Özgürlük kavramının iktidar ve birey ilişkileri bağlamında arınma gecesi serisi filmleri üzerinden göstergebilimsel analizi
Semiotic analysis of the concept of freedom in the context of power and individual relations through the purge series films
  1. Tez No: 987136
  2. Yazar: SÜMEYYE HAKSEVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Distopik film, Arınma Gecesi Film Serisi, İktidar ve Toplumsal Kontrol, Göstergebilimsel Analiz, Freedom, Dystopian Film, The Purge Film Series, Power and Social Control, Semiotic Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, James DeMonaco'nun Arınma Gecesi serisi filmlerini (Arınma Gecesi 1, Arınma Gecesi 2: Anarşi, Arınma Gecesi 3: Seçim Yılı ve Arınma Gecesi 4: İlk Arınma Gecesi) merkeze alarak,“özgürlük”kavramının sosyolojik bir perspektifle nasıl inşa edildiğini ve bu inşanın toplumsal gerçeklikle ne kadar örtüştüğünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Filmler, distopik bir gelecekte, yılda bir gece boyunca tüm suçların serbest bırakıldığı bir toplumu anlatmaktadır. Film serilerinde özgürlük kavramı, devlet iktidarı, toplumsal sınıf ve şiddet ekseninde karmaşık ve çelişkili bir şekilde ele alınmaktadır. Çalışmada, özgürlük kavramının filmlerdeki temsilleri sinema sosyolojisi çerçevesinde, göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Marx, Althusser, Gramsci, Dahrendorf ve Foucault'nun iktidar, ideoloji ve toplumsal kontrol kuramlarıyla ilişkilendirilen analizler, film serisinde özgürlüğün devlet iktidarı, toplumsal sınıf ve şiddet ekseninde çelişkili biçimlerde sunulduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca çalışmada“özgürlük”kavramının toplumsal davranışları nasıl yönlendirdiği, toplumsal norm ve değerleri nasıl etkilediği ve Amerikan toplumundaki özgürlük algısını nasıl yansıttığı üzerinde durulmuştur. Film serilerindeki özgürlük söylemi, devlet iktidarı, toplumsal sınıf ve şiddet ekseninde farklı anlamlar kazanmakta ve bu anlamlar, sosyolojik açıdan“özgürlüğün mümkün olup olmadığı”sorusunu gündeme getirmektedir. Bu çalışma, Arınma Gecesi serisi filmlerinin, özgürlük kavramının toplumsal yansımalarını ve Amerikan toplumundaki özgürlük algısını derinlemesine anlamak için önemli bir kaynak olduğunu ortaya koymaktadır. Filmlerdeki özgürlük temsilleri, sadece birer kurgusal anlatı olmanın ötesinde, toplumsal gerçekliğe dair önemli eleştiriler ve sorgulamalar içermektedir. Bulgular, seride özgürlüğün medya propagandası ve yasal şiddet yoluyla“özgürlük yanılsaması”na dönüştürüldüğünü göstermektedir. Böylece toplumsal eşitsizlikler ve sınıf ayrımları perdelenirken, birey ve toplum üzerinde yıkıcı etkiler üretilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study centers on James DeMonaco's The Purge film series (The Purge 1, The Purge: Anarchy, The Purge: Election Year, and The First Purge) and aims to analyze how the concept of“freedom”is constructed from a sociological perspective and the extent to which this construction aligns with social reality. The films depict a dystopian future in which all crimes are permitted for one night each year. Within the series, the concept of freedom is represented in a complex and contradictory manner, intersecting with state power, social class, and violence. The representations of freedom in the films were examined through a semiotic analysis within the framework of cinema sociology. Analyses linked to the theories of power, ideology, and social control developed by Marx, Althusser, Gramsci, Dahrendorf, and Foucault reveal that freedom in the film series is portrayed ambiguously across the dimensions of state authority, social stratification, and violence. Moreover, the study addresses how the notion of freedom influences social behavior, shapes social norms and values, and reflects the perception of freedom within American society. The freedom discourse in the films assumes different meanings within the axes of state power, class, and violence, raising the sociological question of whether true freedom is possible. The study demonstrates that The Purge series provides a significant resource for understanding the societal implications of freedom and the perception of liberty in the United States. The cinematic representations of freedom go beyond fictional narrative, offering critical insights and reflections on social reality. The findings indicate that freedom is transformed into an“illusion of freedom”through media propaganda and sanctioned violence, thereby concealing social inequalities and class divisions while producing detrimental effects on individuals and society.