Haftalık çalışma süresinin azaltılmasının iş verimliliği ve çalışan memnuniyeti üzerindeki etkileri: Türkiye'de bir saha araştırması
The effects of reducing weekly working hours on work efficiency and employee satisfaction: A field study in Turkey
- Tez No: 987066
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ ERENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Saatleri, Değiştirilmiş Çalışma Saatleri, Kurumsal Verimlilik, İş-Yaşam Dengesi, Working Hours, Modified Work Hours Organizational Efficiency, Work-Life Balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital dönüşüm, artan rekabet ve esnek çalışma düzenlemelerindeki yükseliş bağlamında değişen çalışma programlarının kurumsal verimliliği, çalışan memnuniyetini ve iş-yaşam dengesini nasıl etkilediğini incelemektedir. Almanya'nın Kurzarbeit, Fransa'nın Activité Partielle ve İtalya'nın Cassa Integrazione Guadagni gibi esnek modellerini karşılaştıran çalışma, çalışma süresinin uluslararası uygulamasını ve özellikle ekonomik gerileme dönemlerindeki tarihsel gelişimini incelemektedir. Çalışma, tarihsel olarak uzun çalışma saatlerinin hakim olduğu Türkiye'de daha kısa çalışma programlarının ve devlet destekli kısa çalışma programlarının uygulanmasının olası faydalarını değerlendirmektedir. Çalışma, işle ilgili algılanan stres, sürdürülebilir performans ve iş tatmini gibi konuları incelemek için nicel araştırma metodolojilerini kullanmaktadır. Bulgular, çalışma saatlerinin azaltılmasının genel verimliliği artırdığını, işten ayrılmaları azalttığını ve çalışan bağlılığını artırdığını göstermektedir. Çalışmaya göre, esnek çalışma düzenlemelerinin insanlar ve işletmeler üzerinde iş-yaşam dengesinin iyileştirilmesi, stres düzeylerinin düşürülmesi ve kurumsal maliyet etkinliğinin artırılması gibi bir dizi olumlu etkisi bulunmaktadır. Çalışma, bu bulgular ışığında Türk işletmelerinin daha canlı, sağlıklı ve rekabetçi bir işyeri oluşturmak için esnek çalışma kurallarını bilinçli olarak benimsemelerini öneriyor. Çalışma aynı zamanda geleneksel uzun süreli çalışma uygulamalarından uzaklaşarak daha esnek çalışma modellerine geçmenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır; zira bu şekilde uzun vadeli şirket sürdürülebilirliği artabilir ve olumlu bir kurum kültürü yaratılabilir. Araştırma için güçlü bir temel, çeşitli sektörlerdeki yönetim ve çalışanlara yönelik anketlerden toplanan verilerle sağlanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, işgücü uygulamalarına ilişkin bilgi birikimine katkıda bulunmanın yanı sıra yasa koyucular ve işletme yöneticileri için de faydalı bir el kitabı sunmaktadır. Günümüzün hızla değişen kurumsal ortamında, kurumsal performansın artırılması ve çalışanların refahının teşvik edilmesinin, çalışma saati politikalarında reform yapılmasını gerektirdiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how organizational efficiency, employee satisfaction, and work-life balance are affected by altered work schedules in the context of digital transformation, increased competition, and the rise in flexible work arrangements. By contrasting flexible models like Germany's Kurzarbeit, France's Activité Partielle, and Italy's Cassa Integrazione Guadagni, the study examines the international implementation of working time and its historical development, especially during economic downturns. The study assesses the possible benefits of implementing shorter work schedules and state-sponsored short-time work schemes in Turkey, where lengthy working hours have historically predominated. The study uses quantitative research methodologies to examine things like perceived work-related stress, sustainable performance, and job satisfaction. The findings show that reducing work hours increases overall productivity, decreases turnover, and increases employee engagement. According to the study, flexible work arrangements have a number of positive effects on people and businesses, such as improved work-life balance, lower stress levels, and increased organizational cost effectiveness. The study suggests that Turkish businesses intentionally adopt flexible work rules in order to foster a more vibrant, healthy, and competitive workplace in light of these findings. The study also emphasizes how crucial it is to move away from conventional long-hour work practices and toward more flexible work models, as doing so may improve long-term company sustainability and create a positive organizational culture. A strong basis for the research was provided by the data gathered from surveys directed at management and employees in a variety of industries. In the end, this study offers a useful manual for legislators and business executives in addition to adding to the body of knowledge regarding labor practices. It highlights that in today's rapidly changing corporate environment, improving organizational performance and fostering employee well-being require a reform of work-hour policies.