Triküspit anuloplasti erken dönem başarısızlık risk faktörlerinin saptanması
Predictors of early failure after tricuspid annuloplasty
- Tez No: 987093
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER SANİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel triküspit yetmezliği, Triküspit anüloplasti, Kardiyak MR, Tri-Score, Functional tricuspid regurgitation, Tricuspid annuloplasty, Cardiac MRI, Tri-Score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mitral kapak hastalığına eşlik eden fonksiyonel triküspit yetmezliği (FTY), cerrahi sonrası nüks riski taşıyan ve mortaliteyi etkileyen önemli bir patolojidir. Bu çalışmanın amacı, mitral kapak cerrahisi ile eş zamanlı triküspit ring anüloplasti uygulanan hastalarda, cerrahi başarısızlığı (nüks/rezidü TY) öngören preoperatif ekokardiyografik, laboratuvar ve Kardiyak Manyetik Rezonans (KMRG) parametrelerini belirlemek ve Tri-Score risk modelinin etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2023-2025 yılları arasında kliniğimizde opere edilen ve preoperatif KMRG verisi bulunan 51 hasta dahil edildi. Hastalar postoperatif 6. ay kontrollerindeki TY derecesine göre“Başarılı”(n=35) ve“Başarısız/Nüks”(n=16) olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar demografik veriler, ekokardiyografik parametreler (anülüs çapı, TAPSE, sPAB), KMRG verileri (RV hacimleri ve EF) ve biyokimyasal belirteçler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Cerrahi başarısızlık oranı %31.4 olarak saptandı. Başarısız grupta preoperatif triküspit anülüs çapı (38.7 vs 35.3 mm, p=0.047), Pro-BNP düzeyleri (5162 vs 1669 pg/mL, p=0.015) ve Tri-Score skorlaması (4.06 vs 2.63, p=0.018) anlamlı derecede yüksek bulundu. Ayrıca sağ koroner arter (RCA) lezyonu varlığı ile postoperatif kalıcı pil ihtiyacı arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0.042). KMRG ile ölçülen sağ ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (RVEF) açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (p=0.259), bu durum ciddi TY'deki volüm yükünün ventrikül disfonksiyonunu maskelemesine bağlandı. Sonuç: Preoperatif geniş triküspit anülüs çapı (>40 mm), yüksek Pro-BNP düzeyi ve yüksek Tri-Score (>4), cerrahi sonrası nüks TY gelişimi için bağımsız öngördürücülerdir. FTY yönetiminde sadece fonksiyonel parametreler (EF) değil, anatomik bozulma (dilatasyon) esas alınmalıdır. Ayrıca RCA lezyonu olan hastalarda cerrahi blok riski açısından dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Functional tricuspid regurgitation (FTR) accompanying mitral valve disease is a significant pathology associated with postoperative recurrence risk and mortality. This study aims to identify preoperative echocardiographic, laboratory, and Cardiac Magnetic Resonance (CMR) predictors of surgical failure (recurrent/residual TR) in patients undergoing concomitant tricuspid ring annuloplasty and to evaluate the efficacy of the Tri-Score risk model. Material and Methods: The study included 51 patients who underwent surgery between 2023 and 2025 and had preoperative CMR data. Patients were divided into two groups based on TR severity at the 6-month postoperative follow-up:“Successful”(n=35) and“Failed/Recurrent”(n=16). The groups were compared regarding demographics, echocardiographic parameters (annulus diameter, TAPSE, sPAP), CMR data (RV volumes and EF), and biochemical markers. Results: The surgical failure rate was 31.4%. The failed group exhibited significantly higher preoperative tricuspid annulus diameter (38.7 vs. 35.3 mm, p=0.047), Pro-BNP levels (5162 vs. 1669 pg/mL, p=0.015), and Tri-Score values (4.06 vs. 2.63, p=0.018). Furthermore, a significant association was found between the presence of a right coronary artery (RCA) lesion and the postoperative requirement for a permanent pacemaker (p=0.042). No significant difference was observed between groups regarding Right Ventricular Ejection Fraction (RVEF) measured by CMR (p=0.259); this was attributed to the masking effect of volume overload in severe TR on ventricular dysfunction. Conclusion: Preoperative dilated tricuspid annulus (>40 mm), elevated Pro-BNP levels, and high Tri-Score (>4) are independent predictors of postoperative recurrent TR. In the management of FTR, anatomical deterioration (dilatation) rather than functional parameters (EF) should be prioritized for surgical decision-making. Additionally, caution is warranted regarding the risk of surgical heart block in patients with RCA lesions.