Gebelerin Oral Glukoz Toleran Testi(OGTT) hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Pregnant women's knowledge, attitudes and behavi̇ours regarding the Oral Glucose Tolerance Test (OGTT)
- Tez No: 987095
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, Oral Glukoz Tolerans Testi, Bilgi Düzeyi, Gestational Diabetes Mellitus, Oral Glucose Tolerance Test, Knowledge Level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, gebelerin Oral Glukoz Tolerans Testi(OGTT) hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı tipteki bu çalışma, bir Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 108 gönüllü gebe ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından literatüre dayalı olarak hazırlanan ve sosyodemografik bilgileri, OGTT ile GDM hakkındaki bilgi düzeyini, tutumları ve bilgi kaynaklarını sorgulayan bir anket formu ile toplanmıştır. İstatistiksel analizde tanımlayıcı istatistikler, gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri ile korelasyon analizleri kullanılmıştır (p<0,05). Bulgular:Katılımcıların OGTT ve GDM bilgi puanı ortalamaları sırasıyla 59,35±26,52 ve 54,58±20,33 olarak saptanmış, genel bilgi düzeyi orta seviyede değerlendirilmiştir. Gebelerin %34,3'ü testi yaptırmak istemediğini belirtirken, bu kararda testin yan etkilerine dair endişelerin (%94,6) ve sosyal medyadan edinilen izlenimlerin (%35,1) etkili olduğu görülmüştür. Testi yaptırma kararını en çok etkileyen faktör ise doktor tavsiyesi (%85,5) olmuştur. Yaş, yüksek eğitim, çalışma durumu ve gelir düzeyi gibi sosyoekonomik faktörlerin ve ileri gebelik haftasının; daha yüksek bilgi puanları, teste yönelik olumlu tutumlar ve testi yaptırma eğilimi ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışma, gebelerin OGTT ve GDM hakkında önemli bilgi eksiklikleri ve testin güvenliğine dair yaygın endişeleri olduğunu ortaya koymuştur.Bilgi düzeyi, sosyoekonomik durum ve sağlık profesyonellerinin yönlendirmesi, gebelerin test yaptırma kararında belirleyici faktörlerdir. Gebelerin doğru bilgilendirilmesi, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik hedeflenmiş eğitim programları ve sağlık çalışanlarının aktif danışmanlık rolü, OGTT'ye katılımı artırmak ve GDM'nin etkin yönetimini sağlamak için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine pregnant women's knowledge, attitudes and behaviours regarding the Oral Glucose Tolerance Test (OGTT). Materials and Methods: This prospective, cross-sectional, and descriptive study was conducted with 108 volunteer pregnant women who applied to a Family Health Center. Data were collected using a questionnaire form prepared by the researchers based on literature, which queried socio-demographic information, knowledge levels about OGTT and GDM, attitudes, and sources of information. For statistical analysis, descriptive statistics, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests for inter-group comparisons, and correlation analyses were used (p<0.05). Results: The average knowledge scores for OGTT and GDM among participants were found to be 59.35±26.52 and 54.58±20.33, respectively, with the general knowledge level being assessed as moderate. While 34.3% of pregnant women stated that they did not want to undergo the test, concerns about test side effects (94.6%) and impressions gained from social media (35.1%) were found to be influential in this decision. The most significant factor influencing the decision to take the test was doctor's advice (85.5%). Socio-economic factors such as age, higher education, working status and level, as well as advanced gestational age, were significantly associated with higher knowledge scores, positive attitudes towards the test, and the inclination to undergo the test. Conclusion: The study revealed that pregnant women have significant knowledge regarding OGTT and GDM, and widespread concerns about the safety of the test. Knowledge level, socioeconomic status, and guidance from health professionals are determinant factors in pregnant women's decision to undergo the test. Accurate information for pregnant eomen, targeted education programs,especially for disadvantaged groups, and an active counseling role for healthcare professionals are critically important to increase oarticipation in OGTT and ensure effective management of GDM.