratory muscle strength [maximum inspiratory pressure (MIP) and maximum expiratory pressure (MEP)], postural alignment, flexibility level, and physical activity status. Cardiopulmonary performance was monitored via vital parameters (heart rate, SpO₂, blood pressure) before and after the shuttle walking. All assessments were conducted by physiotherapists following a standardized field protocol. Results showed significant positive correlations between walking distance and quadriceps muscle strength, handgrip strength, flexibility, and MIP values (p<0.05). According to multiple regression analysis, the most powerful predictors of performance were quadriceps muscle strength, MIP, and sit-and-reach flexibility (p<0.01). Additionally, the test was administered twice to assess the learning effect; walking distance significantly increased in the second trial compared to the first (p<0.001). Based on these predictors, the following estimation equation was derived: ISWT (m) = 49.2 + (1.52 × Quadriceps Strength) + (1.12 × MIP) + (1.45 × Sit-and-Reach) These findings suggest that incremental shuttle walking performance is closely associated with multiple components of physical fitness and should be evaluated through an integrative approach.