Plantar fasiitte ekstrakorporeal şok dalgası tedavisine yanıtı etkileyen faktörler: Kesitsel klinik çalışma
Factors affecting the response to extracorporeal shock wave therapy in plantar fasciitis: A cross-sectional clinical study
  1. Tez No: 987110
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE BANU KURAN, DR. SELDA ÇİFTCİ İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromiyografi, Plantar fasiit, Electromyography, Plantar fasciitis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada plantar fasiit (PF) tanısı ile ESWT alan, tedaviden fayda gören ve görmeyen hastaların klinik, radyolojik ve elektromiyografik özelliklerinin karşılaştırılması ve tedaviye yanıtı etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine plantar topuk ağrısı ile başvurup PF tanısı konmuş ve ESWT tedavisi almış hastalar, ESWT tedavisinden 3-6 ay sonra yanıt veren ve yanıt vermeyen olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya; tedaviden fayda gören gruba 61, fayda görmeyen gruba 63 olmak üzere toplam 124 hasta dahil edilmiştir. Karşılaştırma sonucunda kalkaneal açı, ayak bileği dorsifleksiyon açı derecesi, tibial sinir ayak bileği ve diz amplitüdü ve medial ve lateral plantar sinir amplitüd değerleri, fayda gören grupta anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kilo, Vücut Kitle İndeksi, hipertansiyon, bilateral semptom, kalkaneal spur varlığı ve boyutu, semptom süresi, Meary açısı, talar deklinasyon açısı, Meary veya kalkaneal açıya göre pes planus varlığı, ultrason ile plantar fasya kalınlığı, Windlass testi pozitifliği, Topuk Hassasiyet İndeksi, VAS, AFI, tibial sinir ayak bileği ve diz latans değerleri fayda gören grupta anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Yaş, cinsiyet, boy, ESWT yapılan ayak (sağ/sol), alt ekstremite boy farkı, sigara kullanımı, eğitim düzeyi, meslek yükü sınıflaması, diyabetes mellitus, hiperlipidemi, astım ve hipotiroidi varlığı, tibial sinir iletim hızı, medial ve lateral plantar sinir latans ve hız değerleri, tarsal tünel sendromu varlığı, medial veya lateral plantar sinir tuzaklanması varlığı değerlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: ESWT'ye yanıtı belirlemede klinik, radyolojik ve elektrofizyolojik parametrelerin birlikte değerlendirilmesi prognostik açıdan önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the clinical, radiological, and electromyographic characteristics of patients diagnosed with plantar fasciitis (PF) who received ESWT and benefited from or did not benefit from the treatment, and to determine the factors affecting the response to treatment. Materials and Methods: Patients who presented to the Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic with plantar heel pain and diagnosed with plantar fasciitis (PF), whom received extracorporeal shock wave therapy (ESWT) were divided into two groups as responders and non-responders 3 to 6 months after the ESWT treatment. Results: A total of 124 patients were included in the study, 61 patients in the responder group and 63 patients in the non-responder group. The comparison revealed that the calcaneal angle, ankle dorsiflexion angle, tibial nerve ankle and knee amplitude, and medial and lateral plantar nerve amplitude values were significantly higher in the group that benefited (p<0.05).Weight, Body Mass Index, hypertension, bilateral symptoms, presence and size of calcaneal spur, symptom duration, Meary angle, talar declination angle, presence of pes planus based on Meary or calcaneal angle, plantar fascia thickness by ultrasound, Windlass test positivity, Heel Tenderness Index, VAS, FFI, tibial nerve ankle and knee latency values were significantly lower in the responder group (p<0.05). No statistically significant differences were observed between the two groups in terms of age, sex, height, foot treated with ESWT (right/left), lower extremity length discrepancy, smoking status, education level, occupational load classification, presence of diabetes mellitus, hyperlipidemia, asthma and hypothyroidism, tibial nerve conduction velocity, medial and lateral plantar nerve latency and conduction velocity values, presence of tarsal tunnel syndrome or presence of medial or lateral plantar nerve entrapment (p>0.05). Conclusion: The combined evaluation of clinical, radiological, and electrophysiological parameters is important for determining the response to ESWT from a prognostic perspective.