5-6 yaş çocuklarının ekran bağımlılığı ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between screen addiction and psychological wellbeing levels of 5–6-year-old children
- Tez No: 987073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ATEŞ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: 5-6 Yaş Çocuklar, Ekran Bağımlılığı, Psikolojik İyi Oluş, Children Aged 5-6, Screen Addiction, Psychological Well-Being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 5-6 yaş çocuklarının ekran bağımlılığı düzeyleri ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Bolu'da ikamet eden, 5-6 yaş çocuğu bulunan ve araştırmaya katılmaya gönüllü onam veren, kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmış 204 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Problemli Medya Kullanım Ölçeği: Çocuklarda Ekran Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu (PMKÖ-KF) ve 5-6 Yaş Çocuklar için Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (5-6 Yaş ÇOPİOÖ) ile Google Forms aracılığıyla toplanmıştır. Form ve ölçeklerden elde edilen veriler SPSS.26 Programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, 5-6 yaş çocukların ekran bağımlılığı düzeyleri arttıkça psikolojik iyi oluş düzeylerinin azaldığı yönündedir. Ayrıca ekran bağımlığı ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiler incelendiğinde, cinsiyet ve doğum sırası değişkenleri açısından anlamlı bir fark bulunamazken, çocuğun ve ebeveynin ekranla geçirdiği süre arttıkça çocuğun ekran bağımlılığı düzeyi de artmaktadır. Öte yandan, ebeveynin çocukla etkileşim halinde geçirdiği süre ve ebeveynin tanımladığı iyilik hali arttıkça çocuğun ekran bağımlılığı düzeyi azalmaktadır. Psikolojik iyi oluş ile demografik değişkenler arasındaki ilişki incelendiğinde, kız çocukları psikolojik iyi oluş düzeylerinin erkek çocuklardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, ebeveynin tanımladığı iyilik hali arttıkça çocuğun psikolojik iyi oluş düzeyi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the relationship between screen addiction levels and psychological well-being levels of children aged 5-6. The study group consists of 204 parents residing in Bolu, who have children aged 5-6 and voluntarily provided consent to participate. These parents were reached using the snowball sampling method. Data for the study were collected via Google Forms using a Personal Information Form, the Problematic Media Use Scale: Short Form for Screen Addiction in Children (PMUS-SF), and the Psychological Well-Being Scale for Children Aged 5-6 (PWBS 5-6). The collected data were analyzed using SPSS 26.0. The findings of the study indicate that as screen addiction levels of children aged 5-6 increase, their psychological well-being levels decrease. Additionally, when examining the relationships between screen addiction and demographic variables, no significant differences were found concerning gender and birth order. However, it was observed that as the time spent with screens by both the child and the parent increases, the child's screen addiction level also rises. On the other hand, as the time parents spend interacting with their children and the well-being perceived by the parent increases, the child's screen addiction level decreases. When examining the relationship between psychological well-being and demographic variables, it was found that girls have higher psychological well-being levels than boys. Furthermore, the child's psychological well-being level increases as the well-being perceived by the parent improves.