Besin protein ilişkili proktokolit tanılı hastaların fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalığı yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of functional gastrointestinal system disease in patients diagnosed with food-protein related proctocolitis
- Tez No: 987112
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MERVE USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Besin proteini ilişkili proktokolit, Çocuk, Eliminasyon diyeti, Fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar, Roma IV kriterleri, Food protein-induced allergic proctocolitis, Functional gastrointestinal disorders, Child, Elimination diet, Rome IV criteria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Besin proteini ilişkili alerjik proktokolit (BPİAP), yaşamın erken döneminde görülen, genellikle iyi seyirli ve non-IgE aracılı bir gastrointestinal gıda alerjisidir. Klinik olarak çoğunlukla kendini sınırlayan bir tablo olarak değerlendirilse de, son yıllarda yapılan çalışmalar erken yaşamda ortaya çıkan mukozal inflamasyonun bağırsak fonksiyonu, büyüme-gelişme ve fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalıkları (FGİH) üzerine uzun dönem etkileri olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, bebeklik döneminde BPİAP tanısı alan çocuklarda okul öncesi yaşta FGİH sıklığını, büyüme parametrelerini ve komorbid alerjik hastalıkları değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu tek merkezli, prospektif kesitsel çalışma, hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Çocuk Gastroenteroloji polikliniklerine başvuran üç farklı 5 yaş grubunu içermektedir: (1) Bebeklik döneminde BPİAP tanısı almış ve eliminasyon diyeti uygulanmış 40 çocuk; (2) Gastrointestinal yakınma ile başvurup organik hastalık saptanmayan 40 çocuk (semptomatik kontrol); (3) Herhangi bir hastalığı olmayan 29 sağlıklı çocuk. Tüm katılımcıların demografik özellikleri, klinik bulguları ve antropometrik ölçümleri kaydedildi. FGİH değerlendirmesi Roma IV kriterlerine göre semptom sorgulaması ile yapıldı. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edildi; p<0.05 anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Toplam 109 çocuk çalışmaya dahil edildi. BPİAP grubunun ortalama tanı yaşı 2.55±1.34 ay, eliminasyon diyet süresi 8.88±6.99 aydı. Alerjik hastalıklar, BPİAP grubunda sağlıklı kontrole göre daha yüksek orandaydı. Boy SDS ortalaması BPİAP grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı (p<0.001). Roma IV kriterlerine göre FGİH sıklığı BPİAP grubunda %27.5, sağlıklı kontrolde %13.79 olup fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.175). Eliminasyon süresi ve tanı ayı ile FGİH arasında ilişki bulunmadı. SONUÇ: BPİAP tanılı çocuklarda FGİH sıklığı sağlıklı kontrollere göre daha yüksek olmakla birlikte istatistiksel anlamlılık göstermemiştir. Buna karşın, BPİAP grubunda boy SDS'nin anlamlı şekilde düşük olması, bu hasta grubunda beslenme ve büyüme izleminin dikkatle sürdürülmesi gerektiğini göstermektedir. Bulgular, erken ix dönem alerjik inflamasyonun uzun dönem gastrointestinal fonksiyonlar üzerindeki etkilerinin daha büyük kohortlarda araştırılmasına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Food protein-induced allergic proctocolitis (FPIAP) is a non- IgE-mediated gastrointestinal food allergy that typically presents in early infancy and generally follows a benign course. Although it is clinically considered a self-limiting condition, recent studies have suggested that early-life mucosal inflammation may have long-term effects on bowel function, growth and development, and functional gastrointestinal disorders (FGIDs). This study aimed to evaluate the prevalence of FGIDs, growth parameters, and comorbid allergic diseases in preschool-aged children who were diagnosed with FPIAP during infancy. MATERIALS AND METHODS: This single-center, prospective cross- sectional study included three groups of 5-year-old children who presented to our Pediatric Health and Pediatric Gastroenterology outpatient clinics: (1) Forty children diagnosed with FPIAP during infancy and treated with an elimination diet; (2) Forty symptomatic controls presenting with gastrointestinal complaints but without identified organic pathology; and (3) Twenty-nine healthy controls with no known medical conditions. Demographic data, clinical findings, and anthropometric measurements were recorded for all participants. FGID assessment was performed using symptom-based questionnaires in accordance with the Rome IV criteria. Statistical analyses were conducted using SPSS, with p<0.05 considered significant. RESULTS: A total of 109 children were included in the study. In the FPIAP group, the mean age at diagnosis was 2.55±1.34 months, and the mean duration of the elimination diet was 8.88±6.99 months. Comorbid allergic diseases were more common in the FPIAP group compared with healthy controls. The mean height SDS was significantly lower in the FPIAP group than in the healthy control group (p<0.001). According to Rome IV criteria, the prevalence of FGIDs was 27.5% in the FPIAP group and 13.79% in the healthy control group, although this difference was not statistically significant (p=0.175). No association was found between FGID prevalence and either the duration of the elimination diet or age at diagnosis. CONCLUSION: Although FGIDs were more frequently observed in children with a history of FPIAP compared with healthy controls, the difference was not statistically significant. However, significantly lower height SDS in the FPIAP group highlights the importance of close monitoring of growth and nutritional status in these children. The findings suggest that larger cohort studies are needed to further elucidate the long-term effects of early-life allergic inflammation on gastrointestinal function.