Yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda fisetin ve atorvastatinin adipokin, hepatokin, miyokin profili ve metabolik parametreler ile ilişkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationships of fisetin and atorvastatin with adipokine, hepatokine, myokine profiles and metabolic parameters i̇n rats fed a high-fat diet
- Tez No: 987072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU İLKE YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Histoloji ve Embriyoloji, Biyokimya, Family Medicine, Histology and Embryology, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Rat Modeli, Yüksek Yağlı Diyet, Fisetin, Atorvastatin, Adipokin, Hepatokin, Miyokin, Karaciğer Histolojisi, Kas Dokusu, Rat Model, High Fat Diet, Fisetin, Atorvastatin, Adipokine, Hepatokine, Myokine, Liver Histology, Muscle Tissue
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yüksek yağlı diyetle (YYD) beslenen ratlarda fisetin ve atorvastatin uygulamasının, metabolik parametreler ile birlikte adipokin (asprosin), hepatokin (fetuin-A) ve miyokin (meteorine-like protein, GDF-15) profilleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bu ajanların karaciğer ve iskelet kası histolojisi üzerindeki koruyucu potansiyelleri de incelenmiştir. Çalışmada Wistar cinsi erkek sıçanlar rastgele beş gruba ayrılmıştır: K, Y, YF, YA ve YAF. Y gruplarına 8 hafta süreyle yüksek yağlı diyet uygulanmıştır. Müdahale gruplarına 8 hafta boyunca oral gavaj yoluyla fisetin (50 mg/kg/gün) ve atorvastatin (10 mg/kg/gün) verilmiştir. Çalışma sonunda kan biyokimyasına (TG, LDL-K, AST, ALT, glukoz, üre, kreatinin vb.), spesifik protein belirteçlerine (asprosin, fetuin-A, GDF-15, meteorin-like), karaciğer ve gastroknemius kas dokusuna ait histolojik değişikliklere bakılmıştır. Histopatolojik incelemelerde, YYD uygulanan gruplarda karaciğer ve kas dokularında belirgin yapısal bozulmalar saptanırken, kombine tedavi grubunda bu hasarların anlamlı şekilde azaldığı gözlenmiştir. Kombine tedavi, karaciğer steatozu, balonlaşma, inflamasyon ve fibrozisi minimalize etmiş; kas dokusunda ise inflamasyon ve dejenerasyonu azaltmıştır. Ancak biyokimyasal verilerde LDL-K ve TG düzeyleri üzerinde sınırlı etki gözlenmiş; total kolesterolde artış, glukoz düzeyinde düşüş, kreatinin ve üre düzeylerinde iyileşme saptanmıştır. Adipokin, hepatokin ve miyokin düzeylerinde gruplar arası anlamlı farklılıklar izlenmemiştir. Fisetin ve atorvastatin kombinasyonu, YYD ile indüklenen karaciğer ve kas dokusu hasarını histolojik düzeyde belirgin şekilde azaltmaktadır. Ancak bu olumlu etkiler biyokimyasal parametreler üzerine tam olarak yansımamıştır. Bulgular, kombinasyon tedavisinin dokusal düzeyde koruyucu olabileceğini; fakat metabolik regülasyon üzerindeki etkilerin doz ve süreye bağlı olarak sınırlı kalabileceğini göstermektedir. Bu nedenle farmakodinamik etkileşimlerin ve optimum dozlamanın daha ayrıntılı olarak araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of fisetin and atorvastatin administration on metabolic parameters and adipokine (asprosin), hepatokine (fetuin-A) and myokine (meteorine-like protein, GDF-15) profiles in rats fed a high-fat diet (HFD). In addition, the protective potential of these agents on liver and skeletal muscle histology was also investigated. In the study, male Wistar rats were randomly divided into five groups: K, Y, YF, YA and YAF. Y groups were fed a high fat diet for 8 weeks. The intervention groups received fisetin (50 mg/kg/day) and atorvastatin (10 mg/kg/day) by oral gavage for 8 weeks. At the end of the study, blood biochemistry (TG, LDL-C, AST, ALT, glucose, urea, creatinine, etc.), specific protein markers (asprosin, fetuin-A, GDF-15, meteorin-like), histological changes in liver and gastrocnemius muscle tissue were examined. Histopathological examinations revealed significant structural deterioration in the liver and muscle tissues in the HFD-treated groups, whereas these damages were significantly reduced in the combined treatment group. Combined treatment minimised liver steatosis, ballooning, inflammation and fibrosis and reduced inflammation and degeneration in muscle tissue. However, limited effect on LDL-C and TG levels was observed in biochemical data; increase in total cholesterol, decrease in glucose level, improvement in creatinine and urea levels were found. No significant differences were observed between the groups in adipokine, hepatokine and myokine levels. The combination of fisetin and atorvastatin significantly decreased NDE-induced liver and muscle tissue damage at histological level. However, these favourable effects were not fully reflected on biochemical parameters. The findings suggest that combination therapy may be protective at the tissue level; however, the effects on metabolic regulation may be limited depending on dose and duration. Therefore, pharmacodynamic interactions and optimum dosing should be investigated in more detail.