Vegan beslenmenin metabolik sendrom, dislipidemi ve kardiyovasküler risk üzerine etkileri
The effects of vegan diet on metabolic syndrome, dyslipidemia and cardiovasculer risk
- Tez No: 987113
- Danışmanlar: DR. ESRA ÇİL ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Framingham, SCORE, TyG indeksi, Vegan beslenme, İnflamatuar parametreler (NLR, PLR, PIV, MLR).., Metabolic Syndrome, Framingham, SCORE, TyG Index, Vegan Diet, Inflammatory Parameters (NLR, PLR, PIV, MLR)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vegan beslenme modelinin, ATP-NCEP III kriterlerine göre tanımlanan MetS varlığı, lipid profil (LDL, HDL, total kolesterol ve trigliserit düzeyleri) ve açlık glukozu üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Ayrıca Framingham Risk Skoru, SCORE, inflamatuar parametreler (NLR, PLR, PIV) ve TyG İndeksi gibi ölçütler kullanarak, vegan beslenmenin kardiyovasküler ve metabolik risklerin modülasyonundaki rolünü de araştırdık. Elde edilen bulguların, metabolik sendromun önlenmesi ve tedavisine yönelik beslenme temelli müdahale stratejilerinin geliştirilmesine bilimsel zemin hazırlamasını hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızı; tek merkezli, retrospektif-kesitsel olarak yaptık. Çalışmaya son bir yıl içerisinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi iç hastalıkları polikliniğine başvuran, rutin klinik kontrolleri sırasında kan tetkikleri yapılan, 18-64 yaş arası, toplam 263 gönüllüyü (vegan grup n=133, kontrol grubu n=130) dahil ettik. Katılımcıların beslenme örüntülerini MedQ-Sus-Tr ölçeği kullanılarak teyit ettik. Gönüllülerin ağırlık, boy, vücut kitle indeksi, bel çevresi, kan basıncı ölçümlerini yaparak, biyokimyasal laboratuvar verilerini hastane elektronik bilgi sisteminden kaydettik. Vegan ve vegan olmayan bireyleri NCEP ATP-III kriterlerine göre metabolik sendrom açısından değerlendirdik. Klinik ve laboratuvar verileri, Framingham Risk Skoru, SCORE, inflamatuar parametreler (NLR, PLR, PIV) ve TyG İndeksi parametreleri açısından karşılaştırdık. İstatistiksel analizler için R yazılımı (sürüm 4.4.2) kullandık. Bulgular: Çalışmaya toplam 263 gönüllü (vegan grup n=133, vegan olmayan grup n=130) dahil edildi. Katılımcıların 180'i (%68,4) kadındı. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Fiziksel aktivite düzeyine göre gruplar arasında anlamlı fark bulundu (vegan grup aktif aktivite oranı %57,9) ( p=0,001). Vegan olmayan grupta VKİ ve bel çevresi anlamlı derecede daha yüksek saptandı (sırasıyla p=0.000, p=0,000). Vegan olmayan grupta sistolik ve diyastolik kan basıncı anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p=0,000, p=0,000). Katılımcıların açlık glukozu ortalaması 85,9 ± 7,8 mg/dL olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Vegan grubunda total kolesterol, LDL-kolesterol ve trigliserid düzeyleri anlamlı olarak daha düşük saptanmış olup (p < 0,001, p < 0,001, p = 0,004), HDL-kolesterol düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Vegan olmayan grupta MetS oranı %6,9, vegan grupta %1,5 olarak bulunmuştur (p = 0.033). Framingham risk skoru vegan grupta daha düşük saptanırken SCORE skoru açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.006, p=0.211). Nötrofil, monosit, lenfosit sayıları vegan olmayan grupta daha yüksek saptanmıştır (sırasıyla p=0.31, p=0.000, p=0.000). PLR ve MLR oranları vegan grupta anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p=0.000, p=0.045). TyG indeksi vegan bireylerde anlamlı derecede daha düşük saptanmıştır (p=0.001). Framingham skoru ile MLR, PLR ve Beslenme Grubu arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (sırasıyla ρ = -0.174, p = 0.005; ρ = -0.152, p = 0.014; ρ = -0.171, p = 0.005). PLR ile Beslenme Grubu arasında pozitif yönlü, zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (ρ = 0.301, p < 0.001). Sonuç: Çalışmamızda vegan beslenmenin MetS ve aterojenik dislipidemi üzerine koruyucu etkileri olduğu saptandı. Açlık glukoz düzeyleri açısından ise anlamlı bir fark saptanmadı. KVH risk skorlarından Framingham risk skoru non-veganlarda daha yüksek saptanmış olup, SCORE risk skorunda ise gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Framingham skorunun metabolik risk farklılıklarını SCORE sistemine kıyasla daha iyi yansıttığını ve SCORE'un genç erişkin popülasyonunda (<40 yaş) sınırlı ayırt edicilik sağlayabileceğini gösterdik. İnflamatuar belirteçler arasında NLR ve PIV açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yokken, PLR ve MLR değerleri vegan grupta daha yüksek saptandı. TyG indeksi ise vegan bireylerde daha düşük saptandı. Bu bulgular vegan beslenmenin glisemik durum ve lipit metabolizması üzerinde koruyucu bir etki sağlayabileceğini ve vegan beslenmenin inflamatuar yanıt ve kardiyometabolik risk belirteçleri üzerinde farklı bir biyolojik profil oluşturabileceğini göstermektedir. Ancak örneklemin büyük kısmının sağlıklı yaşam tarzını benimseyen, sosyo kültürel seviyesi yüksek, fiziksel olarak aktif vegan bireylerden oluşması örneklemin homojenliğini azaltmakta, sonuçların genellenebilirliğini sınırlamaktadır. Sonuç olarak vegan beslenmenin MetS bileşenleri, dislipidemi ve kardiyovasküler risk göstergeleri üzerindeki olumlu etkileri çalışmamız ile gözlemlenebilmekle birlikte, bu ilişkinin nedensel olup olmadığını değerlendirebilmek için çalışmanın yaşam tarzı açısından daha homojen özelliklere sahip bireyleri kapsayan, daha geniş örneklemlerle ve prospektif kohort veya randomize kontrollü tasarımla yürütülecek araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: This study comprehensively evaluated the effects of the vegan dietary pattern—verified through the MedQ-Sus-Tr scale—on the presence of metabolic syndrome defined by ATP-NCEP criteria, as well as on lipid profile (LDL, HDL, total cholesterol, and triglyceride levels) and fasting glucose. Additionally, by incorporating indicators such as the Framingham Risk Score, SCORE, inflammatory parameters (NLR, PLR, PIV), and the TyG Index, we aimed to investigate the role of the vegan diet in modulating cardiovascular and metabolic risks. The findings are intended to provide a scientific basis for developing nutrition-based intervention strategies for the prevention and management of metabolic syndrome. Material and Methods:This single-center, retrospective cross-sectional study included a total of 263 volunteers (vegan: n=133; control: n=130), aged 18–64 years, who presented to the Internal Medicine Outpatient Clinic within the past year and underwent routine laboratory testing. Dietary patterns of the participants were confirmed using the MedQ-Sus-Tr scale. Anthropometric measurements, including body weight, height, BMI, waist circumference, and blood pressure, were obtained, and biochemical laboratory data were retrieved from the hospital's electronic medical records. Vegan and non-vegan individuals were evaluated for metabolic syndrome according to NCEP ATP-III criteria. Clinical and laboratory variables were compared between groups based on the Framingham Risk Score, SCORE, inflammatory parameters (NLR, PLR, PIV), and the TyG Index. Statistical analyses were performed using R software (version 4.4.2). Results: A total of 263 volunteers were included in the study (vegan: n = 133; non-vegan: n = 130). Of the participants, 180 (68.4%) were female. No statistically significant difference was observed between the groups in terms of age or sex distribution. A significant difference was found between the groups regarding physical activity level, with a higher proportion of participants in the vegan group reporting active physical activity (57.9%) (p = 0.001). Body weight, BMI, and waist circumference were significantly higher in the non-vegan group (p = 0.020, p = 0.000, and p = 0.000, respectively). Similarly, systolic and diastolic blood pressures were significantly elevated among non-vegan participants (p = 0.000 and p = 0.000). The mean fasting glucose level of all participants was 85.9 ± 7.8 mg/dL, with no significant difference observed between the groups. In the vegan group, total cholesterol, LDL-cholesterol, and triglyceride levels were significantly lower (p < 0.001, p < 0.001, and p = 0.004, respectively), while HDL-cholesterol levels did not differ significantly. The prevalence of MetS was 6.9% in the non-vegan group and 1.5% in the vegan group (p = 0.033). The Framingham Risk Score was significantly lower in vegans, whereas no significant difference was observed between the groups for the SCORE system (p = 0.006 and p = 0.211, respectively). Neutrophil, monocyte, and lymphocyte counts were higher in non-vegan participants (p = 0.031, p = 0.000, and p = 0.000, respectively). The PLR and MLR ratios were also significantly higher in the non-vegan group (p = 0.000 and p = 0.045, respectively). The TyG index was significantly lower among vegan participants (p = 0.001). Negative and statistically significant correlations were found between the Framingham Risk Score and MLR, PLR, and dietary group (ρ = –0.174, p = 0.005; ρ = –0.152, p = 0.014; ρ = –0.171, p = 0.005, respectively). A weak but significant positive correlation was also observed between PLR and dietary group (ρ = 0.301, p < 0.001). Conclusıon: Our study demonstrated that a vegan diet exerts protective effects against MetS and atherogenic dyslipidemia. No significant difference was observed in fasting glucose levels between groups. However, the predominance of physically active, health-conscious, and socio- culturally advantaged participants within the vegan group may have reduced sample homogeneity and limited the generalizability of the findings. Among cardiovascular risk scores, the Framingham Risk Score was significantly higher in non-vegan participants, whereas the SCORE model showed no significant intergroup difference. These results suggest that the Framingham score more effectively captures metabolic risk variation, while the SCORE system may have limited discriminative value in younger adult populations. Regarding inflammatory markers, no significant difference was observed between groups for NLR and PIV, whereas PLR and MLR were higher among vegans. The TyG index was significantly lower in the vegan group, indicating a potential protective influence of plant-based diets on glucose and lipid metabolism. Collectively, these findings suggest that vegan diets may modulate inflammatory responses and cardiometabolic risk indicators, reflecting a distinct metabolic profile. Nonetheless, to confirm causality, further large-scale, prospective cohort or randomized controlled studies involving more demographically homogeneous populations are warranted.