Acil servise akut iskemik inme şüphesiyle başvuran hastalarda kapı–iğne süresinin alt bileşenlerinin değerlendirilmesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Evaluation of the subcomponents of door-to-needle time and determination of affecting factors in patients presenting to the emergency department with suspected acute ischemic stroke
  1. Tez No: 987094
  2. Yazar: KADİR EMRE YAKIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin iskemisi, Serebrovasküler bozukluklar, Brain ischemia, Cerebrovascular disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde akut iskemik inme (Aİİ) tanısıyla intravenöz trombolitik tedavi (IV tPA) uygulanan hastalarda Kapı–İğne Süresi'nin(KİS) ve alt bileşenlerinin ayrıntılı biçimde değerlendirmeyi ve mevcut süreci iyileştirebilecek klinik ve operasyonel faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2022–Ocak 2025 döneminde IV tPA uygulanan 454 hastanın kayıtları ve dosyaları geriye dönük olarak incelendi. KİS ve alt bileşenlere ait zaman damgaları Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'nden (HBYS) elde edildi. Tanımlayıcı istatistikler, grup karşılaştırmaları ve Spearman korelasyonu kullanıldı. KİS'in bağımsız belirleyicilerini tanımlamak amacıyla çoklu doğrusal regresyon modeli oluşturuldu. Bulgular: Ortalama KİS 95,56±36,24dk, medyan 89 dk bulundu. Toplam sürede en fazla etkisi olan alt süreçlerin hekim muayenesi tPA (medyan 85dk) ve görüntüleme tPA (medyan 51dk) aralıkları olduğu görüldü. Ambulansla gelen hastalarda KİS anlamlı olarak daha kısa bulundu (87 dk vs.103 dk; p=0,003). Kırmızı alana giriş yapan hastalarda süre kısalmaktaydı (87 dk vs.104 dk ;p=0,001). NIHSS skoru ile KİS arasında negatif korelasyon saptandı (ρ=–0,240;p<0,001). BT+MR yolunda toplam süre, sadece BT çekilen hastalara göre daha uzun olsa da görüntüleme sonrası karar verme süresi daha kısa olarak bulundu. Regresyon analizinde hekim–tPA süresi ve kapı–ilk hekim değerlendirmesi KİS'in bağımsız belirleyicileri olarak belirlendi Sonuç: KİS'in uzamasına en fazla etki eden süreçler klinik değerlendirme, görüntüleme sonrası yorumlama ve nöroloji konsültasyonudur. Ambulansla geliş, uygun triyaj ve hızlı klinik değerlendirme, KİS'i belirgin olarak kısaltmaktadır. Yapılandırılmış“İnme Kodu”protokollerinin uygulanması ve iş akışı bileşenlerinin sadeleştirilmesi kurum içi kalite iyileştirme çalışmalarına önemli katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate Door-to-Needle Time (DNT) and its subcomponents in patients with acute ischemic stroke (AIS) treated with intravenous thrombolytic therapy (IV tPA), and to identify clinical and operational factors associated with treatment delays in the Emergency Department of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital. Materials and Methods: Medical records of 454 patients who received IV tPA between January 1, 2022, and January 1, 2025, were retrospectively reviewed. Time stamps related to DNT and its subcomponents were obtained from the Hospital Information Management System. Descriptive statistics, group comparisons, and Spearman correlation analyses were performed. A multiple linear regression model was constructed to identify independent predictors of DNT. Results: The mean DNT was 95.56 ± 36.24 minutes, with a median of 89 minutes. The sub- processes contributing most to prolonged DNT were the physician assessment-to-tPA interval (median: 85 minutes) and the imaging-to-tPA interval (median: 51 minutes). DNT was significantly shorter in patients arriving by ambulance compared to walk- in patients (87 vs. 103 minutes; p = 0.003). Patients triaged to the red zone had shorter DNT than those triaged to the yellow zone (87 vs. 104 minutes; p = 0.001). A significant negative correlation was observed between NIHSS score and DNT (ρ = −0.240; p < 0.001). Although the CT + MRI pathway resulted in longer overall DNT compared to CT alone, post-imaging decision-making time was shorter. In multivariate analysis, physician-to-tPA time and door-to-first physician assessment were identified as independent predictors of DNT (all p < 0.001). Conclusion: The main contributors to prolonged DNT were delays in clinical evaluation, post- imaging interpretation, and neurology consultation. Arrival by ambulance, appropriate triage, and rapid clinical assessment significantly shortened DNT. Implementation of structured“Stroke Code”protocols and streamlining workflow components may substantially improve institutional quality of acute stroke care.